Η Δημόσια Υγεία στην Ελλάδα αποτελεί διαχρονικά έναν παραγνωρισμένο τομέα, το οποίο όμως ανακαλύψαμε λόγω της πανδημίας. Είναι ωστόσο ένας πολύ σημαντικός πυλώνας Υγείας που δεν περιορίζεται μόνο στη δημόσια υγεία αλλά εστιάζει και στην πρόληψη και την προαγωγή της υγείας του πληθυσμού.

Το Υπουργείο Υγείας εκπονεί ένα ολοκληρωμένο και πολύπλευρο πρόγραμμα με την ονομασία «Σπύρος Δοξιάδης» το οποίο έχει τρεις βασικούς πυλώνες: την πρωτογενή πρόληψη -περιλαμβάνει δράσεις όπως παραδείγματος χάρη την πρόληψη της παιδικής παχυσαρκίας-, τη δευτερογενή πρόληψη που περιλαμβάνει προγράμματα όπως ο προσυμπτωματικός έλεγχος για τον καρκίνο του μαστού, ενώ σε ότι αφορά η λειτουργική αναδιάρθρωση του Συστήματος Υγείας στη χώρα μας προβλέπεται μεταξύ άλλων η αναβάθμιση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

«Στοχεύουμε σε 10 χρόνια από τώρα η χώρα μας να έχει μια σειρά από καλύτερα αποτελέσματα σε σχέση με τον πληθυσμό αλλά και με το Σύστημα Δημόσιας Υγείας», αναφέρει χαρακτηριστικά η Γενική Γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη μιλώντας στο ygeiamou.gr.

Ενώ αναφερόμενη συγκεκριμένα στο πρόγραμμα «Σπύρος Δοξιάδης» και την υποενότητα που αφορά στον καρκίνο του μαστού η κυρία Αγαπηδάκη σημειώνει ότι «έχουν ήδη διενεργηθεί πάνω από 100.000 μαστογραφίες και έχουν ανιχνευθεί με ευρήματα πάνω από 6.500 γυναίκες σε όλη τη χώρα. Ακολουθεί το πρόγραμμα πρόληψης του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας που αφορά πάνω από 2,5 εκατομμύρια γυναίκες, 21-65 ετών…».

Ακούστε ολόκληρη τη συζήτηση στο podcast που ακολουθεί: