Ανέτοιμο να υποδεχθεί τις καινοτόμες θεραπείες είναι το σύστημα υγείας, σημείωσε κατά την ομιλία του στο Συνέδριο για την Υγεία και την Ασφάλιση, που οργανώνει το ygeiamou.gr, ο
κ. Ολύμπιος Παπαδημητρίου, Πρόεδρος Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος, Γενικός Διευθυντής Novo Nordisk Ελλάς.

Είπε, μεταξύ άλλων, ο κ.Παπαδημητρίου:

Το σύστημα υγείας είναι έτοιμο να υποδεχθεί τις καινοτόμες θεραπείες; Όχι.

Μεταξύ 2009 και 2018 εκτιμάται ότι παρήχθησαν 178 νομοθετήματα και πολυάριθμες παρεμβάσεις, πολλές από τις οποίες, ωστόσο, δεν υλοποιήθηκαν πλήρως ή καταλλήλως.

Έχουμε αποτύχει σαν κλάδος να πείσουμε την κυβέρνηση και την κοινωνία ότι από τη δική μας βιωσιμότητα εξαρτάται και η βιωσιμότητα του συστήματος υγείας.

Η υλοποίηση του μηχανισμού του clawback, στην παρούσα μορφή, εμφανίζεται να θέτει κινδύνους για τη βιομηχανία (επιχειρηματικός κίνδυνος), το ευρύτερο οικοσύστημα (ηθικός κίνδυνος), καθώς και τα δημόσια οικονομικά (δημοσιονομικός κίνδυνος). Συνεπως, κινδυνεύει η ρευστότητα του ΕΟΠΥΥ.

Αν απλά δοσοποιούμε χωρίς να μειώνουμε τα clawbacks, φτιάχνουμε μια πυραμίδα χρέους η οποία, είτε δε θα την πληρώσουμε ποτέ είτε κάποιος άλλο θα κληθεί να την πληρώσει.

Η κατάσταση της φαρμακοβιομηχανίας στην Ελλάδα είναι στο κατώτατο όριο βιωσιμότητας ανάμεσα στις χώρες της Ευρώπης. Το ποσό συμμετοχής των ασθενών όλα αυτά τα χρόνια δεν έχει μεταβληθεί, άρα, παρότι η δαπάνη αυξάνεται, το ποσόν μειώνεται.

Απαιτούνται:

– Επαναπροσδιορισμός φαρμακευτικής δαπάνης, άμεσα, ώστε να εξασφαλιστεί βραχυπρόθεσμα η βιωσιμότητα του συστήματος.

Οι λόγοι γι’ αυτό είναι ότι η φαρμακευτική δαπάνη είναι σταθερή τα τελευταία πέντε χρόνια και μάλιστα από τις τις χαμηλότερες στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

– Δημογραφικό και επιδημιολογικό προφίλ της χώρας τεκμηριώνουν απόλυτα την ανάγκη για επαναπροσδιορισμό.

– Στην Ελλάδα έχουμε από τα υψηλότερα ποσοστά ηλικιωμένων στην Ε.Ε.

– Νοσήματα όπως ο διαβήτης, ο καρκίνος, η παχυσαρκία τεκμηριώνουν την ανάγκη δαπάνης περισσότερων χρημάτων για το φάρμακο

Το δικό μας όραμα

Σε πρώτο επίπεδο:

Προώθηση της βιωσιμότητας του κλάδου

Ένταξη του οφέλους για τον ασθενή στην καρδιά λήψης αποφάσεων

Μείωση πολυπλοκότητας του συστήματος και αύξηση της τυποποίησης

Αύξηση διαφάνειας στη λήψη αποφάσεων

Άμεσοι στόχοι

Επαναπροσδιορισμός φαρμακευτικής δαπάνης

Αύξηση αποτελεσματικότητας

Αναθεώρηση μηχανισμού επιστροφών

Ενίσχυση πρόσβασης σε καινοτόμες θεραπείες

Ενίσχυση εποπτείας συστημάτων και αξιοποίηση ψηφιακών δυνατοτήτων

Προώθηση κοινωνικής και ηθικής ευθύνης

Μηχανισμός επιστροφών