Πρόσφατα ο Δήμος Αθηναίων βραβεύθηκε από το Bloomberg Philanthropies για το πρόγραμμα πρόληψης της υπερβολικής δόσης (overdose) στους ουσιοεξαρτημένους. Παράλληλα ένα πολύ σημαντικό νομοσχέδιο διευρύνει το δικαίωμα χορήγησης της ναλοξόνης σε χρήστες ψυχότροπων ουσιών.

Ο πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ, Θανάσης Θεοχάρης μιλάει στο ygeiamou.gr για το ευαίσθητο πεδίο των ουσιοεξαρτήσεων στη χώρα μας, ποιες ουσίες παρουσιάζουν αυξημένη και ποιες μειωμένη ζήτηση, αλλά και ποια είναι τα πρώτα συμπεράσματα από τη λειτουργία του Χώρου Εποπτευόμενης Χρήσης στην Αθήνα.

«Διευρύνθηκε το πλαίσιο χορήγησης της ναλοξόνης δίνοντας τη δυνατότητα σε ενεργούς χρήστες, ομότιμος, οικογένειες, οικείους τους να μπορούν να την χορηγούν και να σώζουν τον άνθρωπό τους από την υπερδοσολογία που μπορεί να έχουν κάνει», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Να σημειωθεί ότι ετησίως 400-450 θάνατοι αποδίδονται στην υπερβολική δόση, ενώ πολλοί θάνατοι δεν δηλώνονται ποτέ και οι υγειονομικές αρχές δεν γνωρίζουν τα ακριβή αίτια

Ενώ σε άλλο σημείο της συζήτησης λέει πως από τη λειτουργία του Χώρου Εποπτευόμενης Χρήσης στην Αθήνα «δέκα μήνες τώρα που λειτουργεί έχει περισσότερες από 22.000 επισκέψεις μόνο στο πρωινό ωράριο. Από αυτές οι 8.000 αφορούν ασφαλή εποπτευόμενη χρήση. Έχουμε 860 περίπου μοναδικούς ωφελούμενους που έρχονται και κάνουν χρήση του χώρου αυτού, που έχει και άλλες υπηρεσίες, όπως σίτιση, φροντίδα υγιεινής, ψυχοκοινωνική υποστήριξη και τους βοηθά να προχωρήσουν στο επόμενο βήμα, να πάνε παραπέρα. Αξίζει να αναφέρω πως ο πρώτος άνθρωπος που χρησιμοποίησε τον χώρο εποπτευόμενης χρήσης μέσα σε 1,5 μήνα βρέθηκε σε θεραπευτικό πρόγραμμα…».

Ακούστε ολόκληρη τη συζήτηση στο podcast που ακολουθεί: