Κάποιου είδους πόνος, όπως στη μέση ή στην πλάτη, θα εμφανιστεί κατά τη διάρκεια της ζωής μας. Όταν, όμως, η διάρκειά του τελικά είναι μακρόχρονη, τότε ο πόνος γίνεται μια χρόνια κατάσταση και όχι απλά ένα σύμπτωμα: «Ο χρόνιος πόνος, όταν δηλαδή το βίωμα του πόνου ξεπερνά μια διάρκεια περίπου τριών μηνών, είναι νόσος και απαιτεί εξειδικευμένη φροντίδα» διευκρινίζει η κυρία Χρυσάνθη Μπατιστάκη, Aναισθησιολόγος και Υπεύθυνη Ιατρείου Πόνου του Νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ.

Αν και τα Ιατρεία Πόνου έχουν συνδεθεί με την αντιμετώπιση περιστατικών καρκίνου, σύμφωνα με την κυρία Μπατιστάκη, τα περισσότερα περιστατικά αφορούν σε διαφορετικά νοσήματα όπως η οσφυαλγία ή η νόσος Πάρκινσον και η πολλαπλή σκλήρυνση. Η προσέγγιση, μάλιστα είναι εξειδικευμένη και πολυπαραγοντική, με τη συμβολή διαφορετικών ειδικοτήτων.

Πώς γίνεται όμως η διάγνωση; Πότε θα πρέπει να απευθυνθεί ο ασθενής που πονάει σε κάποιον ειδικό; Ποιος ο ρόλος του ψυχολογικού παράγοντα και των αντικαταθλιπτικών αγωγών στη θεραπεία, όταν δεν υπάρχει διάγνωση της κατάθλιψης;

Όλες οι απαντήσεις στο podcast που ακολουθεί: