Κάθε υποψήφια μητέρα ανησυχεί και αγχώνεται για το μωρό που θα φέρει στον κόσμο, αλλά είναι πολύ πιθανό μια από τις ανησυχίες της να αφορά και τη σεξουαλική ζωή που μπορεί να έχει κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης. Επομένως το ερώτημα του αν επιτρέπεται η σεξουαλική πράξη στην εγκυμοσύνη αλλά και τι πρέπει να προσέχει κατά την τέλεσή της, είναι κάτι που απασχολεί τόσο εκείνη όσο και τον σύντροφό της.

Σύμφωνα με τους ειδικούς η πρώτη σκέψη που πρέπει να έχει η γυναίκα είναι πως δεν επιβάλλεται να βγάλει το σεξ από τη ζωή της κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης. Συνήθως οι γυναίκες αντιλαμβάνονται ότι είναι έγκυες αφότου έχει συμπληρωθεί ο πρώτος μήνας της κύησης και το πιθανότερο είναι να έχουν ήδη ερωτικές επαφές κατά το μεσοδιάστημα. Την τελική έγκριση φυσικά θα την παράσχει ο γυναικολόγος αφότου διαπιστωθεί η ομαλότητα της κύησης.

Πότε πρέπει να αποφεύγεται το σεξ

  • Η αιμορραγία και ο πλακούντας: Η θέση του πλακούντα ενδέχεται να παίξει καθοριστικό ρόλο καθώς αν βρίσκεται χαμηλότερα από τη φυσιολογική του θέση (προδρομικός πλακούντας) η καταπόνηση από τη διείσδυση του πέους μπορεί να τον αποκολλήσει ή να τον τραυματίσει προκαλώντας αιμορραγία. Σε κάθε περίπτωση αιμορραγίας η γυναίκα οφείλει να ενημερώσει τον γιατρό της.
  • Οι συσπάσεις κατά τον οργασμό: Η σεξουαλική επαφή πρέπει επίσης να αποφεύγεται αν η έγκυος κατά τον οργασμό αισθανθεί έντονες συσπάσεις στη μήτρα σε σημείο που μπορεί να νιώσει τόσο δυνατό πόνο που να μοιάζει ακόμα και με πόνο του κολικού.

Τι ισχύει για την εκσπερμάτιση

Η εκσπερμάτιση εντός του κόλπου της γυναίκας θα πρέπει να αποφεύγεται κατά τους πρώτους εφτά μήνες της εγκυμοσύνης αν υπάρχει ιστορικό αποβολών ή πρόωρου τοκετού, σύμφωνα με τους ειδικούς. Ο λόγος έγκειται στην περιεκτικότητα του ανδρικού σπέρματος σε προσταγλαδίνες που προκαλούν συσπάσεις στη μήτρα. Αντίθετα, προς το τέλος της εγκυμοσύνης οι συσπάσεις που προκαλούνται από τις προσταγλαδίνες ενδέχεται να αποδειχθούν ωφέλιμες για τον τοκετό. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί πως σε περιπτώσεις που ο τοκετός καθυστερεί ζητείται από τον σύντροφο της εγκύου να εκσπερματίσει στον κόλπο της για να επισπευθεί η γέννα.

Οι αλλαγές στην ερωτική επαφή

Για την σεξουαλική πράξη κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης απαιτούνται φαντασία και δημιουργικότητα καθώς χρειάζεται να επιλεγούν στάσεις που θα βολεύουν την έγκυο αλλά θα αρέσουν και στους δύο συντρόφους. Χαρακτηριστικές επιλογές θα μπορούσαν να είναι η γυναίκα ξαπλωμένη στο πλάι ή πάνω στον άνδρα.

Ευχαριστούμε για την συνεργασία τον κ. Ιάκωβο Σούση μαιευτήρα – γυναικολόγο