Υπέρ της θέσπισης φορολογικών κινήτρων για την ενίσχυση του δεύτερου και τρίτου πυλώνα της ασφάλισης τάχθηκε ο υπουργός εργασίας Γιάννης Βρούτσης μιλώντας στο συνέδριο για την Υγεία και την Ασφάλιση που οργάνωσε το ygeiamou.gr με τη στήριξη του ΘΕΜΑτος.

«Το κράτος πρέπει να δώσει κίνητρα και θα γίνει- τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός εργασίας- Το κεφαλαιοποιητικό σύστημα θα αναπτυχθεί μέσα από την ενίσχυση των επαγγελματικών ταμείων. Μετά την ψήφιση του ασφαλιστικού θα έρθει στη Βουλή νομοσχέδιο για τον κανονισμό λειτουργίας των επαγγελματικών ταμείων. Ουσιαστικός είναι ο ρόλος και της ιδιωτικής ασφάλισης την οποίο πλέον μπορεί ο κόσμος να εμπιστευτεί.»

Σύμφωνα με τον κ, Βρούτση διατηρούνται οι τρεις πυλώνες της ασφάλισης ( αναδιανεμητική, επικουρική και ιδιωτική ασφάλιση). Για την απελευθέρωση διαθέσιμου εισοδήματος με στόχο την συμπληρωματική ασφάλιση, ο υπουργός έκανε λόγο για μείωση φόρων και εισφορών ( μη μισθολογικό κόστος) αρχής γενομένης από τη μείωση των εισφορών των μισθωτών με πλήρη απασχόληση κατά 0.90% από την 1/6/2020.

Αναφερόμενος στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο το οποίο εισήχθη στη Βουλή ο κ. Βρούτσης τόνισε ότι είναι πρώτο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που θα συνοδεύεται από δύο μελέτες, που αφορούν την βιωσιμότητα του συστήματος και την επάρκεια των συντάξεων, κάνοντας σαφές ότι η ασφαλιστική μεταρρύθμιση ήρθε για να μείνει και εκπληρώνει όρους βιωσιμότητα μέχρι το 2070. Επιπλέον μελέτη του οικονομικού πανεπιστημίου δείχνει ότι η συνταξιοδοτική δαπάνη δεν ξεπερνά το 16% του ΑΕΠ και μεσομακροπρόθεσμα θα μειωθεί στο 11%-12% φθάνοντας στο μέσο όρο της Ευρωζώνης.

Με αυτά τα δεδομένα, κατέληξε ο κ. Βρούτσης «Δεν περιλαμβάνει καμία μείωση σύνταξης. Δεν θα ξαναγίνει καμία μείωση. Ο ελληνικός λαός δεν αντέχει άλλες μειώσεις. Γι’ αυτό το νομοσχέδιο προβλέπει μόνο αυξήσεις από εδώ και πέρα. Εμπιστευτείτε το νέο ασφαλιστικό σύστημα, είναι ελπιδοφόρο. Η κυβέρνηση προχωρά σε μεταρρυθμίσεις , ανοίγει δρόμους και κάνει πράξει ότι έχει υποσχεθεί.»

Ανακοίνωσε επίσης ότι πλατφόρμα του ΕΦΚΑ στην οποία η μη μισθωτοί θα δηλώσουν σε ποια από τις έξι ασφαλιστικές κατηγορίες επιθυμούν να ενταχθούν θα ανοίξει μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου στις 21 Φεβρουαρίου ενώ επανέλαβε ότι στόχος του eΕΦΚΑ είναι οι πρώτες ψηφιακές συντάξεις να εκδοθούν τον Ιούνιο του 2020.

Μιλώντας στο πάνελ Δημόσια και ιδιωτική ασφάλιση :Το μείγμα για την κάλυψη και προστασία των πολιτών που συντόνισε ο διευθυντής του ΘΕΜΑτος Μπάμπης Κούτρας, ο πρώην υπουργός εργασίας κ. Γιώργος Κουτρουμάνης επεσήμανε την ανάγκη να δοθούν φορολογικά κίνητρα για την ενίσχυση του δεύτερου και τρίτου πυλώνα δίνοντας έμφαση στην αυστηρή εποπτεία. « Το δημόσιο σύστημα δεν καλύπτει τις ανάγκες του κόσμου- ανέφερε ο πρώην υπουργός – γι αυτό είναι αναγκαία η ύπαρξη των δύο συμπληρωματικών πυλώνων. Επιπλέον η τεχνογνωσία των επαγγελματιών της ιδιωτικής ασφάλισης μπορεί να συμβάλει στη συνεργασία με το δημόσιο τομέα.»

Ο κ. Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου Πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος κα διευθύνων σύμβουλος της Eurolife ERB, τόνισε ότι «είμαστε από τους πιο υποασφαλισμένους λαούς αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι σε μια σεισμογενή χώρα όπως είναι η Ελλάδα είναι ασφαλισμένο μόνο το 16% των κατοικιών.»

«Οι Έλληνες – πρόσθεσε -έχουν αποταμιεύσεις που αντιστοιχούν στο 0.8% του ΑΕΠ το οποίο αρκεί για συντηρηθούν 3 ημέρες μετά τη συνταξιοδότησή τους ενώ ο μέσος πολίτης έχει αποταμιεύσεις ίσες με το 140% του ΑΕΠ που αρκούν για να συντηρηθεί 1.5 μήνα. Ο μόνος τρόπος για να αλλάξει αυτό είναι να δοθούν φορολογικά κίνητρα, να εκπίπτει στην εφορία η δαπάνη.»

Οι αριθμοί που ανέφερε ο κ. Σαρρηγεωργίου είναι αμείλικτοι. Η ετήσια συνολική δαπάνη για την υγεία ανέρχεται σε 14. 5 δις. Τα 8.5 δις εκταμιεύονται από το κράτος, τα 600 εκ. καταβάλλονται από τις ασφαλιστικές εταιρίες και τα 5.5 δις τα βάζει ο έλληνας από την τσέπη του.

Αναφερόμενος στις συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα ο κ. Σαρρηγεωργίου επανέλαβε το σχέδιο που έχει συζητηθεί για παραχώρηση τμημάτων των δημοσίων νοσοκομείων στις ασφαλιστικές εταιρίες με στόχο να παρέχουν βελτιωμένες υπηρεσίες με χαμηλό ασφάλιστρο.

Ο πρόεδρος της ΕΑΕΕ διαβεβαίωσε ότι παρά τα δυσάρεστα συμβάντα του παρελθόντος, λόγω ελλείμματος εποπτείας , οι ασφαλιστικές εταιρίες είναι πλέον θωρακισμένες και προσφέρουν ασφάλεια στους ασφαλισμένους .

Ο κ. Χριστόφορος Σαρδελής Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος κα Πρόεδρος της Εθνικής Ασφαλιστικής τόνισε ότι υπάρχει χώρος για συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, δίνοντας έμφαση στα « θεραπευτικά πρωτόκολλα» και στον τρόπο κοστολόγησης. Αναφερόμενος στα ιδιωτικά θεραπευτήρια , πρότεινε να θεσπιστούν φοροαπαλλαγές καθώς ο ιδιωτικός τομέας επενδύει σε μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας που προωθούν την υγεία των ανθρώπων συμβάλλοντας και στην παραγωγικότητα.

Με τα πιο μελανά χρώματα περιέγραψε ο κ. Μιλτιάδης Νεκτάριος , καθηγητής τμήμα Στατιστικής και Ασφαλιστικής επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, την επικρατούσα κατάσταση στο σύστημα υγείας , αναφέροντας ότι οι Έλληνες σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο έχουν τη χειρότερη γνώμη για το σύστημα υγείας στην ΕΕ28.

Με τις συμπράξεις του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα όπως είπε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιά – η ασφαλιστική αγορά θα καλύψει τα τμήματα του πληθυσμού που δεν μπορεί να καλύψει το δημόσιο μέσω συμπληρωματικών πακέτων προγραμμάτων. Ενδεικτικά ανέφερε ότι στη Γαλλία αυτά τα πακέτα δεν είναι απαγορευτικά καθώς κοστίζουν ετησίως από 100 έως 450 ευρώ.

Για να μην εκτιναχθεί και πάλι το αφανές χρέος που « κτίζεται» από τη συνταξιοδοτική δαπάνη, ο κ. Νεκτάριος πρότεινε νέο κεφαλαιοποιητικό σύστημα με μεταβατική περίοδο έως το 2040 το οποίο θα αφορά τους ασφαλισμένους μετά το 1992 με παράλληλη μείωση των εισφορών κατά 30%. Η μείωση των εισφορών θα ισοσκελιστεί από τη μείωση της επιβάρυνσης του κρατικού προϋπολογισμού ο οποίος καθώς θα ωριμάζει το νέο σύστημα θα έχει πλέον μηδενική συμβολή στη χρηματοδότηση των συνταξιοδοτικών παροχών.