Μπορεί ένας γάμος να είναι πραγματικά ευτυχισμένος χωρίς ούτε έναν καβγά; Ή απλώς κάποιοι άνθρωποι είναι τόσο τέλειοι μεταξύ τους που δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν – κυριολεκτικά; Οι George και Amal Clooney ισχυρίζονται πως ναι, γίνεται.
Ο George Clooney αποκάλυψε πρόσφατα πως εκείνος και η Amal δεν έχουν τσακωθεί ποτέ – ούτε μία φορά – σε 12 χρόνια σχέσης. Όπως δήλωσε αστειευόμενος στο CBS Mornings, «Προσπαθούμε να βρούμε κάτι για να τσακωθούμε». Ίσως, βέβαια, αυτό να οφείλεται στο ότι δεν έχουν να αγχωθούν για τα έξοδα που τρέχουν ή για το ποιος θα πλύνει τα πιάτα, όταν για όλες τις καθημερινές δουλειές αναλαμβάνει και ο κατάλληλος επαγγελματίας. Μπορεί, όμως, ένα ζευγάρι να ζει μαζί χωρίς να τσακώνεται ποτέ, και αν ναι, είναι αυτό πραγματικά υγιές;
Οι καβγάδες δεν είναι πάντα σημάδι αποτυχίας
Όπως εξηγεί η ψυχοθεραπεύτρια Joanna Harrison στη The Guardian, το ότι ένα ζευγάρι δεν τσακώνεται δεν σημαίνει απαραίτητα ότι δεν υπάρχουν προβλήματα. Αντίθετα, η αποφυγή της σύγκρουσης μπορεί να κρύβει συναισθηματική απόσταση και δυσαρέσκεια. Σε συνθήκες όπου δεν υπάρχει φόβος, απειλή ή τοξικότητα, οι μικροκαβγάδες είναι σημάδι ότι οι δύο άνθρωποι ακόμα νοιάζονται για τη σχέση και θέλουν να την εξελίξουν. «Όταν αποφεύγεται ο καβγάς, τα συναισθήματα συσσωρεύονται και βγαίνουν αλλού, και αυτό μπορεί να γίνει πρόβλημα», αναφέρει η Harrison.
Ο Stefan Walters, ψυχοθεραπευτής στο Harley Therapy, συμπληρώνει: «Τα ζευγάρια που τσακώνονται έχουν συχνά πιο μακροχρόνιες σχέσεις από εκείνα που δεν το κάνουν ποτέ». Αρκεί, βέβαια, να το κάνουν σωστά.
Πώς να τσακώνεστε «σωστά»
Οι ειδικοί συμφωνούν ότι ο τσακωμός είναι, στην πραγματικότητα, μία δεξιότητα που καλλιεργείται. Ο τρόπος με τον οποίο μάθαμε να διαχειριζόμαστε τις διαφωνίες – π.χ. από το πώς επικοινωνούσαν οι γονείς μας – παίζει ρόλο. Όμως, όλα αλλάζουν με λίγη προσπάθεια. Η ψυχολόγος Linda Blair τονίζει ότι το ζητούμενο δεν είναι να κερδίσουμε στη διαφωνία. «Δεν είναι διαγωνισμός. Είναι προσπάθεια να καταλάβουμε ο ένας τον άλλον καλύτερα. Πρέπει να βρείτε τον συμβιβασμό», σχολιάζει.
Τι μπορεί να βοηθήσει;
Μιλήστε σε ουδέτερο έδαφος. Προτιμήστε να συζητήσετε σε ήρεμο περιβάλλον και σε δημόσιο χώρο, όπως ένα ήσυχο καφέ ή ένα ζεστό εστιατόριο. Η παρουσία άλλων ανθρώπων γύρω σας συχνά λειτουργεί ως φυσικό «φρένο» στην ένταση, βοηθώντας και τους δύο να παραμείνετε πιο ήρεμοι, ψύχραιμοι και ανοιχτοί στη συζήτηση. Έτσι, είναι πιο εύκολο να εκφράσετε όσα νιώθετε χωρίς να παγιδευτείτε σε έναν φαύλο κύκλο καβγάδων.
Αποφύγετε την άμεση οπτική επαφή. Όταν η ένταση στη συζήτηση αρχίζει να αυξάνεται, καλύτερα να αποφύγετε την άμεση οπτική επαφή. Στα θηλαστικά, περιλαμβανομένων των ανθρώπων, η επαφή με τα μάτια μπορεί να εκληφθεί ως μια μορφή απειλής, κάτι που εντείνει την ένταση. Αντί να κοιτάζεστε κατάματα, προσπαθήστε να μιλήσετε περπατώντας δίπλα – δίπλα. Αυτή η κίνηση δημιουργεί την αίσθηση οικειότητας και εξομαλύνει την ένταση, επιτρέποντας έτσι να επικεντρωθείτε περισσότερο στο περιεχόμενο της συζήτησης και λιγότερο στις αντιδράσεις.
Μην τα πείτε όλα την ώρα του καβγά. Μην προσπαθήσετε να πείτε τα πάντα τη στιγμή που η ένταση είναι στο αποκορύφωμά της. Αν δείτε ότι η συζήτηση ξεφεύγει και η κατάσταση δεν ελέγχεται, είναι καλύτερο να κάνετε ένα διάλειμμα. Αντί να συνεχίσετε να λέτε όσα σας έρχονται στο μυαλό, συμφωνήστε να σταματήσετε για λίγο και να επανέλθετε στο θέμα μέσα σε 24 ώρες. Αυτή η μικρή αναβολή σάς επιτρέπει να ηρεμήσετε και να σκεφτείτε πιο καθαρά, ώστε να μπορείτε να συνεχίσετε με περισσότερη ψυχραιμία και διάθεση για λύση.
Αναλάβετε την ευθύνη με το «εγώ» και όχι «εσύ». Πάρτε την ευθύνη για τα συναισθήματά σας, χρησιμοποιώντας εκφράσεις που αφορούν εσάς και όχι τον άλλον. Αντί να πείτε «εσύ με εκνευρίζεις» ή «με θυμώνεις», πείτε «ένιωσα θυμό όταν…» ή «με στενοχώρησε όταν…». Έτσι, δεν κατηγορείτε τον άλλον, αλλά εξηγείτε πώς σας έκανε να νιώσετε κάτι συγκεκριμένο. Αυτό βοηθά να μην προκαλέσετε άμυνες και «ανοίγει» τον δρόμο για μια πιο ήρεμη συζήτηση.
Μετά τον καβγά, η κατανόηση
Η Harrison προτείνει να δείτε κάθε τσακωμό ως μία ευκαιρία να ανακαλύψετε τι νοιάζει περισσότερο τον σύντροφό σας. Μπορεί κάτι να φαίνεται επιφανειακό, π.χ. «πάλι άφησες τα παπούτσια σου εδώ», αλλά πίσω του να κρύβεται το αίσθημα του ότι δεν σας λαμβάνουν υπόψη. Η Blair, πάλι, συμβουλεύει να κάνετε τον… ντετέκτιβ: «Αναρωτηθείτε: τι ήταν αυτό που τελικά ενόχλησε τόσο; Ήταν μόνο τα παπούτσια;», καταλήγει.
Κι αν δεν καβγαδίζετε ποτέ;
Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι κάτι πάει στραβά. Κάποια ζευγάρια, όπως οι Clooneys, μπορεί να λειτουργούν αρμονικά, χωρίς εντάσεις, γιατί έχουν συμβατότητα, καλή επικοινωνία, ή και άπλετη βοήθεια (πχ. νταντά και υπηρετικό προσωπικό όλη την εβδομάδα). Αν όμως στη δική σας καθημερινότητα υπάρχουν διαφωνίες, μην τις φοβάστε. Δεν σας κάνουν λιγότερο αγαπημένους, αλλά αντίθετα, μπορεί να είναι το κλειδί για να παραμείνετε έτσι.
Διαβάστε επίσης
Σύντροφος ψυχρός ή με αυτισμό; Πως θα καταλάβετε τη διαφορά – Τι να κάνετε
Τέσσερις συμπεριφορές που «σκοτώνουν» μια σχέση – Πώς θα τις αποφύγετε
Διαφωνίες: Για ποιο θέμα τσακώνονται περισσότερο οι οικογένειες; Έρευνα απαντά