Είναι κοινή μάλλον η ανάμνηση της γιαγιάς ή της μητέρας να τρίβουν τις αρθρώσεις, τα χέρια ή τα γόνατα, και να παραπονιούνται για τα αρθριτικά τους ή τα ρευματικά τους. Κάπως έτσι τα συνδέσαμε την αρθρίτιδα με τις μεγαλύτερες ηλικίες, κάνοντας όμως λάθος.

Υπάρχουν διάφοροι τύποι αρθρίτιδας της παιδικής και νεαρής ηλικίας, για τους οποίους ενημερώνει σε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση η κ. Ελένη Κομνηνού, Ειδική Ρευματολόγος, Επιστημονική Υπεύθυνη Ρευματολογικού Τμήματος Metropolitan General, Διευθύντρια Κλινικής Αυτοάνοσων Ρευματικών Νοσημάτων Metropolitan General και Υπεύθυνη Τμήματος Αυτοάνοσων Ρευματικών Νοσημάτων και Κύησης ΜΗΤΕΡΑ, Clinical Assistant Professor του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.

Τι είναι η ιδιοπαθής νεανική αρθρίτιδα που είναι τόσο συχνή στους ανήλικους όσο ο παιδικός διαβήτης; Πόσο επικίνδυνη μπορεί να αποδειχθεί για τις αρθρώσεις του παιδιού μια λοίμωξη από στρεπτόκοκκο που μένει χωρίς αντιμετώπιση; Μπορεί το παιδί που βαδίζει περίεργα ή δείχνει ενόχληση στις αρθρώσεις να πάσχει από νεανικού τύπου αρθρίτιδα;

Ακούστε τη συζήτηση στο podcast που ακολουθεί: