«Δεν υπάρχουν δύο άνθρωποι που να έχουν τον ίδιο ερυθηματώδη λύκο» είναι η φράση – κλειδί του κ. Γεώργιου Κήτα, Ρευματολόγου και Διευθυντή του Τμήματος Ρευματολογίας ΥΓΕΙΑ, που δίνει μια χαρακτηριστική εικόνα της πολυμορφίας και του εύρους εκδήλωσης αυτού του αυτοάνοσου νοσήματος που, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, δείχνει να «προτιμά» γυναίκες και νέους ηλικίας 15-45 ετών.

Σύμφωνα με τον ειδικό, ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος μπορεί να εκφραστεί με άπειρες μορφές και να προσβάλλει οποιοδήποτε όργανο του σώματος, καθιστώντας τη διάγνωση, αλλά και την εκτίμηση της πορείας της νόσου μια δύσκολη υπόθεση.

Στο podcast που ακολουθεί, ο κ. Κήτας αποκαλύπτει τους παράγοντες που ενισχύουν τις πιθανότητες εμφάνισης του αυτοάνοσου, αλλά και τις συνθήκες που μπορούν να οδηγήσουν σε μια σοβαρότερη έκβαση της νόσου.

Παράλληλα, απαντά στο ερώτημα που απασχολεί: Μπορεί ένας ασθενής να επιλέξει μια μη φαρμακευτική θεραπευτική οδό, κάνοντας αλλαγές στον τρόπο ζωής του ή τα φάρμακα αποτελούν μονόδρομο;

Μάθετε τα πάντα για τον συστηματικό ερυθηματώδη λύκο στο podcast που ακολουθεί:

@ygeiamou.gr Γνωρίζοντας το αυτοάνοσο με τα χίλια πρόσωπα, τους παράγοντες που επηρεάζουν την εμφάνισή του, αλλά και πώς μπορούμε να προστατευθούμε από αυτό #ygeiamou #ygeiamougr #health #immunesystem #autoimmune #autoimmunedisease #lupus ♬ πρωτότυπος ήχος – Ygeiamou.gr