Μέσα σε ελάχιστες μέρες την πύρινη λαίλαπα διαδέχθηκε ο εφιάλτης των πλημμυρών. Δυστυχώς, δεν πρόκειται για ένα πρωτοφανές φαινόμενο, αφού η χώρα μας έχει έρθει πολλές φορές αντιμέτωπη με το σκληρό πρόσωπο των φυσικών καταστροφών, που προκαλούν ανυπολόγιστη ζημιά στη χλωρίδα και την πανίδα του τόπου. Κι ενώ το περιβάλλον και η βιοποικιλότητά του αποτελούν τα μεγάλα θύματα αυτών των φαινομένων, στο κάδρο των συνεπειών μπαίνουν και οι άνθρωποι, οι κάτοικοι των περιοχών που καταστρέφονται, που βλέπουν τους κόπους μιας ζωής να αφανίζονται σε μια στιγμή και καλούνται να υποδεχθούν την επόμενη ημέρα αντιμέτωποι με μια νέα, δύσκολη πραγματικότητα.

Οι σωματικές, συναισθηματικές και ψυχολογικές επιπτώσεις των φυσικών καταστροφών περιγράφονται από την Ψυχολογία ως διαταραχή μετατραυματικού στρες. Ποια είναι τα σημάδια που μαρτυρούν ότι ένας άνθρωπος βιώνει μετατραυματικό στρες και πώς μπορούμε να τον βοηθήσουμε να το ξεπεράσει;

Ακούστε τον Ιωάννη Ανδρουτσάκο, Πυραγό, Ψυχολόγο και υποψήφιο διδάκτορα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών να αποκρυσταλλώνει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά αυτής της ψυχικής διαταραχής, διευκρινίζοντας παράλληλα πώς πρέπει να προσεγγίζονται οι άνθρωποι που την βιώνουν: