Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι η φαρμακευτική αγωγή που σας χορηγεί ο γιατρός σας,  πιθανώς να αδυνατεί να «ταιριάξει» με θέματα σεξουαλικής υγείας και λειτουργίας.

Σε μια συζήτηση για το ποιες συνήθειες επιδρούν αρνητικά στην σεξουαλική σας ζωή, σίγουρα θα απαριθμήσετε πολλούς παράγοντες, όχι όμως με την πρώτη ματιά τους τύπους των φαρμάκων που δυνητικά οδηγούν σε δυσλειτουργίες στο σεξ. Είναι απαραίτητο επομένως να ενημερωθείτε για τα σκευάσματα που ενδέχεται να επηρεάσουν την ερωτική επιθυμία και να αναζητήσετε λύσεις πάντα με τη βοήθεια του θεράποντα ιατρού, προκειμένου να οδηγηθείτε στην υγιή έκφραση του ερωτικού σας πάθους.

Ο δρ Ryan Smith ουρολόγος στο Πανεπιστήμιο της Virginia με ειδίκευση σε θέματα σεξουαλικής δυσλειτουργίας, εξηγεί ότι  «ορισμένες από τις πιο κοινές κατηγορίες φαρμάκων που έχουν συνδεθεί ή συσχετιστεί με στυτική δυσλειτουργία περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων αντικαταθλιπτικά, φάρμακα για τις αγχώδεις διαταραχές, αντιυπερτασικά, αναστολείς της 5-άλφα αναγωγάσης [που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της τριχόπτωσης ή της υπερπλασίας του προστάτη] και αντιισταμινικά».

Αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης

Η κατηγορία αυτή φαρμάκων αφορά στη διαχείριση των αγχωδών διαταραχών (άγχος και κατάθλιψη) και σύμφωνα με τη Mayo Clinic είναι σημαντικό να αναφέρεται ότι επιδρά και στην σεξουαλική ορμή.

Ακόμη σύμφωνα με το επιστημονικό δελτίο ενημέρωσης του Harvard Health, αν εστιάσετε στις παρενέργειες των αντικαταθλιπτικών θα συναντήσετε την επιδεινούμενη σεξουαλική λειτουργία. Επιπλέον, τα αντικαταθλιπτικά καταστέλλουν τον οργασμό, ελαττώνουν την ερωτική διάθεση, έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην ερωτική διέγερση και τα προβλήματα αυτά δυσκολεύουν με τα χρόνια.

Φάρμακα για την υπέρταση

Η λήψη αντιυπερτασικών είναι σημαντική για τη ρύθμιση της υπέρτασης, αλλά όχι χωρίς συνέπειες στην στυτική λειτουργία, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ.

Η αρτηριακή πίεση και η στυτική δυσλειτουργία συχνά συνδέονται, επειδή οι άνδρες με υπέρταση διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο διαταραχών στύσης. «Η στυτική δυσλειτουργία μπορεί επίσης να χρησιμεύσει ως προειδοποιητικό σημάδι για καρδιαγγειακή νόσο», δήλωσε 0 δρ Smith.

Αντισταμινικά

Η χρόνια χρήση αντιισταμινιών μπορεί να επηρεάσει δυσμενώς την ερωτική επιθυμία, σύμφωνα με την Anita Clayton καθηγήτρια ψυχιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Virginia. Συγκεκριμένα προκαλεί στις γυναίκες χαμηλή επιθυμία, κολπική ξηρότητα και δυσκολία στην επίτευξη οργασμού σύμφωνα με την ειδικό.

Τι πρέπει να κάνετε αν παρουσιαστούν σεξουαλικά προβλήματα

Σε περιπτώσεις σεξουαλικής δυσλειτουργίας εξαιτίας της λήψης φαρμάκων συνιστάται να μιλήσετε με τον θεράποντα ιατρό σας και με την καθοδήγησή του να:

  • να αφήσετε ένα χρονικό διάστημα προσαρμογής του οργανισμού σας στη δραστική ουσία
  • να προσλαμβάνετε μειωμένη δόση φαρμάκων
  • να τροποποιήσετε την αγωγή που λαμβάνετε.

Διαβάστε επίσης:

Στυτική δυσλειτουργία: Πέντε φυσικοί τρόποι να την ξεπεράσουμε

Tα φάρμακα για τη στυτική δυσλειτουργία έχουν ένα ακόμη σημαντικό όφελος – Δείτε ποιο

Σταματά το σεξ στην εμμηνόπαυση;