Στη νέα δημοτική Αρχή έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους για τη δημιουργία ενός χώρου φιλοξενίας αδέσποτων ζώων, αλλά και δημοτικού κτηνιατρείου, οι φιλόζωοι εργαζόμενοι στη Διεύθυνση του Τμήματος Καθαριότητας του Δήμου Αθηναίων.

Είναι οι εθελοντές της Φιλοζωικής Ένωσης Εργαζομένων, που νυχθημερόν πασχίζουν να σώσουν και να προστατεύσουν τα άστεγα ζώα. Ασταμάτητα, 24 ώρες το 24ωρο, σε συνεργασία και με άλλους εθελοντές, προσφέρουν ιατρική φροντίδα, φαγητό και νερό σε ζώα που ζουν στο δρόμο. Παράλληλα, φιλοξενούν σε προστατευμένο χώρο, που τους έχει παραχωρηθεί από ιδιωτικό φορέα, ζώα κακοποιημένα, άρρωστα, εγκαταλελειμμένα, ζώα που έχουν αφαιρεθεί από τους κηδεμόνες τους για κοινωνικούς λόγους.

Βαθύτερη επιθυμία τους είναι, «ο Δήμος να αποκτήσει το δικό του χώρο φύλαξης ζώων, αλλά και το δικό του δημοτικό κτηνιατρείο. Αν και υπήρξε κάποια απόπειρα κατά το παρελθόν, κάποια συμφέροντα δεν άφησαν να ολοκληρωθεί», επισημαίνει η εργαζόμενη του Δήμου Αθηναίων, Μάτζυ Μορφέτα, και συμπληρώνει: «Επί δημαρχίας Καμίνη, ουδεμία συνεργασία υπήρξε με τους φιλόζωους. Ελπίζουμε, η νέα δημοτική Αρχή -ευτυχώς, έχουν εκλεγεί φιλόζωοι δημοτικοί σύμβουλοι σε όλες τις παρατάξεις- με τη γνωστή ευαισθησία του νέου δημάρχου, να δημιουργήσει έναν σύγχρονο χώρο φιλοξενίας για τα αδέσποτα. Επίσης, να υλοποιηθούν πολλά επιμορφωτικά φιλοζωικά προγράμματα στα σχολεία. Γιατί τα παιδιά είναι το μέλλον. Παράλληλα, να πραγματοποιηθούν δράσεις που να προωθούν την υιοθεσία των αδέσποτων ζώων».

Όπως διευκρινίζει η κυρία Μορφέτα, τα αδέσποτα ζώα, όσο κι αν τα φροντίζουν οι φιλόζωοι, δεν παύουν να είναι εκτεθειμένα στους κινδύνους. Η εικόνα ζώων που ζουν στο δρόμο «δεν τιμά την πόλη και τη χώρα μας».

Τα άστεγα ζώα είναι «ανοιχτή πληγή» για τους φιλόζωους, που προσπαθούν να ευαισθητοποιήσουν ανθρώπους, να αποκτήσουν ένα ζωάκι από καταφύγια ή φιλοζωικούς οργανισμούς. Ή να διασώσουν κάποιο από το δρόμο, έτσι ώστε να μειωθεί ο αριθμός τους. Αλλά, «ένα θα δώσεις, πέντε θα έρθουν», τονίζει η κυρία Μορφέτα.

Οι φιλόζωοι εργαζόμενοι στη Διεύθυνση του Τμήματος Καθαριότητας του Δήμου Αθηναίων έχουν στο πλευρό τους κτηνιάτρους που τους κάνουν καλύτερες τιμές, έτσι ώστε να μπορούν να προσφέρουν στο ζωάκι την ιατρική περίθαλψη που χρειάζεται, καθώς τα έξοδα επιβαρύνουν την τσέπη τους.

Δεν φροντίζουν μόνον τα ζώα που φιλοξενούν στο χώρο που διαθέτουν, αλλά καθημερινά επισκέπτονται τετραποδάκια που έχουν εντοπίσει στις γειτονιές της Αθήνας.

Ο Σπύρος, ο Πρίγκιπας, ο Βαγγέλης, ο Face και η Μπουμπού είναι σκύλοι που βρέθηκαν στο δρόμο και τώρα ζουν υπό την προστασία των εργαζομένων στην έδρα της Διεύθυνσης. Είναι οι σκύλοι που καλημερίζουν, κάθε μέρα, τους εργαζόμενους και τους ακολουθούν σε κάθε τους βήμα, καθώς οι πόρτες είναι ανοιχτές για τα τετραποδάκια.

«Ελπίζουμε να έρθει η στιγμή που κάθε ζώο θα έχει ένα σπίτι, και κάθε σπίτι ένα ζώο», μας λέει η κυρία Μορφέτα. Το ίδιο ευχόμαστε κι εμείς.

Όποιος θέλει να υιοθετήσει ένα πλάσμα που ζει στο χώρο φιλοξενίας της Φιλοζωικής Ένωσης Εργαζομένων στη Διεύθυνση του Τμήματος Καθαριότητας του Δήμου Αθηναίων, μπορεί να επικοινωνήσει με το αρμόδιο Τμήμα Αστικής Πανίδας, τηλ. 210/32.39.201.