Το Ειδικό Τμήμα Ιατρικής Καταστροφών (ΕΤΙΚ) του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ) έχει ισχυρή παρουσία σε μαζικά γεγονότα, όπως οι φυσικές καταστροφές (σεισμοί, πυρκαγιές, πλημμύρες κ.α.) και οδικά δυστυχήματα.

Το εκπαιδευμένο προσωπικό του τμήματος προσφάτως βρέθηκε στις περιοχές της Τουρκίας που επλήγησαν από τον ισχυρό σεισμό αλλά και στα Τέμπη λίγα λεπτά μετά τη σύγκρουση των δύο τρένων.

Η Ολυμπία Νικολαΐδου ιατρός, Επιμελήτρια στο ΕΤΙΚ ΕΚΑΒ Θεσσαλονίκης μιλώντας στο ygeiamou.gr εξηγεί πως οργανώθηκε η διαχείριση του σιδηροδρομικού δυστυχήματος από τους διασώστες με γνώμονα τη σωτηρία όσο το δυνατόν περισσότερων επιβατών.

«Εκτός από τις (ιατρικές) δυνάμεις της Λάρισας, κινήθηκαν προς το σημείο (συνάδελφοι) και από τους γύρω νομούς και τη Θεσσαλονίκη. Έτσι είχαμε άμεση κινητοποίηση. Έφυγαν προς το σημείο ασθενοφόρα που είχαν βάρδια, αλλά επειδή δεν αρκούσαν, καλέσαμε και βάρδιες που εκείνη την ώρα δεν ήταν υπηρεσία», λέει χαρακτηριστικά. Και προσθέτει «κάθε φορά που έχουμε ένα μαζικό συμβάν, οι εργαζόμενοι (του ΕΚΑΒ) από μόνοι τους έρχονται και παίρνουν εφεδρικά ασθενοφόρα για να κινηθούν προς το σημείο του συμβάντος…»

Ακούστε ολόκληρη τη συζήτηση στο podcast που ακολουθεί: