Nέοτερη πειραματική φόρμουλα που αναπτύχθηκε από ερευνητές του Weill Medical College υπόσχεται να αλλάξει το τοπίο στον τομέα της αντισύλληψης και της ερωτικής πράξης γενικότερα.

Σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Nature Communications, το πρωτοποριακό αντισυλληπτικό φάρμακο θα μπορούσε προσωρινά να σταματήσει την πορεία του σπέρματος και να παρεμποδίσει την εγκυμοσύνη.

Αν και οι ερευνητές της μελέτης δρ Jochen Buck και δρ. Lonny Levin, καθηγητές φαρμακολογίας στο Weill Cornell Medicine, δεν επιχειρήσαν αρχικά να δημιουργήσουν ένα αντρικό αντισυλληπτικό χάπι, τα πειράματά τους δημιούργησαν πρόσφορο έδαφος.

Αρχικά, ο δρ. Levin προκάλεσε τον Δρ Buck να απομονώσει μια σημαντική κυτταρική πρωτεΐνη σηματοδότησης, που ονομάζεται διαλυτή αδενυλική κυκλάση (sAC) και εστίασαν σε αυτό για δύο χρόνια.

Στην από κοινού προσπάθειά τους στη συνέχεια, διαπίστωσαν σε πειράματα ότι τα ποντίκια που έχουν τροποποιηθεί γενετικά ώστε να μην έχουν την πρωτεΐνη sAC είναι στείρα.

Η ανακάλυψη, όμως της δρ. Melanie Balbach, μεταδιδακτορική συνεργάτης στο εργαστήριό τους, ήταν εκείνη που έδωσε τη μεγαλύτερη ώθηση. Όπως συμπέρανε στην έρευνά της, τα ποντίκια στα οποία χορηγήθηκε ένα φάρμακο που αδρανοποιεί την πρωτεΐνη sAC παράγουν σπέρμα που συγκεντρώνει μικρότερη κινητικότητα.

Επιπροσθέτως, η αναστολή της πρωτεΐνης sAC θα μπορούσε να είναι μια ασφαλής επιλογή αντισύλληψης, σύμφωνα με τη διαπίστωση μιας άλλης ερευνητικής ομάδας ότι οι άνδρες που στερούνταν το γονίδιο που κωδικοποιεί την sAC ήταν στείροι αλλά κατά τα άλλα υγιείς.

Πώς λειτουργεί

Η έρευνα καταδεικνύει ότι μια απλή δόση ενός αναστολέα της κυτταρικής πρωτεΐνης σηματοδότησης της πρωτεΐνης sAC, που ονομάζεται TDI-11861, «ακινητοποιεί» το σπέρμα των ποντικών για έως και δυόμισι ώρες και ότι τα αποτελέσματα παραμένουν στο θηλυκό αναπαραγωγικό σύστημα μετά το ζευγάρωμα.

Τα αρσενικά ποντίκια που υποβλήθηκαν σε θεραπεία με TDI-11861 παρουσίασαν φυσιολογική συμπεριφορά ζευγαρώματος, αλλά δεν γονιμοποίησαν τα θηλυκά παρά τις 52 διαφορετικές προσπάθειες ζευγαρώματος. Αντίθετα, τα αρσενικά ποντίκια που έλαβαν θεραπεία με μια ανενεργή ουσία ελέγχου, γονιμοποίησαν σχεδόν το ένα τρίτο των συντρόφων τους.

«Ο αναστολέας μας λειτουργεί μέσα σε 30 λεπτά έως και μία ώρα. Κάθε άλλο πειραματικό ορμονικό ή μη ορμονικό ανδρικό αντισυλληπτικό χρειάζεται εβδομάδες για να μειώσει τον αριθμό των σπερματοζωαρίων ή να τα καταστήσει ανίκανα να γονιμοποιήσουν τα ωάρια», διευκρίνισε η δρ. Melanie Balbach.

Επιπλέον, η δρ. Melanie Balbach σημείωσε ότι χρειάζονται εβδομάδες για να αντιστραφούν οι επιδράσεις άλλων ορμονικών και μη ορμονικών ανδρικών αντισυλληπτικών που βρίσκονται υπό ανάπτυξη. Δεδομένου ότι οι αναστολείς sAC εξασθενούν μέσα σε λίγες ώρες και οι άνδρες θα λαμβάνουν τα χάπια μόνο όταν και όσο συχνά χρειάζεται, θα μπορούσαν να επιτρέψουν στους άνδρες να αποφασίζουν σχετικά με τη γονιμότητά τους.

«Η ερευνητική ομάδα ήδη εργάζεται για να καταστήσει τους αναστολείς sAC πιο κατάλληλους για χρήση στον άνθρωπο» κατέληξε ο δρ. Lonny Levin.

Διαβάστε επίσης

Ερωτική επιθυμία: Ποια μέθοδος αντισύλληψης την επηρεάζει περισσότερο

Αντισύλληψη: H μέθοδος που προτιμάται ενώ αποτυγχάνει συχνά

Η μέθοδος αντισύλληψης που προκαλεί κατάθλιψη