Η κρυοσυντήρηση ωαρίων, ή πιο απλά κατάψυξη, επιλέγεται τελευταία από πολλές νέες γυναίκες για να διατηρήσουν τη γονιμότητά τους. Είναι γνωστό ότι η γυναικεία γονιμότητα φθίνει, ειδικά μετά τα 35 έτη, με αποτέλεσμα γυναίκες που εστιάζουν στην καριέρα τους ή δεν έχουν βρει τον κατάλληλο σύντροφο για να δημιουργήσουν οικογένεια να προχωρούν στη δυνατότητα της κρυοσυντήρησης.

Μετά από εισήγηση της Εθνικής Αρχής Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, το Υπουργείο Υγείας έχει θεσμοθετήσει το λεγόμενο «social egg freezing», δηλαδή την κρυοσυντήρηση ωαρίων για κοινωνικούς λόγους, χωρίς να συντρέχει κάποιο πρόβλημα υγείας.

Ο Αναπληρωτής Καθηγητής Μαιευτικής Γυναικολογίας και Πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, κ. Νίκος Βραχνής, εξηγεί στο ygeiamou.gr όλη τη διαδικασία της κρυοσυντήρησης. Είναι απλή; Ποια είναι η κατάλληλη ηλικία για να γίνει; Πόσο διαρκεί; Έχουν τα φάρμακα παρενέργειες; Ποιο είναι το κόστος;

Μάλιστα, αναφέρει ότι η Αρχή έχει ζητήσει από τον ΕΟΠΥΥ να καλύπτονται τα φάρμακα για όλες τις γυναίκες που προχωρούν σε κρυοσυντήρηση ωαρίων και όχι μόνο στις περιπτώσεις που υπάρχουν ιατρικοί λόγοι. Έτσι, είναι πιθανό στο άμεσο μέλλον, αυτό το «παράθυρο γονιμότητας» να γίνει πιο…προσβάσιμο σε ακόμη περισσότερες γυναίκες.

Ακούστε όλες τις λεπτομέρειες στο podcast που ακολουθεί: