Έχει ανεπτυγμένη νοημοσύνη, αστείρευτη ενέργεια και αριστοκρατική σιλουέτα.

Η γάτα της φυλής Αβησσυνίας θα σας κλέψει την καρδιά με την ξεχωριστή προσωπικότητά της, αλλά και τον ευγενικό και στοργικό της χαρακτήρα.

Ας τη γνωρίσουμε, λοιπόν, με τη βοήθεια της εκτροφέα, Νεκταρίας Φούντου.

Η εκτροφέας γάτας της φυλής Αβησσυνίας, Νεκταρία Φούντου (αριστερά), με την κόρη της Χριστίνα (δεξιά)

Ιστορία

Είναι μία από τις αρχαιότερες φυλές γάτας, όμως η καταγωγή της παραμένει ανεξιχνίαστο μυστήριο. Η ονομασία της επιτρέπει τη σύνδεση με τη σημερινή Αιθιοπία και φημολογείται ότι ταξίδεψε από την Αβησσυνία, σημερινή Αιθιοπία, μαζί με τον αγγλικό στρατό όταν επέστρεψε από τις πολεμικές συγκρούσεις.

Σύμφωνα με γενετικές μελέτες, πιθανότατα, οι γενεαλογικές της καταβολές προέρχονται από τις ακτές του Ινδικού Ωκεανού και τα μέρη της Νοτιοανατολικής Ασίας. Αυτό μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι τη φυλή την έφεραν από την Ινδία στην Αγγλία οι άποικοι, ή οι έμποροι.

Υπάρχει, μάλιστα, μια ταριχευμένη κατακόκκινη γάτα στο Ζωολογικό Μουσείο της Ολλανδίας που βρίσκεται στο Leiden, την οποία αγόρασαν, στα μέσα της δεκαετίας του 1830 και χαρακτηρίστηκε ως «patrie, domestica India».

Η θεωρία που επικρατεί, είναι εκείνη που υποστηρίζει ότι η γάτα Αβησσυνίας κατάγεται από την Αίγυπτο. Άλλωστε, η φυλή θυμίζει τις αγαλματένιες γάτες της αρχαίας Αιγύπτου.

Χαρακτήρας – Προσωπικότητα

Η γάτα Αβησσυνίας είναι εξωστρεφής και ευφυής, αλλά και ευέλικτη, ενεργητική, αθλητική, στοργική, ευγενική και προσεκτική. Είναι φοβερά περίεργη, καθώς δεν αφήνει τίποτα ανεξερεύνητο.

Δεν είναι ενοχλητική και έχει ένα δικό της, ιδιαίτερα κομψό τρόπο να παρατηρεί τον ιδιοκτήτη της, όταν ασχολείται με κάτι.

Ξέρει ακριβώς τι θέλει και δεν χρησιμοποιεί τη φωνή της άσκοπα. Γενικώς τα Αβησσυνίας δεν είναι πολύ ομιλητικά.

Τα Αβησσυνίας, ή Aby, όπως τα αποκαλούν οι λάτρεις της φυλής, διαθέτουν ισχυρή προσωπικότητα και έχουν ανάγκη την επαφή με την οικογένειά τους για να είναι ευτυχισμένα. Θέλουν να συμμετέχουν στα πάντα.

Ως αθλητικός χαρακτήρας, ένα cat run θα είναι μια ευχάριστη απασχόληση για εκείνη.

Κατά κανόνα περνούν αρκετά καλά και με άλλες γάτες. Μπορεί να αναπτύξουν μια δυνατή φιλία μεταξύ τους.

Είναι γνωστές για την ευφυΐα τους και για την περιέργειά τους. Ό,τι καινούργιο μπει στο σπίτι, θα το επεξεργαστούν και θα το «επιθεωρήσουν». Είτε είναι τα ψώνια από το σουπερ μάρκετ, είτε ένα νέο έπιπλο κτλ.

Χαρακτηριστικό τους, η αγάπη τους για τα ύψη. Τους αρέσει να κάθονται στο ψηλότερο σημείο, γι’ αυτό θα το εκτιμήσουν εάν τους έχετε ένα, ή και περισσότερα, από τα πιο ψηλά γατο-δέντρα.

Η εκτροφέας γάτας της φυλής Αβησσυνίας, Νεκταρία Φούντου, με την κόρη της Χριστίνα 

Μορφολογία

Θυμίζει μικρό λιοντάρι, ή cougar, με αμυγδαλωτά μάτια και εκφραστικό πρόσωπο. Στη βελούδινη γούνα της παρουσιάζονται τα χρώματα της ίριδας.

Το κεφάλι της είναι σφηνοειδές με στρογγυλεμένα περιγράμματα. Όταν την κοιτάζουμε προφίλ, βλέπουμε να σχηματίζεται μία στρογγυλάδα από τη μύτη μέχρι το μέτωπο. Αναδεικνύει την άγρια όψη στο πρόσωπό της.

Τα αυτιά της είναι μεγάλα και τοξωτά προς τα εμπρός, και βρίσκονται πάντα σε εγρήγορση για να μην της ξεφύγει οτιδήποτε.

Τα μάτια της είναι μεγάλα και όμορφα σαν κόσμημα, αμυγδαλωτά και εκφραστικά, με πλούσια χρώματα: χρυσό, πορτοκαλί, ή πράσινο. Περιβάλλονται από ένα σκούρο χρώμα, που θυμίζει eyeliner, και από ένα πιο ανοιχτό χρώμα.

Τα πόδια της είναι λεπτά, μακριά και μυώδη, με οβάλ σχήμα στις άκρες. Όταν τη βλέπεις να περπατά, νομίζεις ότι πατά στις μύτες των ποδιών της.

Πρόκειται για μία γάτα μεσαίου μεγέθους, που φθάνει σε πλήρη ανάπτυξη τα τρία έως πέντε κιλά. Κατά προσέγγιση ζει 15 χρόνια.

Τα Αβησσυνίας εκτρέφονται σε τέσσερα παραδοσιακά χρώματα: ruddy, sorrel, blue και fawn.

Υγεία

Προβλήματα υγείας που μπορεί να παρουσιάσουν είναι:

  • Πρώιμη έναρξη της περιοδοντικής νόσου.
  • Προοδευτική ατροφία του αμφιβληστροειδούς, μια εκφυλιστική ασθένεια των ματιών.
  • Πυροσταφυλική ανεπάρκεια κινάσης (PKD), για την οποία μπορεί να γίνει γενετικός έλεγχος, προκειμένου να εντοπιστούν οι φορείς.
  • Νεφρική αμυλοείδωση. Μια κληρονομική ασθένεια που εμφανίζεται όταν ένας τύπος πρωτεΐνης, που ονομάζεται αμυλοειδές, εναποτίθεται σε όργανα του σώματος, κυρίως στα νεφρά. Οδηγεί, τελικά, σε νεφρική ανεπάρκεια.

Φροντίδα – Καλλωπισμός

Η γούνα απαιτεί ελάχιστη φροντίδα. Αρκεί, μία φορά την εβδομάδα, να τη χτενίζουμε με μια μεταλλική χτένα, έτσι ώστε να φεύγουν οι νεκρές τρίχες.

Οι γάτες αγαπούν να ακονίζουν τα νύχια τους. Για να προστατεύσετε τα έπιπλά σας, μπορείτε να προμηθευτείτε από ένα κατάστημα κατοικίδιων το ειδικό ψαλίδι. Μπορείτε να το χρησιμοποιείτε κάθε δύο με τρεις εβδομάδες.

Δεν είναι λίγες οι γάτες Αβησσυνίας που τους αρέσει το νερό. Πριν από το μπάνιο, όμως, θα ήταν καλό να τους κόψετε τα νύχια.

Θα ήταν προτιμότερο να την πλύνετε, με ζεστό νερό, στον νιπτήρα ή σε μια λεκάνη, και να της κρατάτε τα πόδια. Προσεκτικά ξεπλύνετε τη γάτα με καθαρό νερό, και όχι λιγότερο από τρεις φορές.

Δόντια

Για να αποφύγετε την πέτρα και την τερηδόνα, όπως και άλλα στοματικά προβλήματα που μπορεί να οδηγήσουν στην απώλεια των δοντιών, θα πρέπει να βουρτσίζετε τα δόντια της.

Φυσικά, είναι δύσκολο το βούρτσισμα των δοντιών. Αλλά για την πρόληψη, καλό θα ήταν να το εφαρμόσουμε, μία φορά κάθε δύο εβδομάδες.

Με τη διαδικασία αυτή, η γάτα πρέπει να εξοικειωθεί από την παιδική της ηλικία (μετά τους τρεις –τέσσερις μήνες.

Προτείνεται να χρησιμοποιείται μια μικρή (για μωρά) οδοντόβουρτσα και η ειδική οδοντόπαστα για τα ζώα, που δεν χρειάζεται να ξεπλύνετε.

Αν δεν μπορείτε να βουρτσίζετε τα δόντια της, αναζητήστε στο εμπόριο τα διάφορα σκευάσματα που προστατεύουν τα δόντια και τα ούλα της μικρής σας φίλης.

Ποτέ δεν είχατε και δεν θα έχετε μια γάτα σαν την Aby. Και αν αποκτήσετε μία, δεν θα θελήσετε ποτέ άλλη φυλή».