Η εμμηνόπαυση αποτελεί ένα ιδιαίτερο κομμάτι στη ζωή των γυναικών. Αν και πρόκειται για μια φυσιολογική διαδικασία, ισοδυναμεί με μια περίοδο που οι γυναίκες βιώνουν σημαντικές αλλαγές στη διάθεσή τους, ενώ παράλληλα εμφανίζουν πλήθος συμπτωμάτων που τις ταλαιπωρούν όπως εξάψεις, διαταραχές ύπνου και κολπική ξηρότητα. Όλα τα παραπάνω δυσκολεύουν την καθημερινότητά τους, αλλά και τη σχέση που έχουν με τους συντρόφους τους.

Ποιες είναι όμως οι σημαντικότερες προκλήσεις – σωματικές και ψυχολογικές – που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι γυναίκες; Σε ποιες περιπτώσεις εμφανίζεται η πρώιμη εμμηνόπαυση και ποιες γυναίκες αφορά; Ποιοι είναι οι μύθοι γύρω από την εμμηνόπαυση που επιμένουν να διαιωνίζονται και θα πρέπει να καταρριφθούν;

Σε όλα αυτά τα ερωτήματα απαντά η κυρία Ειρήνη Λαμπρινουδάκη, Ενδοκρινολόγος στο Αρεταίειο Νοσοκομείο και Καθηγήτρια Ενδοκρινολογίας στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Κλιμακτηρίου και Εμμηνόπαυσης.

Ακούστε τη συζήτηση στο podcast που ακολουθεί: