Ο μήνας Μάϊος έχει καθιερωθεί ως μήνας ευαισθητοποίησης για το μελάνωμα, με στόχο την ενημέρωση του κοινού για την επικίνδυνη αυτή νόσο. Πρόκειται για έναν τύπο καρκίνου του δέρματος και μάλιστα τον πιο θανατηφόρο από αυτούς.

«Η αυξητική τάση περιστατικών μελανώματος καταγράφεται παγκοσμίως, είναι ανησυχητική και επιβεβαιώνεται από διαφορετικές μελέτες» επισημαίνει η κυρία Ζωή Απάλλα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Δερματολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, μέλος της Β΄ Δερματολογικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης Παπαγεωργίου και Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Δερματολογικής και Αφροδισιολογικής Εταιρείας.

Θετικό, ωστόσο, είναι και το γεγονός ότι οι περιπτώσεις στα παιδιά είναι σπάνιες, αρκεί να προληφθεί το έγκαυμα και η προστασία από τον ήλιο να είναι δεδομένη, με τη χρήση αντηλιακού, καπέλου και το παιχνίδι στη σκιά.

Τι θα πρέπει όμως να προσέχουν οι ενήλικες για να προστατευθούν; Πού κρύβεται ο κίνδυνος και πότε θα πρέπει να απευθυνθούμε σε δερματολόγο; Κινδυνεύουν όλοι εξίσου το ίδιο; Θα πρέπει τελικά να αποφεύγουμε την ηλιοθεραπεία;

Ακούστε τη συζήτηση στο podcast που ακολουθεί: