Η ασθενοκεντρική διάσταση στην χάραξη πολιτικών υγείας, αποτελεί μια απόλυτη συνθήκη της δυναμικής των συστημάτων υγείας σε όλα τα κράτη, με τις Κυβερνήσεις να δίνουν ιδιαίτερη σημασία σε αυτή τα τελευταία χρόνια. Η φωνή των ασθενών δεν πρέπει μόνο να ακούγεται, αλλά και να επιδρά, με τους ασθενείς αλλά και το άμεσο περιβάλλον τους, να διεκδικούν μία θέση στο τραπέζι του διαλόγου για το πως θα πρέπει να λειτουργούν τα σύγχρονα συστήματα υγείας.

Η κα Βάσω Ραφαέλα Βακουφτσή αναπληρώτρια γραμματέας της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας και Πρόεδρο του Συλλόγου Ατόμων με Νόσο Crohn και Ελκώδη Κολίτιδα Ελλάδας, μιλώντας στα podcast του ygeiamou.gr, σκιαγραφεί το πλαίσιο των δικαιωμάτων των ασθενών και περιγράφει τη σημασία των 14 θεμελιωδών δικαιωμάτων των ασθενών, όπως αναφέρεται στο άρθρο 35 της Χάρτας Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όπως αναφέρει η υιοθέτηση της Χάρτας από τα κράτη μέλη, διαφέρει, ανάλογα με τον τρόπο που κάθε χώρα ασκεί πολιτική υγείας. Όμως είναι κατανοητό πως αφορά των σύνολο των ληπτών υπηρεσιών υγείας που δυνητικά είμαστε όλοι μας.

Ακούστε τη συζήτηση στο podcast που ακολουθεί: