Η σεξουαλική επαφή είναι ταυτισμένη με την ύπαρξή μας και, δεδομένης της μακράς πορείας του ανθρώπινου είδους, θα έλεγε κανείς πως όλα τα θέματα γύρω από το σεξ θα έχουν εξαντληθεί. Φαίνεται όμως ότι ακόμα μαθαίνουμε καινούργια πράγματα.

Την περασμένη χρονιά δημοσιεύθηκε πλήθος ερευνών που έφερε στην επιφάνεια ανεξερεύνητες πτυχές αυτής της ανθρώπινης δραστηριότητας. Διαβάστε τα έξι πιο σημαντικά θέματα:

1. Οι γυναίκες δυσκολεύονται ακόμα να εκφραστούν στο κρεβάτι

Έρευνα του 2019, δημοσιευμένη στο Archives of Sexual Behavior, ανέδειξε τη μεγάλη δυσκολία των γυναικών μιλήσουν ανοιχτά για τις επιθυμίες τους κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής πράξης: 55% των γυναικών που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν πως, παρά την επιθυμία τους να επικοινωνήσουν στον σύντροφό τους τι τις διεγείρει και πώς ευχαριστιούνται την ερωτική πράξη, αποφάσισαν να σιωπήσουν.  Μία στις πέντε γυναίκες δεν αισθάνονταν καθόλου άνετα να εκφράσουν τις επιθυμίες τους και μία στις δέκα δεν είχε νιώσει ποτέ πως ο ερωτικός της παρτενέρ είχε ενδιαφερθεί για τις επιθυμίες της.

2. Καλύτερο σεξ για τις γυναίκες στο άκουσμα της λέξης «κλειτορίδα»

Ο ερεθισμός της κλειτορίδας δεν είναι ο μόνος τρόπος για τη σεξουαλική απόλαυση, είναι όμως ιδιαίτερα αποτελεσματικός. Η παραπάνω έρευνα αποκάλυψε ακόμη πως οι γυναίκες που άκουγαν ανοιχτά τη λέξη «κλειτορίδα» από τους συντρόφους τους, δήλωσαν πιο ικανοποιημένες ερωτικά και είχαν λιγότερες πιθανότητες να προσποιηθούν οργασμό. Η οικειότητα που εξασφαλίζεται έτσι, ανοίγει τον δρόμο για μεγαλύτερη και αμοιβαία απόλαυση, κατά τους ειδικούς.

3. Δεν είναι όλοι οι οργασμοί καλοί

Ο οργασμός δεν σημαίνει απαραιτήτως επιτυχία στο σεξ ούτε εγγυάται την απόλαυση. Σε άλλη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Archives of Sexual Behavior, το 55% των ερωτηθέντων απάντησε πως τουλάχιστον μία φορά έχει βιώσει «κακό οργασμό», για περιπτώσεις που υπήρξε σωματικός πόνος κατά την κορύφωση ή ο οργασμός δεν ήταν εξίσου καλός όσο παλαιότεροι.

4. Οι άνθρωποι σε σχέση κάνουν λιγότερο σεξ

Οι επιστήμονες το αποκαλούν σεξουαλική ύφεση και παρατηρείται κυρίως σε έγγαμες σχέσεις ή ζευγάρια που συμβιώνουν. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο BMJ, το 2001 το 38% των γυναικών και το 30% των ανδρών σε επίσημες σχέσεις δεν είχαν κάποια σεξουαλική επαφή τον τελευταίο μήνα. Το 2012, ο αριθμός αυξήθηκε σε 51% και 66% αντίστοιχα. Ακόμα και στα σεξουαλικώς ενεργά ζευγάρια ωστόσο, η μειωμένη σεξουαλική πράξη ήταν εμφανής: 48% των γυναικών και 50% των ανδρών σε επίσημες μονογαμικές σχέσεις έκαναν σεξ λιγότερο από μία φορά την εβδομάδα.

5. Αφοσίωση και καλύτερο σεξ πάμε μαζί

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Sex and Marital Therapy, τα ζευγάρια που είχαν ικανοποιητική σεξουαλική ζωή, την μία εβδομάδα την ακόλουθη εβδομάδα ένιωθαν μεγαλύτερη δέσμευση και αφοσίωση. Παρομοίως, μία εβδομάδα έντονης αφοσίωσης συνοδευόταν από μία επόμενη με καλό σεξ. Με άλλα λόγια το καλό σεξ φέρνει εγγύτητα και αυτή με τη σειρά της οδηγεί σε περισσότερο σεξ.

6. Μειώνεται το σεξ με το πέρασμα του χρόνου

Πάνω από το μισό των ανθρώπων μέσης ηλικίας 55 έως 74 ετών, δηλώνουν ανικανοποίητοι από τη σεξουαλική τους ζωή και όχι γιατί μειώθηκε η ερωτική τους επιθυμία, σύμφωνα με έρευνα δημοσιευμένη στο PLOS ONE. Άλλη έρευνα στο Menopause, επικεντρωμένη στις γυναίκες, αποκάλυψε πως το 78% των 4.000 γυναικών που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση, δήλωσαν σεξουαλικά αδρανείς λόγω διαφόρων προβλημάτων υγείας ή στυτικής δυσλειτουργίας του συντρόφου.