Δομικές αλλαγές βρίσκονται σε εξέλιξη στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) ώστε να είναι σύγχρονο και λειτουργικό. «Καυτό» ζήτημα αποτελεί η επαρκής στελέχωση των δημόσιων νοσοκομείων με γιατρούς και νοσηλευτές.

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, γιατρός που μέχρι πρόσφατα υπηρετούσε το ΕΣΥ ως πνευμονολόγος στο Νοσοκομείο «Σωτηρία» στην Αθήνα, εξηγεί μιλώντας στο ygeiamou.gr τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στην Ιατρική Εκπαίδευση αλλά και τα κίνητρα που πρέπει να δοθούν ώστε να καλυφθούν οι κενές θέσεις σε κεντρικά και περιφερειακά νοσοκομεία.

«Πρέπει να έχουμε συγκεκριμένες ειδικότητες. Αυτή την περίοδο παρατηρούνται μεγάλες ελλείψεις σε παθολογανατόμους, κυτταρολόγους, βιοπαθολόγους, ενώ και απλούς παθολόγους έχουμε λιγότερους απ’ όσους μας χρειάζονται, ενώ αντιθέτως έχουμε πολλούς σε άλλες ειδικότητες», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Και κάνοντας έναν απολογισμό του έργου του υπουργείου ενόψει εκλογών η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας σημειώνει ότι «οι ειδικευόμενοι πλέον μπαίνουν σε ένα cluster (σύνολο) νοσοκομείων […], πράγμα πολύ σημαντικό για τη συνεργατικότητα των νοσοκομείων αλλά και για το σύνολο της ποιότητας των υπηρεσιών υγείας…».

Ακούστε ολόκληρη τη συζήτηση στο podcast που ακολουθεί: