Η ομοφυλοφιλία δεν είναι καθόλου ασυνήθιστη στον κόσμο μας. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η συχνότητα προσέλκυσης του ιδίου φύλου είναι περίπου 20% στις γυναίκες και 10% στους άνδρες. Δεδομένου του υπολογίσιμου ρυθμού επιπολασμού της, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η έλξη του ιδίου φύλου είναι η πηγή πολλών κρουσμάτων απιστίας. Αλλά η απιστία του ίδιου φύλου πρέπει να θεωρείται σεξουαλική απιστία; Ή, όλες οι απιστίες είναι ίσες;

Αυτό ήταν το ερώτημα που οι ερευνητές του πανεπιστημίου της Λευκωσίας προσπάθησαν να απαντήσουν σε μια νέα μελέτη που δημοσιεύεται στο Journal of Individual Differences. Για να συγκεντρώσουν δεδομένα σχετικά με αυτή τη συναρπαστική ερώτηση, οι ερευνητές διενήργησαν μια σύντομη έρευνα με 590 συμμετέχοντες, που περιελάμβανε τρία τμήματα.

Στο πρώτο τμήμα, οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να εξετάσουν δύο υποθετικά σενάρια. Το πρώτο ζήτησε από τους συμμετέχοντες να φανταστούν μια κατάσταση στην οποία ο σύντροφός τους είχε σεξουαλική επαφή με άτομο του αντίθετου φύλου.

Το δεύτερο σενάριο ζήτησε από τους συμμετέχοντες να εξετάσουν την ίδια κατάσταση, με τη διαφορά ότι η πράξη είχε συμβεί με άτομο του ιδίου φύλου.

Μετά από κάθε σενάριο, οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν, σε μια κλίμακα πέντε σημείων, πόσο θυμωμένοι και θιγμένοι ήσαν. Στη συνέχεια, οι ερευνητές ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να απαντήσουν στην εξής ξεκάθαρη ερώτηση: «Αν έπρεπε να επιλέξω, θα προτιμούσα ο σύντροφός μου να εξαπατήσει με (α) ένα άτομο του ίδιου φύλου ή (β) ένα άτομο του αντίθετου φύλου;

Τι βρήκαν; Λοιπόν, ίσως δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες ήταν πιο ανεκτικοί στην απιστία με άτομο του ίδιου φύλου. Αλλά εδώ τελειώνουν οι ομοιότητες. Οι άντρες ήταν πολύ περισσότερο ανεκτικοί στο ενδεχόμενο να τους απατήσουν με γυναίκα και πολύ λιγότερο στο να γίνει αυτό με άλλον άνδρα. Από την άλλη, οι γυναίκες φαίνονται να είναι πιο αυστηρές στο ζήτημα της απιστίας και να μη συγχωρούν.

Γιατί οι άντρες ήταν τόσο ανεκτικοί στην απιστία του ίδιου φύλου; Οι θεωρίες αφθονούν, αλλά οι ερευνητές προσφέρουν μια ερμηνεία: Το κάνουν επειδή η απιστία μπορεί να τους ανοίξει ένα παράθυρο στο να κάνουν σεξ με μία γυναίκα παραπάνω. Υπάρχει όμως και ένας βιολογικός λόγος που μπορεί να συμβαίνει κάτι τέτοιο. Οι άνδρες δεν μπορούν να είναι ποτέ βέβαιοι ότι τα παιδιά των συντρόφων τους είναι πραγματικά δικά τους, κάτι που τους κάνει ανελαστικούς απέναντι στην απιστία με άτομο του άλλου φύλου. Αντιθέτως, με το ίδιο φύλο μπορεί να αποδειχθεί και επωφελές.

Αντιθέτως, για τις γυναίκες η απιστία είτε με άτομο του ίδιου φύλου είτε όχι είναι το ίδιο επιζήμιες, καθώς και οι δύο θα μπορούσαν να σηματοδοτήσουν τη διακοπή της σχέσης και την εξασθενημένη πιθανότητα παραγωγής μελλοντικών απογόνων. Πάντως, άλλοι υποστηρίζουν ότι οι στάσεις απέναντι στην απιστία είναι απολύτως κοινωνικά κατασκευασμένη και ότι η εξέλιξη δεν έχει καμία σχέση με αυτήν. Διαλέγετε στρατόπεδο…