Ένας σκύλος της φυλής Boxer διαθέτει αστείρευτη ενέργεια και παιχνιδιάρικη διάθεση, είναι πνευματώδης και ιδανικός για αθλητικές δραστηριότητες. Θα καλωσορίσει τους επισκέπτες του σπιτιού και θα τους προκαλέσει για παιχνίδι. Είναι γνωστός για την τρυφερή σχέση που αναπτύσσει με τα παιδιά και, γενικότερα, με την οικογένειά του. Και θα ορθώσει το ανάστημά του όταν αντιληφθεί ότι οι άνθρωποί του απειλούνται.

Ας γνωρίσουμε, λοιπόν, τον σκύλο της φυλής Boxer με τη βοήθεια του κ. Κωνσταντίνου Χριστόπουλου, ο οποίος διατηρεί αναγνωρισμένο εκτροφείο σκύλων των φυλών Μπόξερ και Κοκόνι (GR 033/11).

O Κωνσταντίνος Χριστόπουλος, εκτροφέας σκύλων των φυλών Μπόξερ και Κοκόνι

Καταγωγή – ιστορικά στοιχεία

Η καταγωγή του Μπόξερ είναι αμιγώς γερμανική: από το Μονάχο.

Η εκτροφή του ξεκίνησε, περίπου, στα τέλη του 19ου αιώνα. Το πρώτο ζευγάρωμα ήταν μεταξύ ενός σκύλου Bullenbeisser τύπου Mastiff, που ήταν, ήδη, υπό εξαφάνιση, και ενός αγγλικού Bulldog.

Στη συνέχεια, ο Γερμανός George Alt, από το Μονάχο, ζευγάρωσε το θηλυκό του σκυλί, Flora, που είχε εισαχθεί από τη Γαλλία, με ένα τοπικό σκυλί, άγνωστης καταγωγής και γνωστό, απλά, ως «Boxer».

Ο «καρπός» αυτού του ζευγαρώματος ήταν ένα αρσενικό, χρώματος κόκκινου – άσπρου, ο γνωστός Flocki, που ήταν και το πρώτο Boxer.

Ο Flocki, επίσης, ήταν το πρώτο Boxer που γράφτηκε στο γερμανικό βιβλίο Stud, καθώς το 1896 στο Μόναχο κέρδισε σε επίδειξη μορφολογίας για τον St. Bernards. Ήταν η πρώτη, που είχε ειδική κατηγορία για τα Boxer.

Η εμπειρία μου ως εκτροφέας

Τα Boxer είναι μια λατρεμένη φυλή για εμένα, τόσο για τη μορφολογία της όσο και για τον ιδιαίτερο και καταπληκτικό χαρακτήρα της.

Είναι μεσαίου μεγέθους σκυλιά, λειότριχα, γεροδεμένα, σκληροτράχηλα και ανθεκτικά, αλλά και περήφανα, με υψηλό το ένστικτο της προστασίας για την οικογένειά τους, αντίθετα από ό,τι πιστεύουν ορισμένοι. Τα πηγαίνουν υπερβολικά καλά με τα μικρά παιδιά του σπιτιού, και αυτός είναι ένας από τους λόγους που θεωρούνται ιδανικά σκυλιά για μια οικογένεια.

Είναι πολύ εκπαιδεύσιμα και έξυπνα σκυλιά, με πολλή ενέργεια, την οποία πρέπει να λάβει υπόψη του ο εκάστοτε ενδιαφερόμενος ιδιοκτήτης.

Το κουτάβι μας, με το που θα ολοκληρώσει τα εμβόλιά του, πρέπει να αρχίσει να κοινωνικοποιείται άμεσα, τόσο με ανθρώπους όσο και με άλλα ζώα, έτσι ώστε να έχουμε έναν ολοκληρωμένο και ισορροπημένο χαρακτήρα.

Εάν θέλουμε να εκπαιδεύσουμε τον σκύλο μας στη βασική υπακοή, έτσι ώστε να έχουμε μια πιο αρμονική ζωή μαζί του, μπορούμε να απευθυνθούμε σε έναν έμπειρο θετικό εκπαιδευτή σκύλων.

Το κομμάτι που δεν θα μας προβληματίσει, είναι το γαύγισμα. Είναι σκυλιά που γαυγίζουν λίγο, και μόνον εάν υπάρχει λόγος. Όχι άσκοπα. Από την άλλη, λόγω της ενέργειας που έχουν, θέλουν οπωσδήποτε τις βόλτες τους. Μια πιο μακρινή βόλτα με τον ιδιοκτήτη τους, που τόσο λατρεύουν, σε ένα ασφαλές μέρος να τρέξουν, είναι ιδανική.

Στο σπίτι απολαμβάνουν την παρέα της οικογένειας και, εάν υπάρχουν και μικρά παιδιά, συνήθως, είναι κοντά τους. Παίρνω παράδειγμα και από τα δικά μου Boxer που, σχεδόν, είχαν «υιοθετήσει» τον γιο μου!

Είναι φιλικά με τους φίλους του σπιτιού και με τους επισκέπτες που γνωρίζουν, δεν είναι ακραίοι χαρακτήρες, και δεν θα χάσουν ευκαιρία να τους προκαλέσουν σε παιχνίδι μαζί τους!

Βέβαια, όταν όλοι αποχωρήσουν και μείνουν μόνα τους, ο ρόλος τους αλλάζει: είναι αυτός του φύλακα και του προστάτη του σπιτιού και της οικογενείας. Κάτι που κάνουν εξαιρετικά καλά!

Τώρα, ο «μύθος» της σιελόρροιας: τα Boxer εκκρίνουν πολύ σάλιο όταν βρίσκονται σε κατάσταση στρες, έπειτα από σκληρή άσκηση, καθώς λαχανιάζουν υπερβολικά, ή όταν έχουν πιει νερό. Ποτέ άλλοτε, όπως κάποιες άλλες φυλές.

Κατατάσσονται στο Group 2 της FCI στις Μολοσσοειδείς φυλές και ανήκουν στις εργασιακές φυλές. Όποιος θέλει να ασχοληθεί με κάποιο άθλημα εργασίας ΙPO 1, 2, 3, ιχνηλασία κ.λπ., με την κατάλληλη επιλογή κουταβιού και εκπαίδευση θα τα πάει περίφημα.

Λαμβάνουν μέρος σε εκθέσεις μορφολογίας αρκετά χρόνια και είναι η αγαπημένη φυλή πολλών εκτροφέων και κριτών ανά τον κόσμο.

Μορφολογία

Μεσαίου μεγέθους σκύλος, με κοντή και λεία τρίχα, σώμα τετράγωνο, καλοσχηματισμένο και μυώδες. Έχει δυνατά άκρα με σωστές γωνιώσεις και το κεφάλι του, που είναι και το χαρακτηριστικό της φυλής, πρέπει να είναι τέλεια αναλογικό ως προς το σώμα.

Ιδιαίτερα το ρύγχος του να είναι της σωστής μορφής, σε απόλυτη αναλογία με το κρανίο.

Συγκεκριμένα, το μήκος του ρύγχους πρέπει να είναι σε αναλογία 1:3 με το σύνολο του κεφαλιού. Επίσης, η κάτω γνάθος προεξέχει από την άνω, τουλάχιστον, ένα δάχτυλο.

Ύψος και βάρος αρσενικού: 57-63 εκατοστά και πάνω από 30 κιλά, όταν το ύψος στο ακρώμιο είναι περίπου 60 εκατοστά.

Ύψος και βάρος θηλυκού: 53-59 εκατοστά και 25 κιλά, όταν το ύψος στο ακρώμιο είναι περίπου 56 εκατοστά.

Τα χρώματά του είναι πυρόξανθο, μαύρο, ραβδωτό και λευκό. Όμως, το λευκό θεωρείται λάθος και δεν πρέπει να αναπαράγεται, καθώς στο pedigree του υπάρχει η ανάλογη σφραγίδα «ακατάλληλο προς αναπαραγωγή».

Στα Boxer έχουμε τρεις τύπους: τον ευρωπαϊκό, τον αγγλικό και τον αμερικανικό, με κύριες διαφορές που αφορούν τη μορφολογία τους. Πιο διαδομένος από τους τρεις τύπους είναι ο ευρωπαϊκός.

Υγεία

Είναι μια φυλή, γενικά, αρκετά ανθεκτική. Αρκεί να προσέξουμε και να πάρουμε το κουτάβι μας από έναν σωστό και ηθικό εκτροφέα, που κάνει όλες τις επίσημες εξετάσεις υγείας τις οποίες προτείνει ο Γερμανικός Όμιλος στους γεννήτορές του: για δυσπλασία ισχίων, αγκώνα, σπονδύλωση και καρδιά. Τις εξετάσεις πρέπει να τις κάνει σε επισήμους γιατρούς της F.C.I. και οι γραμμές των σκυλιών του να είναι όσο το δυνατόν σωστές. Τότε έχουμε καλύψει ένα μεγάλο μέρος από τα γενετικά προβλήματα που μπορεί να παρουσιαστούν.

Ως βραχυκέφαλη φυλή, βέβαια, έχει τις ευαισθησίες της: τόσο στην πολλή ζέστη, όπου θέλει κάποια προσοχή τις πολύ ζεστές ώρες, όσο και στο πολύ κρύο.

Κατά τα άλλα, δεν θα βγάλει κάτι άλλο περίεργο, από ό,τι μπορεί να συναντήσουμε σε άλλες μολοσσοειδείς φυλές. Ίσα – ίσα, μπορεί τα πράγματα να είναι και πολύ καλύτερα.

Και ελληνική εκτροφή

Η εκτροφή του Boxer είναι αρκετά διαδομένη, ανά τον Κόσμο, κυρίως λόγω του υπέροχου χαρακτήρα του, αλλά και της μορφολογίας του.

Οι εκτροφείς είναι πάρα πολλοί και στην Ευρώπη, Αγγλία και Αμερική, ανάλογα με τον τύπο που εκτρέφουν .

Στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έχουμε κάνει πραγματικά άλματα!

Έχουν μπει στην εκτροφή πολλά νέα παιδιά με όρεξη, κέφι και μεράκι. Διάβασαν, δούλεψαν πάνω στη φυλή και έχουν φέρει καταπληκτικά αποτελέσματα, ακόμα και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, σε πολύ μεγάλες διοργανώσεις. Κάτι που, κάποτε, δεν το φανταζόμασταν.

Από την άλλη, έχουμε και την παλιά γενιά με τις ανάλογες επιτυχίες και μια πάρα πολύ αξιόλογη εκτροφή, η οποία έχει φτάσει, αυτή τη στιγμή, να εκτρέφει τρίτης γενιάς Boxer ιδίας εκτροφής τους!

Θα έλεγα στον οποιοδήποτε ενδιαφερόμενο ότι δεν χρειάζεται, πλέον, να πάει μακριά για να βρει το κατάλληλο γι’ αυτόν κουτάβι Boxer. Γιατί, με το επίπεδο που έχουμε εδώ αυτή τη στιγμή, το μόνο που έχει να κάνει είναι, απλά, να επιλέξει εκτροφέα που τον διακρίνει η ηθική, η αγάπη γι’ αυτό που κάνει, το μεράκι και η γνώση. Να έχει σωστούς γεννήτορες με όλες τις «επίσημες» εξετάσεις τους και, φυσικά, οι γέννες του να γίνονται σε κατάλληλο και σωστά διαμορφωμένο μέρος. Να διευκρινίσουμε ότι οι σχετικές εξετάσεις γίνονται και εδώ, από κτηνιάτρους οι οποίοι είναι αναγνωρισμένοι από τον Κ.Ο.Ε, και τα αποτέλεσμα βγαίνουν και σφραγίζονται από κτηνιάτρους αναγνωρισμένους από την F.C.I. στο εξωτερικό.

Στην Ελλάδα η εξέταση της καρδιάς δεν είναι επίσημη ακόμα, όμως γίνεται από κτηνιάτρους εξαίρετους στο είδος τους.

Επίσης, τα αποτελέσματα των εξετάσεων κάθε σκύλου γράφονται πάνω στο pedigree τους, το οποίο σφραγίζεται από τον γιατρό που ήλεγξε τις ανάλογες εξετάσεις.

Εν κατακλείδι, αν είστε δραστήριος/α και σας αρέσουν οι βόλτες με τον πιστό σας σύντροφο, έχετε παιδιά στην οικογένεια και θέλετε έναν σκύλο που θα είναι προσεκτικός μαζί τους, αλλά και θα προσέχει και θα προστατεύει ανά πάσα στιγμή και όλη την οικογένεια, μπορείτε να πάρετε ένα Boxer. Με το οποίο, δεν θα σας λείψει ούτε το παιχνίδι μαζί του, ούτε και κάποιο κυνάθλημα».