Για την αξία και τα οφέλη της ρομποτικής θωρακοχειρουργικής για τον ασθενή, αλλά και για τον χειρουργό μιλάει στο ygeiamou.gr  ο κ. Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης, Θωρακοχειρουργός, Διευθυντής Β’ Θωρακοχειρουργικής Κλινικής, Ρομποτικής & Θωρακοσκοπικής Χειρουργικής, Νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν.

«Η ρομποτική θωρακοχειρουργική είναι μια εξελιγμένη, ελάχιστα επεμβατική τεχνική που χρησιμοποιεί την πλατφόρμα DaVinci για τη θεραπεία παθήσεων του θώρακα. Εφαρμόζεται σε κάθε επέμβαση στον θώρακα, ειδικά στις πολύπλοκες. Οι κυριότερες παθήσεις που αντιμετωπίζονται με ρομποτική θωρακοχειρουργική είναι οι κακοήθειες του πνεύμονα, καρκίνος ή καλοήθεις παθήσεις του οισοφάγου και καλοήθεις ή κακοήθεις παθήσεις του μεσοθωρακίου» εξηγεί ο διακεκριμένος θωρακοχειρουργός.

«Φυσικά και το ρομπότ δεν χειρουργεί από μόνο του, αλλά αποτελεί μια προέκταση των χεριών και των ματιών του χειρουργού» λέει ο κύριος Κωνσταντινίδης, αναφερόμενος σε μια συχνή παρανόηση των ασθενών που μεταξύ σοβαρού και αστείου αναρωτιώνται έαν θα τους χειρουργήσει το ρομπότ.

Οφέλη για τους σσθενείς

Ο κ. Κωνσταντινίδης αναφέρθηκε διεξοδικά τα οφέλη της ρομποτικής θωρακοχειρουργικής για τους ασθενείς τα οποία περιλαμβάνουν:

  • Σωστή ογκολογική επέμβαση (π.χ., ευρύς λεμφαδενικός καθαρισμός)
  • Μείωση τραύματος με λιγότερο ή καθόλου πόνο μετά το χειρουργείο.
  • Ταχεία ανάρρωση με τους ασθενείςνα  μπορούν να σηκωθούν και να περπατήσουν λίγες ώρες μετά την επέμβαση.
  •  Μικρότερη παραμονή στο νοσοκομείο και ταχύτερη επιστροφή στην καθημερινότητα σε σύγκριση με την ανοιχτή και ακόμη και τη θωρακοσκοπική τεχνική.

Πλεονεκτήματα της ρομποτικής τεχνολογίας για τον χειρουργό

Η ρομποτική θωρακοχειρουργική έχει πλεονεκτήματα και για τον χειρουργό στα οποία περιλαμβάνονται:

  • H τρισδιάστατη όραση που προσφέρει ανώτερη αντίληψη του χειρουργικού πεδίου σε σχέση με τις δύο διαστάσεις της θωρακοσκόπησης.
  • Η μεγάλη μεγέθυνση που επιτρέπει εξαιρετική ακρίβεια και ευκολότερη προσέγγιση δύσκολων ανατομικών περιοχών.
  • Εργαλεία που προσομοιάζουν το ανθρώπινο χέρι με μεγάλο βαθμό ευλυγισίας και ευκινησίας, διευκολύνοντας πολύπλοκους χειρισμούς.

Σε ό,τι αφορά το μέλλον της Ρομποτικής Θωρακοχειρουργικής ο κ. Κωνσταντινίδης αναφέρθηκε στη συνεχή εξέλιξη της τεχνολογίας με το σύστημα DaVinci 5 πλέον να ενσωματώνει αίσθηση πίεσης/έλξης των ιστών, μεταδίδοντας την αισθητικότητα στα χέρια του χειρουργού.

Όντας ο ίδιος εκπαιδευτής χειρουργών στη ρομποτική τεχνολογία επεσήμανε ότι ο στόχος είναι η  εκπαίδευση περισσότερων Ελλήνων χειρουργών στην Ελλάδα, ώστε να
μην χρειάζεται να ταξιδεύουν στο εξωτερικό για λόγους εκπαίδευσης. Τόνισε ακόμη την ανάγκη ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος υγείας με ρομποτικές πλατφόρμες
για καλύτερες παροχές στους ασθενείς και για τη διευκόλυνση της εκπαίδευσής τους.

Παρακολουθήστε το vidcast: