Ένας σκύλος είναι ικανός να «διδάξει» σε ένα παιδί την υπευθυνότητα, την έγνοια και την εμπιστοσύνη. Είναι ο λόγος που θα αποκτήσει φίλους, θα γίνει πιο κοινωνικό, αλλά και θα «θωρακίσει» την υγεία του.

Είναι «βάλσαμο», τόσο για τα μοναχοπαίδια, όσο και για τα παιδιά που μπορεί να έχουν αδελφάκι, αλλά είναι του αντίθετου φίλου και ο «κόσμος» τους διαφέρει.

Τα σημαντικά οφέλη που προσφέρει ο σκύλος σε αυτά τα παιδιά, μας απαριθμεί η Σοφία Μαραγκουδάκη, θετική εκπαιδεύτρια σκύλων.

«Μια φράση που ακούμε όλοι από μικρή ηλικία είναι ότι «ο σκύλος είναι ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου». Κι έτσι είναι. Μάλιστα, τα παιδιά αναπτύσσουν πολύ καλές σχέσεις με τα αγαπημένα μας σκυλάκια.

Τι συμβαίνει, όμως, με τα μοναχοπαίδια, ή με τα παιδιά που έχουν αδέλφια του αντίθετου φύλου;

Πολύ συχνά τα μοναχοπαίδια ζητούν από τους γονείς ένα αδερφάκι. Εάν δεν το αποκτήσουν, στρέφουν το ενδιαφέρον τους στη συντροφιά ενός σκύλου. Το ίδιο συμβαίνει και με τα παιδιά που έχουν αδελφάκι του αντίθετου φύλου.

Πώς, όμως, επιδρά ο σκύλος σε ένα μοναχοπαίδι, ή σε ένα παιδί που επιζητά στο «πρόσωπό» του ένα αδελφάκι του ίδιου φύλου;

Ο σκύλος είναι το κατοικίδιο που θα παρακολουθεί πολύ στενά την καθημερινότητα του παιδιού. Θα το συντροφεύει στα παιχνίδια του και θα είναι ο ακούραστος φίλος που θα παίζει μαζί του όλη την ημέρα. Ακόμα και όταν όλοι οι μεγάλοι θα έχουν κουραστεί.

Το παιδί μαθαίνει να μοιράζεται: χρόνο, παιχνίδια, αγκαλιές και σκέψεις.
Ένα μοναχοπαίδι δεν γνωρίζει πώς είναι να παίζει στο δωμάτιό του με κάποιον άλλον. Ένα μεγάλο μάθημα είναι το σκυλάκι, που παίρνει το παιχνίδι του και παίζει μαζί του. Σε χρόνο και σε ύλη!

Η αγκαλιά της μαμάς μπορεί να δοθεί και αλλού. Αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν αγαπάει το λατρεμένο της παιδάκι.
Το παιδί εκμυστηρεύεται τα μυστικά του στον σκύλο.

Έρευνες έχουν αποδείξει πως οι σκύλοι έχουν αναπτυγμένη ενσυναίσθηση.

Το παιδί μοιράζεται τις σκέψεις του με τον σκύλο, ενώ εκείνος τις ακούει, ασχέτως εάν δεν καταλαβαίνει απολύτως τίποτα από τις λέξεις που αρθρώνει το παιδί. Αλλά, δεν θα το κρίνει ποτέ για ό,τι έχει πει και θα το κοιτάζει πάντα με αγάπη.

Είναι πολύ σημαντικό για ένα μοναχοπαίδι, ή για ένα παιδί που τα αδελφάκια του είναι του αντίθετου φύλου και δεν μπορούν να τον καταλάβουν, να έχει κάποιον στον οποίο μπορεί να εμπιστευθεί τις σκέψεις του. Και να μην κριθεί γι’ αυτές.
Ο σκύλος θα χαρεί με τη χαρά του παιδιού, θα νιώσει τη στεναχώρια του και θα διώξει τους φόβους του με ένα μπαλάκι.

Το παιδί με το σκυλάκι κοινωνικοποιείται

Βγαίνοντας βόλτα στο πάρκο της γειτονιάς παρέα με τον σκύλο, συναντά κόσμο. Πολλά παιδιά ντρέπονται να μιλήσουν, ή ακόμα και φοβούνται να παίξουν με άλλα παιδάκια σε ένα πάρκο. Με τον σκύλο δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο. Γιατί έχει, ήδη, την παρέα του για να παίξει.

Δεν φοβάται για το πώς θα πλησιάσει τα παιδιά της ηλικίας του, γιατί η επικοινωνία θα γίνει με τον σκύλο του. Παιδιά που θα θέλουν να γνωρίσουν το χαριτωμένο σκυλάκι, θα το πλησιάσουν για να παίξουν όλοι μαζί.

Ο σκύλος προστατεύει την υγεία του παιδιού 

Έχοντας ένα κατοικίδιο στο σπίτι, ερχόμαστε αντιμέτωποι καθημερινά με διαφορά μικρόβια. Εκθέτουμε τον οργανισμό μας σε πολλά και διαφορετικά είδη μικροβίων, και με αυτόν τον τρόπο τον θωρακίζουμε.

Επίσης, γινόμαστε πιο ανθεκτικοί στις αλλεργίες. Πόσο μάλλον, εάν αυτό γίνεται από την παιδική μας ηλικία, που είμαστε περισσότερο ευάλωτοι.
Δεν πρέπει οι γονείς να φοβούνται τα σκυλιά για τυχόν αρρώστιες. Όσο περισσότερο εκτίθενται τα παιδιά τους στα κατοικίδια, τόσο το καλύτερο.

Το παιδί γίνεται πιο υπεύθυνο

Οι γονείς και το παιδί θα πρέπει να συνεισφέρουν στην ανατροφή του σκύλου, που είναι ισότιμο μέλος της οικογενείας. Οι γονείς θα χρειαστεί να υποδείξουν στο παιδί, ανάλογα με την ηλικία του, τον χρόνο που θα ασχολείται μαζί του, εκτός παιχνιδιού, καθώς ο σκύλος έχει και κάποιες ανάγκες, όπως: βόλτες, θετική εκπαίδευση, φαγητό στην ώρα του, καθαρό δροσερό νερό, την υγιεινή του και όσα χρειάζεται ένα μέλος της οικογένειας που έχει τέσσερα πόδια.

Πριν, όμως, αποφασίσετε να πάρετε ένα σκυλάκι, πρέπει να συζητήσετε όλοι μαζί και να αναλάβετε οικογενειακώς την ευθύνη.

Οι εγκαταλείψεις σκύλων είναι αυξημένες τα τελευταία χρόνια, κι αυτό συμβαίνει γιατί οι άνθρωποι που τα υιοθετούν, δεν είναι απόλυτα συνειδητοποιημένοι. Ο σκύλος είναι μια δέσμευση ζωής. Γιατί, πράγματι, είναι ο καλύτερος φίλος μας».