Εκφράζει τη διάθεσή της γουργουρίζοντας και επιδίδεται σε επικίνδυνα ακροβατικά νούμερα που κόβουν την ανάσα. Εντοπίζει τα πάντα στο σκοτάδι και χρησιμοποιεί τα μουστάκια της για να «τσεκάρει» αν χωράει από κάποιο πέρασμα.

Η εγγεγραμμένη και πιστοποιημένη εκτροφέας γατών Βεγγάλης και Burmese στην Ελλάδα, Εύα Καψάλη, μας αποκαλύπτει 30 ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της γάτας που την κάνουν να ξεχωρίζει.

1. Στα μπροστινά της πόδια έχει πέντε δάχτυλα, ενώ στα πίσω έχει τέσσερα. Εκτός εάν έχει πολυδακτυλία, οπότε τα δάκτυλα είναι περισσότερα.

2. Τα αυτιά της μπορούν να ακούν υπερηχητικούς ήχους. Τα τρωκτικά χρησιμοποιούν αυτούς τους ήχους για να επικοινωνούν μεταξύ τους. Ούτε οι σκύλοι, ούτε και οι άνθρωποι είναι σε θέση να ακούν ανάλογους ήχους.

3. Μπορεί να δει καθαρά σε συνθήκες πολύ χαμηλού φωτισμού, ακόμη και σε πλήρες σκοτάδι, λόγω των ραβδίων στον αμφιβληστροειδή της, που είναι ευαίσθητοι στο αχνό φως. Είναι γεγονός ότι η γάτα μπορεί να δει, χρησιμοποιώντας περίπου το ένα έκτο του φωτός που χρειάζονται οι άνθρωποι! Επίσης, δεν βλέπει μόνο τις αποχρώσεις του γκρι, όπως πιστεύαμε. Μπορεί να δει αποχρώσεις του πράσινου και του μπλε, αλλά δυσκολεύεται να αναγνωρίσει πλήρως το κόκκινο και το ροζ. Έχει και ένα ελαφρώς πιο διευρυμένο οπτικό πεδίο, της τάξεως των 200 μοιρών, συγκριτικά με εκείνο των ανθρώπων, που είναι 180 μοίρες.

4. Χρησιμοποιεί τα μουστάκια της, προκειμένου να μετρήσει εάν μπορεί να περάσει από ένα πέρασμα, ή όχι. Είναι, ουσιαστικά, το σύστημα GPS της. Ποτέ δεν πρέπει να της κόβουμε τα μουστάκια.

5. Έχει συνολικά 245 κόκαλα, που σημαίνει ότι έχει 39 κόκαλα περισσότερα από τον άνθρωπο. Οι μυς της φτάνουν τους 500!

6. Μια ενήλικη γάτα έχει συνολικά 30 δόντια, από τα οποία τα 16 είναι στο πάνω μέρος τους στόματος, και τα υπόλοιπα 14 στο κάτω μέρος. Τα γατάκια έχουν 26 δόντια: τα αλλάζουν από την ηλικία των τριών έως έξι μηνών.

7. Γευστικά δεν μπορεί να απολαύσει ένα γλυκό, γιατί οι γευστικοί της κάλυκες δεν μπορούν να αναγνωρίσουν τη ζάχαρη. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην την ελκύει οτιδήποτε γλυκό.

8. Γνωρίζουμε ότι το γουργουρητό της είναι χαλαρωτικό. Ξέρουμε, όμως, ότι το γουργουρητό της μπορεί να κυμανθεί από 25 έως 150 Hertz; Απίστευτο, και όμως αληθινό!

9. Γουργουρίζει κατά τη διάρκεια της εισπνοής και της εκπνοής της και γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο υπάρχει αυτός ο ασταμάτητος ρυθμός. Ο μηχανισμός που κρύβεται πίσω από αυτό εμπλέκει τους μυς του λάρυγγα και του διαφράγματος. Το γουργουρητό αποτελεί μια μη λεκτική επικοινωνία των γατών, προκειμένου να μας εκφράσουν τη διάθεσή τους ή/και τις ανάγκες τους.

10. Η έλλειψη ταυρίνης στη γάτα ενδέχεται να προκαλέσει τύφλωση, καθώς το συγκεκριμένο αμινοξύ δεν μπορεί να παραχθεί από τον ίδιο τον οργανισμό της, όπως συμβαίνει με άλλα ζώα. Οπότε, το φαγητό της επιβάλλεται να περιέχει το προβλεπόμενο ποσοστό ταυρίνης, το οποίο θα την κρατήσει υγιή.

11. Μπορεί να τρέξει με 30 μίλια την ώρα. Φανταστείτε ότι ξεπερνά σε ταχύτητα κατά τρία μίλια και έναν από τους πιο γρήγορους αθλητές παγκοσμίως, τον Γιουσέιν Μπολτ.

12. Διάσημες προσωπικότητες που μισούσαν και, αντίστοιχα, αγαπούσαν τις γάτες: οι Αδόλφος Χίτλερ και Ντουάιτ Αϊζενχάουερ ήταν από τους ανθρώπους που δεν τις είχαν σε καμία εκτίμηση. Αντίθετα, οι Αβραάμ Λίνκολν και Ρόμπερτ Λι τις υπεραγαπούσαν. Μάλιστα, ο Αβραάμ Λίνκολν είχε τέσσερις γάτες στον Λευκό Οίκο.

13. Κοιμάται 16 έως 18 ώρες την ημέρα, ενώ μία υπερήλικη γάτα ξεπερνά και αυτό το όριο. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι κοιμάται τον διπλάσιο χρόνο από έναν μέσο άνθρωπο.

14. Δεν είναι νυκτόβιο πλάσμα, όπως πολλοί πιστεύουν. Αντιθέτως, το μεγαλύτερο μέρος της ενέργειάς της το χρησιμοποιεί την αυγή και το σούρουπο. Αυτό συμβαίνει διότι, ενστικτωδώς, είναι οι δύο στιγμές του 24ώρου που η γάτα (στη φύση) ετοιμάζεται να κυνηγήσει για να εξασφαλίσει το γεύμα της. Η γάτα, πλέον, είναι καθαρά οικόσιτο ζώο, αλλά κάποια πράγματα και συνήθειες των προγόνων της, δεν μπορούν να απομακρυνθούν από το DNA της.

15. Μπορεί να πηδήξει σε ύψος μέχρι και επτά φορές το μήκος της ουράς της.

16. Περίπου το 10% των κοκάλων της γάτας βρίσκονται στην ουρά της.

17. Η γάτα μπορεί να ξοδέψει περίπου πέντε ώρες, ή και παραπάνω, την ημέρα για να περιποιείται τον εαυτό της (grooming).

18. Παίρνει 20 έως 40 αναπνοές το λεπτό.

19. Μπορεί να βγάλει 100 και παραπάνω ήχους, ενώ ο σκύλος, μετά βίας, μόλις 10 ήχους. Αυτό μας δείχνει ότι η γάτα είναι 10 φορές πιο ομιλητική, συγκριτικά με τους σκύλους.

20. Μη δίνετε στη γάτα σας γάλα, γιατί οι περισσότερες γάτες έχουν δυσανεξία στη λακτόζη. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μη μπορούν να την επεξεργαστούν, και δημιουργείται πρόβλημα στο γαστρεντερικό τους σύστημα.

21. Ο εγκέφαλός της είναι κατά 90% όμοιος με τον ανθρώπινο εγκέφαλο! Απίστευτο; Και όμως!

22. Αν και έχει χαμηλότερο κοινωνικό IQ συγκριτικά με τον σκύλο, μπορεί να λύσει πιο δύσκολα γνωστικά προβλήματα.

23. Διακρίνεται για την υψηλή αίσθηση ακοής. Μπορεί να ακούσει μέχρι και 64ΚΗz, ενώ ο μέσος άνθρωπος μέχρι 20ΚΗz το μέγιστο.

24. Οι μαύρες γάτες θεωρούνται κακή τύχη στην Αμερική, αλλά το ακριβώς αντίθετο ισχύει στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην Αυστραλία.

25. Η πιο πλούσια γάτα του κόσμου κληρονόμησε 13.000.000 δολάρια, μετά τον θάνατο της ιδιοκτήτριάς της.

26. Η μεγαλύτερη σε μήκος γάτα ήταν ο Stewie. Το μήκος του ήταν 1.23 μ. από την ουρά έως τη μύτη του.

27. Η μικρότερη γάτα στον κόσμο ονομάζεται Tinker Toyκαι έχει ύψος μόλις 7 εκατοστά.

28. Η γάτα ιδρώνει, αλλά μόνο από τις πατούσες της.

29. Δεν μπορεί να μασήσει μεγάλες μερίδες φαγητού, καθώς δεν μπορεί να κουνήσει τα σαγόνια της πλαγίως.

30. Η μύτη κάθε γάτας έχει μοναδικό μοτίβο, όπως ακριβώς συμβαίνει με το αποτύπωμα του ανθρώπου.