Η κατάδυση στην εφηβεία συχνά αποδεικνύεται μια δύσκολη εμπειρία τόσο για τους ίδιους τους εφήβους όσο και για τις οικογένειές τους. Κι ενώ το σήμα λήξης της δίνεται από τους διεθνείς Οργανισμούς, αν όχι στα 18 έτη, το αργότερο έως τα 21 έτη, οι επιστήμονες υπογραμμίζουν πως η ανάπτυξη του εγκεφάλου συνεχίζεται πολύ μετά αυτά τα χρονικά όρια.

«Η ενηλικίωση όπως την γνώριζαν οι περισσότεροι γονείς έχει αλλάξει, έχουν αλλάξει τα όριά της. Βεβαίως να επισημάνουμε ότι μιλάμε για εφηβεία και ενηλικίωση στις Δυτικές κοινωνίες, γιατί σε πολλές χώρες για μεγάλο αριθμό ανηλίκων η μετάβαση γίνεται απότομα από την παιδική στην ενήλικη ζωή. Στην Ελλάδα όπως και σε άλλες χώρες της Δύσης παρατηρείται ότι έχουν επιμυκυνθεί τα όρια και αργεί πολύ η αυτονομία των νέων ανθρώπων. Αυτό συμβαίνει σε κοινωνίες που είναι σε κρίση, οικονομική, κοινωνική ή άλλη» λέει η αναπληρώτρια Καθηγήτρια Παιδιατρικής-Εφηβικής Ιατρικής του ΕΚΠΑ, Επιστημονικά Υπεύθυνη Μονάδας Εφηβικής Υγείας της Β’ Παιδιατρικής Κλινική στο Παίδων «Αγλαϊα Κυριακού» και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εφηβικής Ιατρικής, κυρία Άρτεμις Τσίτσικα. 

«Τουλάχιστον το 20% των νεαρών ενηλίκων στην Ελλάδα ζουν στο παιδικό δωμάτιο, χωρίς να δουλεύουν, να σπουδάζουν, να μαθαίνουν μια τέχνη. Είναι από τα υψηλότερα ποσοστά στην Ευρώπη. Σε κάποια περιστατικά ενδέχεται να υπάρχει συννοσηρότητα» λέει η κυρία Τσίτσικα, εξηγώντας γιατί συμβαίνει αυτό αλλά και πώς πρέπει οι γονείς να το διαχειριστούν.

Η επιστημονική κοινότητα εστιάζει πλέον στην έννοια και τα όρια της «αναδυόμενης ενηλικίωσης», η οποία μπορεί να διαρκεί και όλη τη δεκαετία των 20.

Ακούστε όλη τη συζήτηση στα podcast που ακολουθεί:

Αιώνιοι έφηβοι

Εφηβεία και ενηλικίωση