Ο προσωπικός γιατρός, μια κομβική παρέμβαση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) είναι σε εξέλιξη, με σχεδόν 5 εκατομμύρια πολίτες να έχουν ήδη εγγραφεί σε περίπου 3.400 γιατρούς κοντά στον στόχο των 8 εκατ. εγγεγραμμένων ατόμων.

Το υπουργείο Υγείας βρίσκεται σε διαρκή διάλογο με τους Ιατρικούς Συλλόγους για την εξεύρεση κινήτρων ώστε οι γιατροί να ενταχθούν στον θεσμό του προσωπικού γιατρού, ενώ εντός του 2025 αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί ο ψηφιακός φάκελος υγείας των πολιτών συνδυαστικά με την πλήρη ψηφιοποίηση των αρχείων των νοσοκομείων.

«Ποινές δεν θα υπάρξουν γιατί στον αρχικό σχεδιασμό (οι ποινές προβλέπονταν) εάν υπήρχε απροθυμία των πολιτών να ενταχθούν στο σύστημα. Απροθυμία λοιπόν δεν υπάρχει. Αντιθέτως, οι πολίτες έχουν αγκαλιάσει τον θεσμό», αναφέρει για τον προσωπικό γιατρό ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης μιλώντας στο ygeiamou.gr.

Ενώ αναφορικά με τις μισθολογικές απολαβές των γιατρών ο κ. Πλεύρης εξηγεί ότι στον σχεδιασμό της κυβέρνησης για την επόμενη τετραετία «έχουμε κάνει μια μεσοσταθμική αύξηση 10% στις απολαβές των γιατρών. Δεν είναι αρκετή, αλλά είναι η πρώτη αύξηση που γίνεται σε δημοσίους λειτουργούς» και προαναγγέλλει πως «στον συνολικό σχεδιασμό που έχουμε ως κυβέρνηση και θα παρουσιάσει ο πρωθυπουργός […] στο πλαίσιο των απολαβών που παίρνουν οι γιατροί και οι εργαζόμενοι στο εθνικό σύστημα υγείας θα πρέπει να υπάρξουν αναπροσαρμογές…».

Ακούστε ολόκληρη τη συζήτηση στο podcast που ακολουθεί: