Η γάτα της φυλής Σκότις Φολντ χαρακτηρίζεται από ηπιότητα στις εκδηλώσεις της, εσωτερική ηρεμία και ευγένεια.

Αλλά, αυτό που την κάνει ιδιαίτερη και κεντρίζει τα βλέμματα όλων, είναι τα ξεχωριστά αφτιά της, σε συνδυασμό με τα ολοστρόγγυλα μάτια και πρόσωπο.

Και δεν είναι μόνον αυτά, που την κάνουν να ξεχωρίζει ανάμεσα στους ομοίους της.

Η εκτροφέας Ειρήνα Μπαρνταβελίτζε μας τη συστήνει, με όλα τα χαρίσματα και τα προσόντα της.

Ιστορία
Η πρώτη γάτα που εντοπίστηκε με αφτιά που έπεφταν προς τα κάτω, ήταν η Σούζι. Και την «ανακάλυψε» το 1961 ο βοσκός Γουίλιαμ Ρος, όταν επισκέφτηκε το αγρόκτημα του γείτονά του, στο Πέρθσερ της Σκωτίας.

Εκεί πρωτοσυνάντησε μια λευκή γατούλα, που μπορεί να προερχόταν από διασταύρωση, όμως είχε μια ιδιαιτερότητα: τα αφτιά της γύριζαν προς τα εμπρός και έπεφταν προς τα κάτω, και της προσέδιδαν μία αστεία εμφάνιση.

Ο Ρος ενθουσιάστηκε με τη Σούζι και, περίπου ένα χρόνο αργότερα, που έγινε μαμά, υιοθέτησε ένα θηλυκό γατάκι με πτυχωτά αφτιά.

Στη συνέχεια ο Ρος γνώρισε μια εκτροφέα ζώων από το Λονδίνο, η οποία έδειχνε ενδιαφέρον για τη γενετική στις γάτες. Έτσι, ξεκίνησαν ένα πρόγραμμα αναπαραγωγής με τους απογόνους της Σούζι.

Και δεν είναι τυχαίο, που η φυλή ονομάστηκε Σκότις Φολντ (Σκωτσέζικη με Πτυχές).

Αν και οι γάτες αυτές έχουν γίνει πολύ δημοφιλείς, οι βρετανικοί σύλλογοι φίλων της γάτας δεν τις έχουν αναγνωρίσει επίσημα.

Ορισμένοι εκφράζουν έντονη ανησυχία για τις γάτες αυτές, καθώς είναι ευπαθείς σε ορισμένα προβλήματα υγείας, τα οποία οφείλονται στο γονίδιο που ευθύνεται για τα πτυχωτά αφτιά.

Ωστόσο, οι αντιδράσεις των Βρετανών δεν απέτρεψαν την επίσημη αναγνώριση των Σκότις Φολντ στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς στις αρχές της δεκαετίας του 1970 καθιερώθηκε ένα πρόγραμμα αναπαραγωγής τους.

Μάλιστα, στο τέλος εκείνης της δεκαετίας οι Σκότις Φολντ κατείχαν την πρώτη θέση στους διαγωνισμούς που διεξάγονταν στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Χαρακτήρας – προσωπικότητα
Είναι μια γεροδεμένη γάτα, κοινωνική και αθόρυβη, χωρίς εξάρσεις. Δεν είναι σκανδαλιάρα και συμπεριφέρεται ήρεμα και προσεκτικά.

Ζει μέσα στο σπίτι χωρίς να προκαλεί ζημιές, αλλά ως καλή κυνηγός μπορεί να ζήσει και στην εξοχή.

Οι γάτες Σκότις Φολντ είναι πράες, τρυφερές, στοργικές και έξυπνες, κι αγαπούν τόσο τους ανθρώπους όσο και τα άλλα κατοικίδια.

Έχουν απαλή και ευχάριστη φωνή, την οποία χρησιμοποιούν σπάνια. Ακόμα κι όταν πεινούν, συνήθως θα σταθούν και θα σε κοιτάζουν επίμονα μέχρι να τις ταΐσεις.

Η αθώα έκφρασή τους συνδυάζεται με αρκετή αυτοπεποίθηση, αλλά, γενικά, κρατούν χαμηλούς τόνους.

Μορφολογία
Έχουν στρογγυλό κεφάλι, πλατιά και κοντή μύτη, ενώ η ουρά τους είναι μακριά και λεπτή. Τα αυτιά τους είναι μικρά και διπλωμένα με μία ή περισσότερες δίπλες.

Το βάρος τους κυμαίνεται από δυόμιση έως έξι κιλά. Το σώμα τους είναι στιβαρό και διαθέτουν δυνατά πόδια.

Όπως κι άλλες γάτες, έτσι και οι Σκότις Φολντ εμφανίζονται σε πολλά χρώματα και χρωματικούς συνδυασμούς. Παράλληλα, υπάρχουν ποικιλίες, τόσο με μακρύ όσο και με κοντό τρίχωμα.

Αλλά, αυτό που τις κάνει ολοένα και πιο δημοφιλείς, είναι, εκτός από τις πτυχώσεις των αφτιών, το σφαιρικό κεφάλι και ο κοντός λαιμός, το πρόσωπό τους, που θυμίζει εκείνο της κουκουβάγιας, σε συνδυασμό με τα μεγάλα στρογγυλά μάτια.

Πού οφείλονται τα πτυχωτά αφτιά;

Η πρώτη ερώτηση που κάνουν όσοι βλέπουν για πρώτη φορά μια Σκότις Φολντ, είναι: «Τι έπαθαν τα αφτιά της γάτας σου»;

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η πτύχωση των αφτιών είναι μετάλλαξη του επικρατούντος γονιδίου. Ακόμα κι αν κάποιο γατάκι κληρονομήσει το γονίδιο αυτό από τον έναν μόνο γονέα, θα είναι Σκότις Φολντ.

Ωστόσο, ο αριθμός των πτυχώσεων στα αφτιά ποικίλλει σημαντικά. Μπορεί μια γάτα Σκότις Φολντ να μην έχει καμία πτυχή, ή να έχει μόλις μία. Κι άλλες, να έχουν δύο ή τρεις πτυχές.

Αν και όλες οι Σκότις Φολντ γεννιούνται με ίσια αφτιά, οι εκτροφείς μπορούν να καταλάβουν ποια γατάκια θα έχουν πτυχωτά αφτιά.

Υγεία

Η αναπαραγωγή Σκότις Φολντ χρειάζεται επιτήρηση, γιατί μπορεί να παρουσιαστούν προβλήματα υγείας στα νεογέννητα γατάκια. Αν ζευγαρώσουν δύο γατιά που έχουν και τα δύο πτυχωτά αφτιά, οι απόγονοί τους μπορεί να εμφανίσουν κάποια γενετική ανωμαλία, όπως η συγγενής οστεοδυστροφία, που θα έχει ως αποτέλεσμα τη δυσμορφία στα κόκαλα.

Γι’ αυτόν τον λόγο οι σωστοί εκτροφείς διασταυρώνουν συνεχώς Σκότις Φολντ με άλλες γάτες που έχουν ίσια αφτιά.

Συνήθως, χρησιμοποιούν Scottish Straight και αμερικανικές φυλές με κοντό τρίχωμα.

Ένας άλλος ενδεχόμενος κίνδυνος για την υγεία τους σχετίζεται με τα αφτιά τους. Ειδικά στις γάτες που τα αφτιά τους έχουν τρεις πτυχές.

Επειδή οι πτυχές των αφτιών τους φτάνουν πολύ κοντά στο κεφάλι, λερώνονται εσωτερικά. Η εικονογραφημένη εγκυκλοπαίδεια για τις φυλές της γάτας (The Illustrated Encyclopedia Of Cat Breeds» συνιστά στους ιδιοκτήτες τους να καθαρίζουν απαλά «το εσωτερικό των πτυχώσεων με υγρή μπατονέτα».

Αλλά, ευτυχώς, οι υγιείς γάτες δεν είναι ιδιαίτερα ευπαθείς σε ωτίτιδες, ή σε ακάρεα των αφτιών. Ασθένειες, για τις οποίες υπήρχε φόβος πριν από μερικά χρόνια.

Οι γάτες Σκότις Φολντ ζουν, περίπου, 15 χρόνια.

Οι Σκότις Φολντ έχουν γίνει από τις πιο περιζήτητες φυλές στον Κόσμο.

Όσοι επιθυμούν να αποκτήσουν μια τέτοια γάτα, μπορεί να χρειαστεί να περιμένουν έξι μήνες, ή και περισσότερο, για να βρεθεί ένα γατάκι. Μάλιστα, αν προτιμούν συγκεκριμένο μήκος τριχώματος, χρώμα ή φύλο, ίσως θα πρέπει να περιμένουν πιο πολύ.

Όταν ο Γουίλιαμ Ρος συνάντησε τη Σούζι, το 1961, πιθανότατα δεν φανταζόταν ότι οι απόγονοι, αυτής της γάτας, η οποία ζούσε στο αγρόκτημα, θα γίνονταν κοσμαγάπητοι. Ιδιαίτερα, αν σκεφτεί κανείς ότι η φήμη της φυλής δεν οφείλεται σε κάποια έμφυτη ανωτερότητα, αλλά σε μια γενετική μετάλλαξη, η οποία είναι εμφανής κυρίως, στα αφτιά».