Στην καρδιά όσων επιθυμούν τη συντροφιά ενός κατοικίδιου, το AIBO, το σκυλάκι-ρομπότ της Sony, απέκτησε ανταγωνιστή: η κινεζική εταιρεία Elephant Robotics παρουσίασε τη Marscat, την πρώτη «βιονική» γατούλα του κόσμου. Η γατούλα-ρομπότ κινείται αυτόνομα, χρησιμοποιώντας της 16 μηχανοκίνητες κλειδώσεις της και αναγνωρίζει 20 λέξεις-κλειδιά, συμπεριλαμβανομένων του «Έλα εδώ».

Διατίθεται σε τέσσερα χρώματα: λευκό, γκρίζο, τζίντζερ και μαύρο. Είναι εξοπλισμένη με έξι αισθητήρες, έναν αισθητήρα λέιζερ για το βάθος, μικρόφωνο, μεγάφωνο και μικροεπεξεργαστή Raspberry Pi. Μια κάμερα 5 μεγαπίξελ στη μύτη της τής επιτρέπει να «βλέπει» και να αλληλεπιδρά με τον χρήστη της και το περιβάλλον της.

Αναγνωρίζει αντικείμενα, όπως τα τρία παιχνίδια για γατιά που τη συνοδεύουν, μπορεί να αποφεύγει εμπόδια και να ανταποκρίνεται στη φωνή. Η «προσωπικότητά» της, με τον χρόνο θα εξελιχθεί και θα αποκτήσει δεξιότητες, όπως το να παίζει, να κοιμάται και να «θάβει» φανταστικά απορρίμματα μέσα σε κουτάκι για αυτόν τον σκοπό.

 

Marscat, η βιονική γάτα

 

Καθοριστικοί παράγοντες είναι ο τόνος της φωνής του χρήστη καθώς και το πόσες φορές αυτός αλληλεπιδρά μαζί της. Όσο πιο πολύ μιλά ο χρήστης στη Marscat τόσο πιο συχνά αυτή θα νιαουρίζει. Η μπαταρία έχει διάρκεια ζωής δύο με τρεις ώρες (έως πέντε ώρες για όχι συχνή χρήση, όταν τροφοδοτείται μέσω USB).

«Ποτέ δεν ξέρεις ποια θα είναι η επόμενη κίνησή της, γιατί είναι σαν μια πραγματική γάτα, πλήρως αυτόνομη» εξηγούν από την Elephant Robotics.

«Η Marscat δρα ανεξάρτητα, χωρίς καμία οδηγία. Περπατά, τρέχει, κοιμάται, κάθεται, τεντώνεται, δαγκώνει νύχια, μαλάζει και θάβει απορρίμματα ακόμη κι αν δεν αποβάλλει απορρίμματα. Μπορεί να εκφράσει διαφορετικά συναισθήματα με διαφορετικά νιαουρίσματα και χειρονομίες. Κάποιες φορές μπορεί να κάνει πράγματα που εκπλήσσουν, πράγματα που θα σας αφήσουν άφωνους και θα φτιάξουν τη διάθεση της μέρας σας».