Το ygeiamou με αφορμή την εφετινή Ημέρα της Γυναίκας, φιλοξενεί την κυρία Καλλιόπη Αθανασιάδη, την πρώτη γυναίκα Χειρουργό Θώρακος στην Ελλάδα, καθώς θεωρεί ότι η παρουσία της, το επιστημονικό της έργο και ο λόγος της αποτελούν τον πιο ουσιαστικό συμβολισμό για την τιμητική Ημέρα και στέλνουν το πιο δυνατό μήνυμα για την ενδυνάμωση κάθε ανθρώπου, κάθε γυναίκας.

Επί σειρά ετών βρίσκεται στις χειρουργικές αίθουσες, στα Επείγοντα, στα τακτικά ιατρεία, στις κλινικές, πάντα με γνώμονα το όφελος και την εξυπηρέτηση του ασθενή. Παράλληλα, αφιερώνει σημαντικό χρόνο στην εκπαίδευση των νέων γιατρών πιστεύοντας ακράδαντα πως είναι το μέλλον του ΕΣΥ και της Ιατρικής. Αγαπά πολύ αυτό που κάνει, γι’ αυτό και περιγράφει με ενθουσιασμό τη φορτωμένη καθημερινότητά της στον Ευαγγελισμό αλλά και στις επιστημονικές επιτροπές που συμμετέχει εντός κι εκτός Ελλάδας.

«Μία γυναίκα για να γίνει αποδεκτή σε μία χειρουργική ειδικότητα, θα πρέπει να δουλεύει διπλά και τριπλά σε σχέση με έναν άνδρα συνάδελφό της. Αυτό ίσχυε και συνεχίσει να ισχύει για κάποιο διάστημα, αρκετό ακόμη όπως εκτιμώ. Επιπλέον, οι δυσκολίες μεγαλώνουν, όσο προχωράει κάποιος, είτε γυναίκα είτε άνδρας» λέει η κυρία Αθανασιάδη.

Οι προκλήσεις είναι συνεχείς για τις σύγχρονες εργαζόμενες, στην Ιατρική ή οπουδήποτε, τονίζει. Και είναι αισιόδοξη ότι μπορούν να γίνουν αλλαγές που θα βελτιώσουν τη θέση των γυναικών, αρκεί να υπάρχει επιμονή και υπομονή. «Χρειάζεται να αποτινάξουμε εμείς οι ίδιες οι γυναίκες τα στερεότυπα με τα οποία μας φορτώνουν οι άλλοι, χρειάζεται να εστιάσουμε στο mentoring, όσοι μπορούμε, πρέπει να καθοδηγούμε και να συμβουλεύουμε τους νεότερους, και τέλος, είναι σημαντικό να μην το βάζουμε ποτέ κάτω. Αυτή τη συμβουλή δίνω και στις νέες γιατρούς» λέει η Διευθύντρια του «Ευαγγελισμού».

Ακούστε όλη τη συζήτηση στο podcast που ακολουθεί:

Διαβάστε ακόμη:

Μια δυνατή γυναίκα που δεν είναι ηρωίδα – Είναι απλώς μια μητέρα που αγωνίζεται για το παιδί της

Πέντε ξεχωριστές γυναίκες που άφησαν το αποτύπωμά τους στην Επιστήμη

Γυναίκες στο αφιλόξενο περιβάλλον των Φαρμακείων – Τι αποκαλύπτουν τα νούμερα για την ισότητα των φύλων