Ένα νέφος καπνού σκεπάζει τις τελευταίες ημέρες τον αττικό ουρανό δημιουργώντας αποπνικτική ατμόσφαιρα. Το ίδιο συμβαίνει και στη Θράκη, καθώς και όπου εκδηλώνονται δασικές πυρκαγιές.

Το τοξικό μείγμα επικίνδυνων ρύπων, όπως είναι τα λεπτά σωματίδια, εισχωρεί στον ανθρώπινο οργανισμό, έχοντας αντίκτυπο στην υγεία, κυρίως στο αναπνευστικό σύστημα. Παράλληλα, ο καπνός επιβαρύνει καρδιαγγειακά προβλήματα αλλά και νευροεκφυλιστικές ασθένειες, σύμφωνα με δεδομένα από τον Καναδά και την Αυστραλία.

Όπως εξηγεί η πρόεδρος της Ένωσης Πνευμονολόγων Ελλάδος, Μάτα Τσικρικά, αναλόγως την έκθεση και τη διάρκεια των φαινομένων, εκτός από άμεσες εκδηλώσεις, οι συνέπειες του βλαβερού πυρονέφους είναι δυνατόν να είναι μακροπρόθεσμες. Γεγονός που εκπέμπει σήμα κινδύνου με δεδομένο ότι εφέτος στη χώρα μας οι πυρκαγιές είναι παρατεταμένες.

Στοιχεία της διεθνούς βιβλιογραφίας που επικαλείται η πνευμονολόγος δείχνουν ότι τους επόμενους μήνες η συχνότητα επισκέψεων σε Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) μπορεί να αυξηθεί κατά 10% – 15% για παιδιά και άτομα με χρόνιες αναπνευστικές παθήσεις.

Τι εισπνέουμε όλες αυτές τις ημέρες που η χώρα έχει τυλιχθεί στις φλόγες; Για πόσο χρονικό διάστημα θα μας απειλούν οι τοξικές ουσίες του καπνού; Τι πρέπει να κάνουμε για να προφυλαχθούμε;

Ακούστε όλη τη συζήτηση στο podcast που ακολουθεί