Περίπου 220 άνθρωποι στη χώρα μας κάθε χρόνο θα διαγνωστούν με σοβαρή αιματολογική κακοήθεια που θα χρειαστεί να αντιμετωπιστεί με μεταμόσχευση μυελού των οστών. Από αυτούς οι 50 είναι παιδιά και έφηβοι. Για όλους θα αναζητηθεί αρχικά δότης από το άμεσο οικογενειακό περιβάλλον, αλλά μόνο το 1/3 θα βρει συμβατό συγγενή δότη. Για τους υπόλοιπους η αναζήτηση θα γίνει μέσω της Τράπεζας Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών του Σωματείου «ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ».

Ο κ. Στέλιος Γραφάκος ως ιδρυτικός διευθυντής της Μονάδας Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία», από το 1993 έως και το 2015, γνωρίζει καλά την αγωνία ασθενών και γιατρών για την εξεύρεση δότη. «Επί πολλά χρόνια αναζητούσαμε δότες κυρίως στο εξωτερικό. Τα τελευταία εννέα χρόνια, ωστόσο, έχει επέλθει μια τεράστια αλλαγή. Χάρη στην Τράπεζα που ίδρυσε η αείμνηστη Μαριάννα Βαρδινογιάννη μπορούμε να καλύπτουμε το 40% των Ελλήνων ασθενών με δότες από τη χώρα μας. Οι εγεγγραμμένοι αγγίζουν τις 160.000 και όλο αυτό το διάστημα έχουν βρεθεί 240 δότες» λέει ο κ. Γραφάκος.

Σε αντίθεση με ό,τι πιστεύεται ακόμη και σήμερα από κάποιους η διαδικασία δωρεάς μυελού των οστών είναι απλή, σύντομη και ανώδυνη. «Δεν έχει καμία μα καμία σχέση με τον νωτιαίο μυελό, όπως λανθασμένα μπορεί κάποιοι να νομίζουν. Ο εθελοντής θα δώσει ελάχιστη ποσότητα σάλιου για την Τράπεζα. Όταν βρεθεί συμβατός με κάποιον ασθενή που χρειάζεται μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων, θα υποβληθεί σε κάποιες εξετάσεις και στη συνέχεια σε μια διαδικασία παρεμφερή με την αιμοληψία. Για τον δότη είναι απλό, για τον ασθενή λήπτη δεν είναι» εξηγεί ο ειδικός.

Ακούστε όλη τη συζήτηση στο podcast που ακολουθεί: