Ένα από τα προβλήματα υγείας που ταλανίζουν τα κατοικίδιά μας, είναι ο πόνος στις αρθρώσεις. Δυσχεραίνει την καθημερινότητα, αλλά και τον τρόπο ζωής τους.

Το πώς μπορούμε να ανακουφίσουμε τους αγαπημένους τετράποδους φίλους μας από τον πόνο με φυσικό τρόπο, μας εξηγεί η σύμβουλος διατροφής σκύλου και γάτας, Ελένη Παλαιολογοπούλου.

H σύμβουλος διατροφής σκύλου και γάτας, Ελένη Παλαιολογοπούλου

«Ο πόνος στις αρθρώσεις είναι επώδυνος, τόσο για εμάς όσο και για τα κατοικίδιά μας.

Η οστεοαρθρίτιδα είναι μια προοδευτική ασθένεια των αρθρώσεων, που επηρεάζει την ποιότητα ζωής του σκύλου και της γάτας μας, καθώς έχει αρνητικές επιπτώσεις στην καθημερινότητά τους: στις δραστηριότητες και στην κινητικότητά τους, αλλά και στη συμπεριφορά τους.

Οι γενεσιουργοί παράγοντες που προκαλούν την οστεοαρθρίτιδα είναι πολλοί, όπως η ηλικία, ο τραυματισμός, κάποιο εκ γενετής ελάττωμα στις αρθρώσεις και στη δομή τους, κάποια φλεγμονώδης αιτία. Τα συμπτώματα που μπορεί να παρουσιάσει ο σκύλος μας, είναι πόνος, δυσκαμψία, αργή κίνηση, ή να κουτσαίνει.

Η κινητικότητα ενός υγιούς σκύλου, ή μιας γάτας, στηρίζεται στην υγεία των χόνδρων των αρθρώσεων, καθώς αποτελούν το προστατευτικό «μαξιλαράκι» ανάμεσα στα οστά, τα οποία έρχονται σε επαφή με τις αρθρώσεις.

Ο χόνδρος προσφέρει μια σπογγώδη υδαρή ενίσχυση εκεί όπου συνδέονται τα οστά του ώμου, γοφού, γόνατος, αγκώνα και καρπού. Μάλιστα, όταν ο σκύλος/γάτα μας βρίσκονται σε κίνηση, λειτουργεί σαν ένας απορροφητήρας κραδασμών. Απορροφά τη δύναμη του τραντάγματος, που δημιουργεί η κίνηση, σαν ένα «μαξιλάρι» γεμάτο με παχύρευστο υγρό.

Ωστόσο, με τον καιρό και την ηλικία, ο χόνδρος μπορεί να γίνει πιο στεγνός, να λεπτύνει και να αποτελέσει ένα λιγότερο αποτελεσματικό «μαξιλαράκι» για τα οστά και τις αρθρώσεις.

Πώς μπορούμε να ανακουφίσουμε τον σκύλο και τη γάτα μας, όσο γίνεται, με πιο φυσικό τρόπο;

Ο χόνδρος των αρθρώσεων περιέχει μια φυσική ουσία που λέγεται γλυκοζαμίνη, η οποία αποτελεί δομικό συστατικό των ιστών του και είναι ένα ουσιαστικό συστατικό για τον μεταβολισμό του.

Η γλυκοζαμίνη αποτελείται από ζάχαρη και αμινοξύ γλουταμίνη, τα οποία χρησιμοποιεί το σώμα για τη δημιουργία και αποκατάσταση του χόνδρου.

Ο σκύλος, από μόνος του, παράγει γλυκοζαμίνη στο σώμα του. Καθώς, όμως, μεγαλώνει, η ποσότητα αυτή μειώνεται, κι έτσι χάνει την ικανότητά του να απορροφά τους κραδασμούς. Το συμπλήρωμα γλυκοζαμίνης θεωρείται απαραίτητο σε ένα σκύλο, που πάσχει από αρθρίτιδα. Δυστυχώς, όμως, όταν τα συμπτώματα γίνουν αισθητά, η βλάβη έχει, ήδη, δημιουργηθεί.

Η γλυκοζαμίνη δεν θεραπεύει την ασθένεια των αρθρώσεων, δεν αντιστρέφει τη βλάβη. Συμβάλλει, όμως, σημαντικά στην αναπλήρωση του χόνδρου, κι έτσι μειώνει την ενόχληση, τη φλεγμονή και τον πόνο.

Μια άλλη σημαντική ουσία είναι η χονδροιτίνη, η οποία ενισχύει την αποθήκευση νερού και ελαστικότητας στους χόνδρους. Βοηθά, έτσι, τους ιστούς των αρθρώσεων να έχουν καλή ενυδάτωση και θρέψη, αλλά και να μπορούν να απορροφούν επαρκώς τους κραδασμούς.

Αυτές οι δύο ουσίες, όπως και η MSM -δρα ως φυσικό αντιφλεγμονώδες- περιέχονται, συχνά, στα συμπληρώματα που υπάρχουν για την υποστήριξη των αρθρώσεων, έτσι ώστε να διατηρούν τους χόνδρους στις αρθρώσεις.

Να αναφέρουμε εδώ, ότι οι ουσίες αυτές δίνονται στο πλαίσιο μιας αντιμετώπισης που δεν χρησιμοποιεί φάρμακα, αλλά θρεπτικά συστατικά που έχουν την ιδιότητα να προσφέρουν θεραπευτικά οφέλη (nutraceuticals).

Στη συμβατική κτηνιατρική, συνήθως, δίνονται μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, στις ανεπιθύμητες ενέργειες των οποίων ανήκουν οι βλάβες του ήπατος και των νεφρών.

Μπορεί οι ουσίες που αναφέραμε να χρειάζονται περισσότερο χρόνο μέχρι να δράσουν, αλλά σίγουρα δεν επιβαρύνουν τον οργανισμό του σκύλου ή της γάτας μας.

Η γλυκοζαμίνη, όμως, επειδή περιέχει ζάχαρη, δεν μπορεί να δοθεί σε ζωάκι που έχει διαβήτη, όπως και σε ζώα που έχουν πρόβλημα με την πήξη του αίματος.

Προτιμάμε, λοιπόν, όσο είναι εφικτό, να συμβάλλουμε στην υγεία των ζώων μας με πρακτικές που είναι, όσο γίνεται, λιγότερο επιβαρυντικές. Και δεν είναι μόνον τα φυσικά συμπληρώματα. Ας δούμε τι άλλο μπορούμε να κάνουμε για τα ζωάκια μας.

– Μπορούμε να επιλέξουμε μια υγιεινή και φρέσκια διατροφή, η οποία θα βασίζεται σε τροφές που δεν θα επιβαρύνουν τις αρθρώσεις και δεν θα ενισχύσουν τη φλεγμονή. Οι τροφές με σιτηρά και ωμέγα 6 ενισχύουν τις φλεγμονές.

Αντίθετα, οι τροφές με φυσικές πηγές γλυκοζαμίνης και χονδροιτίνης, όπως είναι ο ζωμός από κόκκαλα, το τζίντζερ, οι τροφές που είναι πλούσιες σε ωμέγα 3 λιπαρά οξέα, η κουρκουμίνη, αλλά και η σπιρουλίνα, δρουν ωφέλιμα στον οργανισμό που έχει πρόβλημα στις αρθρώσεις.

– Υπάρχουν βότανα, τα οποία έχουν καταπραϋντική και αντιφλεγμονώδη δράση, όπως είναι η γλυκόριζα.

– Οι χειροπρακτικές θεραπείες, το μασάζ, ο βελονισμός και η ομοιοπαθητική, μπορεί να βοηθήσουν ουσιαστικά ένα ζωάκι που υποφέρει από πόνους.

– Υπάρχουν ειδικά μαξιλάρια και κρεβατάκια που προσφέρουν ανακούφιση στα οστά.

Σημαντικά εργαλεία, λοιπόν, στη σύγχρονη αντιμετώπιση προβλημάτων είναι η ολιστική προσέγγιση και ο φυσικός τρόπος.

Το πιο σημαντικό είναι, να θυμόμαστε ότι όσο λιγότερο επιβαρύνουμε έναν οργανισμό και του προσφέρουμε φρέσκα και υγιεινά συστατικά, τόσο θα είναι σε θέση να αντέξει περισσότερο και να ανταποκριθεί καλύτερα στις δυσκολίες που θα παρουσιαστούν».

Πηγές