Τα πάρκα σκύλων είναι η «παιδική χαρά» για τους αγαπημένους μας φίλους, τους σκύλους. Είναι ένας χώρος, όπου μπορούν να απολαύσουν την ελευθερία τους, να τρέξουν και να παίξουν με τους ομοίους τους.

«Πολλοί κηδεμόνες επιλέγουν τα πάρκα σκύλων ως χώρους για να κοινωνικοποιήσουν και να εκτονώσουν τον σκύλο τους. Αυτό θα μπορούσε να ισχύει κάτω από ιδανικές συνθήκες. Τα πάρκα σκύλων που υπάρχουν, και οι κανόνες που δεν τηρούνται σε αυτά, είναι πολύ πιθανό να φέρουν τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα», επισημαίνει ο θετικός εκπαιδευτής σκύλων, Γιώργος Στεφάνου.

Και αυτό γιατί, όπως εξηγεί, σε ένα πάρκο θα συναντήσουμε κηδεμόνες που δεν γνωρίζουν τους σκύλους τους, ή, ακόμη χειρότερα, κηδεμόνες που νομίζουν ότι γνωρίζουν τους σκύλους τους. Θα δούμε κηδεμόνες που δεν τηρούν τους κανόνες ασφαλείας και σκύλους που, κατά βάση, δεν γνωρίζονται μεταξύ τους και που, σε κάποιες περιπτώσεις, δεν θέλουν να γνωριστούν.

«Δεν ταιριάζουν όλοι οι σκύλοι μεταξύ τους, κι έτσι δεν μπορούν να κάνουν παρέα. Κάτι, το οποίο ισχύει και για εμάς τους ανθρώπους, άλλωστε.

Αρκετοί κηδεμόνες έχουν μαζί τους λιχουδιές, είτε γιατί νομίζουν ότι είναι μια καλή ευκαιρία να εκπαιδεύσουν τον σκύλο τους, είτε γιατί θέλουν να ευχαριστήσουν και τα υπόλοιπα σκυλάκια, δίνοντας τους μερικές. Αγνοούν, όμως, ότι η τροφή είναι ένας πολύ καλός λόγος -ίσως ο καλύτερος- για να τσακωθούν οι σκύλοι, διεκδικώντας την», τονίζει ο κ. Στεφάνου.

Μία ακόμη αιτία τσακωμού, σύμφωνα με τον θετικό εκπαιδευτή σκύλων, είναι τα παιχνίδια που μερικοί κηδεμόνες πετούν στους σκύλους τους. Κάτι που κινείται/τρέχει, όπως ένα μπαλάκι, είναι το «θήραμα» που θα διεκδικήσουν και άλλοι σκύλοι, εκτός απ’ τον δικό μας.

«Στην περίπτωση που ο σκύλος μας είναι κουτάβι, η παρουσία πολλών, άγνωστων και, πολλές φορές, μεγαλόσωμων σκύλων που πηγαίνουν τρέχοντας κατά πάνω του, είναι πιο πιθανό να το στρεσάρουν, παρά να το βοηθήσουν στην ομαλή κοινωνικοποίησή του.

Επίσης, στην περίπτωση που κατά τη στιγμή της γνωριμίας, ή του παιχνιδιού, το κουτάβι αντιμετωπίσει μια επιθετική συμπεριφορά, είναι μεγάλες οι πιθανότητες να το στιγματίσει, με αποτέλεσμα να αρχίσει κάποιες φοβικές, ή και επιθετικές, συμπεριφορές απέναντι σε άλλους σκύλους», υπογραμμίζει ο κ. Στεφάνου.

Κάτι ακόμη που θα πρέπει να γνωρίζουμε, όπως λέει ο κ. Στεφάνου, είναι ότι οι σκύλοι αντιγράφουν συμπεριφορές. Από τη στιγμή, λοιπόν, που οι σκύλοι είναι ελεύθεροι -και ανεξέλεγκτοι-, είναι πολύ πιθανό, οι συμπεριφορές αυτές να είναι ανεπιθύμητες για εμάς.

« Όπως ακριβώς δεν θα αφήναμε ένα παιδί να κάνει παρέα με κάποιον που κατά τη γνώμη μας του μαθαίνει λάθος πράγματα, έτσι θα έπρεπε να κάνουμε και με τον σκύλο μας. Κάτι, που σε ένα πάρκο είναι σχεδόν αδύνατο.

Αν, παρόλα αυτά, κάποιοι κηδεμόνες δεν θέλουν να βγάλουν από τη ζωή του σκύλου τους το πάρκο, η τήρηση κάποιων βασικών κανόνων θα βοηθήσει στον περιορισμό ανεπιθύμητων καταστάσεων», τονίζει ο κ. Στεφάνου και αναφέρει αυτούς τους κανόνες:

1. Πηγαίνουμε στο πάρκο ώρες με τη λιγότερη επισκεψιμότητα

2. Αφήνουμε τον σκύλο μας να παίξει με σκύλους που, ήδη, γνωρίζει

3. Αν δύο σκύλοι δεν γνωρίζονται, τους φέρνουμε σε επαφή εκτός πάρκου, ώστε να γνωριστούν υπό την επίβλεψη μας, δίνοντας τους τον χρόνο που απαιτείται για να επεξεργαστεί ο ένας τον άλλον, πριν αρχίσουν να παίζουν.

4. Εκτονώνουμε τον σκύλο μας πριν πάμε στο πάρκο. Είναι διαφορετικό να συναντηθούν τρεις σκύλοι με συσσωρευμένη ενέργεια, αφού πριν από πέντε λεπτά ήταν στο διαμέρισμα, και διαφορετικό, τρεις σκύλοι που έχουν, ήδη, εκτονωθεί και που οι αντιδράσεις τους θα είναι, εκ των πραγμάτων, πιο ήπιες.

5. Αποφεύγουμε, όσο είναι δυνατόν, να παίζουν στον ίδιο χώρο μικρόσωμοι με μεγαλόσωμους σκύλους, καθώς ένα ατύχημα από απροσεξία είναι πολύ πιθανό.

Ο θετικός εκπαιδευτής σκύλων, Γιώργος Στεφάνου

Ο κ. Γιώργος Στεφάνου είναι θετικός εκπαιδευτής σκύλων, απόφοιτος της StarDogs Trainers Academy του Γιάννη Αραχωβίτη. Και όπως λέει: «Η αγάπη μου, από παιδική ηλικία, για τους σκύλους και η μετέπειτα ανάγκη μου να μάθω πώς αυτό το υπέροχο ζώο σκέπτεται, πώς μαθαίνει, πώς νιώθει, πώς μας αντιλαμβάνεται, με οδήγησαν στην StarDogsTrainers Academy και τον Γιάννη Αραχωβίτη, ο οποίος και μου έλυσε όλες αυτού του είδους τις απορίες». Γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα.

Διαβάστε επίσης

Κουτάβι: Έτσι θα το εκπαιδεύσετε σωστά – Ο ρόλος της κοινωνικοποίησης