Τα λιπαντικά χρησιμοποιούνται από τα ζευγάρια κατά την σεξουαλική περίπτυξη για πολλούς και διάφορους λόγους, ενώ αρκετά από αυτά έχουν πολυδιαφημιστεί και προωθούνται ως «φιλικά προς το σπέρμα», υποδηλώνοντας έτσι ότι δεν επηρεάζουν την κινητικότητα του σπέρματος, γι ‘αυτό και τα επιλέγουν ζευγάρια με προβλήματα γονιμότητας.

Γνωστά και ως λιπαντικά γονιμότητας, προσφέρουν ενυδάτωση στην κολπική περιοχή, χωρίς να επηρεάζουν την γονιμότητα του ανδρικού σπέρματος, γι’ αυτό και θεωρούνται ιδανικά για χρήση κατά την προσπάθεια επίτευξης κύησης.

Τα αποτελέσματα ωστόσο από την έρευνα που δημοσιεύθηκαν στο  International Journal of Gynecology & Obstetrics φανερώνουν πως για λόγους marketing οι εταιρείες μάλλον προωθούν ανακριβείς και παραπλανητικές πληροφορίες.

Οι ερευνητές, συγκεκριμένα, έλεγξαν κατά πόσο είναι φιλικά προς το σπέρμα συγκεκριμένα σκευάσματα που κυκλοφορούν στα ράφια των φαρμακείων όπως επίσης και το ελαιόλαδο και το ασπράδι των αυγών και κατά πόσο βελτιστοποιούν την γονιμότητα των ζευγαριών. Με εξαίρεση το ασπράδι αυγού, όλα τα υπόλοιπα λιπαντικά προκάλεσαν σημαντική μείωση της κινητικότητας του σπέρματος.

«Η έρευνα είναι ιδιαίτερα σημαντική επειδή υπογραμμίζει πως τα λεγόμενα φιλικά προς το σπέρμα λιπαντικά στην πραγματικότητα μπορεί να εμποδίζουν τη φυσιολογική σύλληψη» τόνισε ο Johan Markram συγγραφέας της έρευνας από το Πανεπιστήμιο της Pretoria, στη Νότια Αφρική.

 

Διαβάστε επίσης:

Οι δραστηριότητες που βελτιώνουν την σεξουαλική λειτουργία

Στυτική δυσλειτουργία: Η συνήθεια που αυξάνει τον κίνδυνο κατά 50%

Επτά τρόποι να ενισχύσετε τη σεξουαλική επιθυμία