Ένα βασικό στοιχείο κάθε καλής συντροφικής σχέσης είναι η διατήρηση της συναισθηματικής εμπιστοσύνης και η αποκατάσταση αυτής της εμπιστοσύνης, όταν συμβαίνουν συγκρούσεις και ασυμφωνίες. Για να επιτευχθεί αυτό, όμως, χρειάζεται «κτίσιμο», αλλά και εξυπνάδα.

Ζευγάρια χωρίς προβλήματα δεν υπάρχουν. Κάποια όμως έχουν πολύ λιγότερα σε σχέση με ορισμένα άλλα. Πέρα από τους οικονομικούς λόγους που μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά και να πυροδοτήσουν καταστάσεις, πολλά προβλήματα είναι κοινά, συνηθισμένα, καθημερινά. Σε αυτές τις περιπτώσεις μπορείτε να τα αποφύγετε με τους τρόπου που ακολουθούν. Κάτι που έχει τη σημασία του να ειπωθεί είναι ότι συνήθως οι γυναίκες είναι πιο ευέλικτες και ταλαντούχες στο να χειριστούν αυτά τα ζητήματα με τις παρακάτω μεθόδους. Πρέπει όμως να κάνουν κάτι και οι άντρες πάνω σε αυτό. Σίγουρα, μπορούν να δοκιμάσουν.

Αλλάξτε συζήτηση
Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι τα περισσότερα από τα επιχειρήματα που διατυπώνουν τα ζευγάρια σε καυγάδες έχουν επαναληφθεί. Πρόκειται για συγκρούσεις που δεν επιλύονται ποτέ. Το αν αυτό προκαλεί ένα πρόβλημα στη σχέση εξαρτάται από τον συναισθηματικό τόνο αυτών των συνομιλιών. Σίγουρα είναι καλύτερα η διατύπωση να είναι ήρεμη και ψύχραιμη και αν γίνεται να υπάρχει και λίγο χιούμορ, ακόμη καλύτερα. Το πρόβλημα οξύνεται όταν τα σχόλια είναι πικρόχολα, αρνητικά και δηκτικά. Σε κάθε περίπτωση, όταν τα προβλήματα είναι χρόνια και αποτελούν θέματα στα οποία δεν έχετε ποτέ συμφωνήσει, δεν χρειάζεται να ανοίξετε εκ νέου θέματα. Αφήστε το να περάσει και αλλάξτε θέμα. Κατά 99,9% δεν θα συμφωνήσετε ποτέ.

Παραδεχτείτε αυτά στα οποία έχει δίκιο
 Όταν ο σύντροφός σας διατυπώσει κάτι σωστό και έγκυρο κατά τη διάρκεια των συζητήσεων, είναι σημαντικό να αναγνωρίσετε τη νομιμότητα του επιχειρήματός του και την αξία του, ακόμη και όταν το θέμα του αφορά ένα ελάττωμα ή μια αδυναμία που έχετε. Να είστε δίκαιοι. Αν αυτό που σας καταλογίζει ο σύντροφός σας είναι σωστό, αναγνωρίστε το. Σας λέει ότι διατρέφεστε ανθυγιεινά; Ότι δεν αντέχετε τους γονείς του ή ότι δεν είστε αρκετά οργανωμένοι; Αν ισχύει, παραδεχτείτε το. Η αποδοχή της πραγματικότητας μπορεί να είναι το πρώτο βήμα για να διορθωθεί μια κατάσταση. Αρκεί την επόμενη μέρα να μην πείτε «ναι, το παραδέχτηκε επειδή με πίεσες»…

Συζητήστε για τα προβλήματα σε εύθετο χρόνο
Πότε είναι όμως ο κατάλληλος χρόνος; Χμμ. Σίγουρα, όχι όταν ο άλλος είναι στο γραφείο ούτε όταν ταΐζει το μωρό αλλά και ούτε όταν παρακολουθεί την αγαπημένη του εκπομπή ή αντίστοιχα ποδόσφαιρο. Όταν συμβαίνει κάτι τέτοιο, είναι σημαντικό το άτομο που δεν είναι έτοιμο για τη συνομιλία να ενημερώνει τον σύντροφό του πότε θα είναι η καλύτερη στιγμή για να συζητήσουν και να επιλύσουν το θέμα. Μία δοκιμασμένη συμβουλή για το τη συζήτηση και το διάλογο μεταξύ των συντρόφων είναι αυτός να γίνεται κατά τη διάρκεια ενός περιπάτου. Ναι, είναι συχνά πιο εύκολο να έχετε δυνητικά δύσκολες συνομιλίες όταν κινείστε σωματικά, παρά όταν είστε εγκλωβισμένοι στην κουζίνα του σπιτιού σας.

Δείξτε του ότι έχετε την έγνοια του
Τα ζευγάρια που παραμένουν ερωτευμένα επί μακρόν και διαθέτουν σχέση αγάπης και κατανόησης τείνουν να σκέπτονται ο ένας τον άλλον όταν δεν είναι σωματικά μαζί. Είναι χρήσιμο να ενημερώνετε περιστασιακά τον συνεργάτη σας ότι τον σκεφτήκατε, με κάποια αφορμή, και όταν δεν είστε μαζί. Για παράδειγμα, αν ο σύντροφός σας ταξίδεψε με το αεροπλάνο, το να του πείτε «έλεγξα την πτήση σου και είδα ότι προσγειώθηκες με καθυστέρηση» είναι κάτι που θα τον κάνει να σκεφτεί ότι εκεί ψηλά στον ουρανό κάποιος τον σκεφτόταν. Στο ίδιο πλαίσιο, αν είστε στο αυτοκίνητο και έχετε κολλήσει στην κίνηση, ένα τηλεφώνημα -έτσι για χαζολόγημα- έχει την αξία του. Έτσι κι αλλιώς τα ζευγάρια θέλουν να γνωρίζουν πού είναι ο σύντροφός τους, ακριβώς όπως ένα μικρό παιδί θέλει να ξέρει πού βρίσκεται ο γονιός και πότε θα γυρίσει σπίτι.  Το να δείχνετε το ενδιαφέρον όχι μόνο όταν όλα πάνε καλά, αλλά και όταν δεν πάνε, συμβολίζει την πρόθεσή σας για συνεννόηση και αλληλουποστήριξη.