Οι σχέσεις δεν τελειώνουν πάντα με μεγάλες εντάσεις και δραματικές εξόδους. Συχνά, φθείρονται σιωπηλά, σταδιακά, όπως το νερό που στάζει ασταμάτητα στο ίδιο σημείο μέχρι να δημιουργηθεί ρωγμή. Μια φράση που μπορεί να επιταχύνει τη φθορά αυτή, ακούγεται συχνά σε στιγμές τσακωμού, όταν οι λέξεις γίνονται πιο σκληρές απ’ ό,τι προορίζονταν. Είναι η στιγμή που κάποιος λέει, με απογοήτευση και θυμό, πως θα ήθελε ο σύντροφός του να είναι σαν κάποιον άλλον.

Πίσω από τη σύγκριση κρύβεται η αληθινή ανάγκη

Ο ψυχολόγος Δρ. Mark Travers, PhD, επικεφαλής του Awake Therapy, εξηγεί ότι αυτού του είδους η σύγκριση, είτε γίνεται με πρώην, φίλους ή ακόμη και με μια παλαιότερη εκδοχή του ίδιου του συντρόφου, κρύβει ένα βαθιά πληγωτικό μήνυμα. Ουσιαστικά, υπονοεί πως ο άλλος δεν είναι αρκετός και ότι κάποιος άλλος θα τα κατάφερνε καλύτερα στη θέση του. Ένα τέτοιο σχόλιο δεν αφορά τον άνθρωπο στον οποίο γίνεται η σύγκριση, αλλά το γεγονός ότι ο σύντροφος δεν αισθάνεται αποδοχή όπως είναι. Με τον καιρό, τέτοιες συγκρίσεις δεν περνούν απαρατήρητες. Δημιουργούν αμφιβολίες, υπονομεύουν την αυτοεκτίμηση και αυξάνουν την ανασφάλεια. Αντί να νιώθει ότι τον αγαπούν για αυτό που είναι, το άτομο αρχίζει να αναρωτιέται αν είναι αρκετό και αν πληροί τις προσδοκίες του άλλου.

Όταν λείπει η συναισθηματική ασφάλεια

Το πιο ανησυχητικό όμως δεν είναι η ίδια η φράση, αλλά αυτό που την προκαλεί. Πίσω από τη σύγκριση συνήθως κρύβεται η αδυναμία να εκφραστούν ξεκάθαρα οι πραγματικές ανάγκες. Όταν κάποιος νιώθει αβεβαιότητα για τη σχέση ή φοβάται την αντίδραση του άλλου, επιλέγει συχνά να αποσιωπήσει όσα τον απασχολούν. Αυτά όμως δεν εξαφανίζονται. Συγκεντρώνονται και τελικά ξεσπούν με απότομο τρόπο, άδικο και συχνά καταστροφικό. Όπως εξηγεί ο Δρ. Travers, όταν κάποιος νιώθει συναισθηματική ασφάλεια μέσα στη σχέση, είναι πιο πιθανό να εκφράζει τις σκέψεις και τα συναισθήματά του ανοιχτά, χωρίς φόβο και χωρίς να καταφεύγει σε υπαινιγμούς ή συγκρίσεις.

Πώς να εκφράσετε αυτό που πραγματικά χρειάζεστε

Αντί, λοιπόν, να πείτε μέσα στον θυμό σας ότι ο σύντροφός σας θα έπρεπε να είναι σαν κάποιον άλλον, δοκιμάστε να στραφείτε προς τα μέσα. Σκεφτείτε τι είναι αυτό που έχετε ανάγκη και προσπαθήστε να το διατυπώσετε χωρίς επιθετικότητα. Αν, για παράδειγμα, νιώθετε ότι οι καβγάδες σας ξεφεύγουν και ότι ο σύντροφός σας αντιδρά έντονα, μπορείτε να εκφράσετε την ανάγκη σας λέγοντας ότι για εσάς είναι σημαντικό να διατηρείται ένας ήρεμος τόνος στη μεταξύ σας επικοινωνία. Ή ότι σας δυσκολεύει όταν οι διαφωνίες κλιμακώνονται και πως θα θέλατε να προσπαθήσετε μαζί να παραμένετε ενωμένοι ακόμη και στις δύσκολες στιγμές.

Όταν μιλάτε με βάση τη δική σας οπτική, δίνετε στον άλλον χώρο να σας καταλάβει. Δεν τον φέρνετε σε θέση άμυνας, αλλά του απευθύνεστε με σεβασμό και ειλικρίνεια. Κι έτσι, οι λέξεις σας γίνονται γέφυρα επικοινωνίας, αντί να γίνουν αιτία για να μεγαλώσει η απόσταση. Οι σχέσεις χτίζονται με αποδοχή, κατανόηση και εμπιστοσύνη και όχι με συγκρίσεις και τελειότητα. Το να μπορείτε να ζητάτε αυτό που έχετε ανάγκη, χωρίς να μειώνετε τον άλλον, είναι ένα από τα πιο σημαντικά βήματα για να μείνει μια σχέση ζωντανή και υγιής.

Διαβάστε επίσης:

Fexting: Η πρακτική που καταστρέφει σχέσεις χωρίς να ειπωθεί ούτε μια λέξη – Έξι τρόποι να το αποφύγετε

Ζευγάρια – Καβγάδες: Το «μυστικό» για να σταματήσετε να τσακώνεστε

Σχέσεις: 3 λόγοι που η αγάπη χάνεται και οι άνθρωποι χωρίζουν