Τι προκαλεί τα ερωτικά όνειρα; Κάποιες έρευνες λένε ότι μπορεί να οφείλονται στη στάση του ύπνου, οπότε μήπως τελικά υπάρχει η «χρυσή στάση» που συνδέεται με τα περισσότερα ερωτικά όνειρα;

Τι προκαλεί τα ερωτικά όνειρα;
Τα ερωτικά όνειρα είναι υπερβολικά συχνά, με μελέτη του 2010 από το Πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ να κάνει λόγο για ποσοστό που ανέρχεται στο 78% όταν μιλάμε για τα άτομα που είχαν ένα ερωτικό όνειρο κάποια στιγμή στη ζωή τους. Άλλη μελέτη από το Ινστιτούτο Kinsey υποστηρίζει ότι τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες βιώνουν σεξουαλικά όνειρα, ακόμα και ονειρώξεις, με το 37% των γυναικών που ερευνήθηκαν να αναφέρουν ότι είχαν βιώσει οργασμό κατά τη διάρκεια του ύπνου τους.

Ακόμα μία μελέτη του 2012 στο περιοδικό Dreaming διαπίστωσε ότι ο ύπνος μπρούμυτα, δηλαδή με το βάρος του σώματος στο στομάχι, συνδέεται με τα ερωτικά όνειρα. Το ιδιαίτερο εδώ είναι ότι, ενώ μόνο το 5% των συμμετεχόντων ανέφεραν ότι κοιμούνται κυρίως μπρούμυτα, ήταν πολύ πιο πιθανό αυτοί οι άνθρωποι να αναφέρουν ότι είχαν όνειρα με ερωτικό ή γυμνό περιεχόμενο.

Οι συγγραφείς της μελέτης ισχυρίζονται ότι στη στάση αυτή είναι πιο εύκολο να ενεργοποιηθούν τα γεννητικά όργανα, καθώς με την πίεση στο κρεβάτι προκαλείται φυσική διέγερση και άρα υποσυνείδητες ερωτικές σκέψεις.

Γιατί βλέπουμε ερωτικά όνειρα;
Η στάση του ύπνου αποτελεί πιθανότατα έναν από τους παράγοντες του περιεχομένου των ονείρων μας, ωστόσο το αν κάποιος βιώνει ένα ερωτικό όνειρο ή όχι μάλλον οφείλεται σε πολλά άλλα στοιχεία. Η αλήθεια είναι πως δεν υπάρχει εύκολος τρόπος για να εντοπίσουμε ακριβώς τον λόγο που βλέπουμε τα όνειρα που βλέπουμε, αυτό στο οποίο συμφωνούν οι περισσότεροι ειδικοί όμως είναι ότι τα όνειρα αυτά επηρεάζονται τόσο από εξωτερικούς (θερμοκρασία, στάση ύπνου, το ροχαλητό του συντρόφου) όσο και από εσωτερικούς παράγοντες (στρες, άγχος, σκέψεις, κ.λ.π.).

Σύμφωνα με τη σύμβουλο ύπνου, Eva Cohen, τα ερωτικά όνειρα είναι ιδιαίτερα ενδιαφέροντα επειδή δεν αντανακλούν την πραγματικότητα που βιώνει το άτομο. «Σε γενικές γραμμές δε σχετίζονται με την πραγματική σεξουαλική ορμή και τις ερωτικές σχέσεις της πραγματικής ζωής. Με απλά λόγια, ο καθένας μπορεί να έχει μια εξαιρετική σεξουαλική ζωή και παρόλα αυτά να ονειρεύεται ότι έχει δεσμό με το αφεντικό του ή ότι ξαναβρέθηκε ερωτικά με τον πρώην σύντροφό του. Αυτό δε σημαίνει ότι επιζητά κάποια από τις δύο καταστάσεις».