Μία από τις πιο συχνές συμπεριφορές που εκδηλώνουν οι σκύλοι, είναι να χοροπηδούν πάνω στους ανθρώπους. Μία αντίδραση, που οι κηδεμόνες αδυνατούν να σταματήσουν.

«Το να μάθουμε στον σκύλο μας να μην πηδά πάνω στον κόσμο, είναι πραγματικά πολύ εύκολο. Απλά, θέλει λίγη υπομονή. Ως εκπαιδευτές καλούμαστε πολύ συχνά να αντιμετωπίσουμε κάποια συγκεκριμένα προβλήματα που έχουν οι περισσότεροι κηδεμόνες. Μερικά από αυτά είναι, το να μην τραβάει ο σκύλος τους στη βόλτα, να μην τρώει φαγητά από το πεζοδρόμιο, να μην πηδά πάνω στον κόσμο, και πολλά άλλα. Ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να σταματήσουμε οποιαδήποτε συμπεριφορά, είναι να ακολουθήσουμε δύο απλά βήματα.

Αρχικά, σταματάμε την επιβράβευση της συμπεριφοράς του σκύλου μας, και έπειτα τον επιβραβεύουμε για μια εναλλακτική επιθυμητή συμπεριφορά», επισημαίνει ο θετικός εκπαιδευτής σκύλων, Σοφοκλής Μακρινός.

Ας δούμε, λοιπόν, πώς θα το κάνουμε αυτό στην πράξη: να σταματήσει ο σκύλος μας να χοροπηδά πάνω στους ανθρώπους. Όπως εξηγεί ο κ. Μακρινός, για να μην επιβραβεύεται ο σκύλος μας όταν πηδά πάνω στον κόσμο, πρέπει να ξέρουμε γιατί το κάνει. Όπως οι περισσότεροι γνωρίζουμε, το κάνει για να πάρει την προσοχή μας.

«Και το καταφέρνει πολύ καλά. Καθώς, μόλις πηδήσει πάνω μας, είτε θα τον χαϊδέψουμε, είτε θα τον σπρώξουμε ελαφρά για να κατέβει. Θα του πούμε «Κάτσε», ή θα αντιδράσουμε με διάφορες άλλες, παρόμοιες συμπεριφορές.

Όλες αυτές οι συμπεριφορές, ακόμη και το να φωνάξουμε στον σκύλο μας, δεν βοηθούν καθόλου, διότι ο σκύλος μας κερδίζει αυτό που θέλει: την προσοχή μας.

Άρα, είναι πολύ σημαντικό, για να μην επιβραβευτεί, να τον αγνοήσουμε τελείως. Δεν πρέπει, ούτε να τον κοιτάμε. Κάνουμε ό,τι θα κάναμε αν δεν υπήρχε σκύλος. Έτσι σταματάμε να ενισχύουμε το να πηδά πάνω μας, καθώς δεν θα έχει την προσοχή μας», διευκρινίζει ο κ. Μακρινός.

Σε αυτό το σημείο ο θετικός εκπαιδευτής σκύλων επισημαίνει ότι οι περισσότεροι από εμάς, μόλις σταματήσει να πηδά, συνεχίζουμε να τον αγνοούμε, σκεπτόμενοι ότι «επιτέλους, σταμάτησε!».

Με αυτή τη μέθοδο, όμως, όπως τονίζει ο κ. Μακρινός, είναι θέμα χρόνου να προσπαθήσει ξανά ο σκύλος μας να πάρει αυτό που θέλει με τον ίδιο τρόπο. Γι΄ αυτό, είναι πάρα πολύ αποτελεσματικό, τη στιγμή που ο σκύλος μας είναι με τα τέσσερα πόδια στο έδαφος, να του δώσουμε την προσοχή που θέλει, επιβραβεύοντας την εναλλακτική επιθυμητή συμπεριφορά, όπως είπαμε.

Με την επανάληψη, εξηγεί ο κ. Μακρινός, ο σκύλος μας θα καταλάβει ότι τα χάδια και την προσοχή που ζητά, θα τα πάρει μόνον εάν είναι όλα του τα πόδια στο έδαφος.

Ωστόσο, αυτό δεν αρκεί να το κάνουμε μόνο εμείς, τονίζει ο θετικός εκπαιδευτής. Θα πρέπει και να δοθούν σαφείς οδηγίες στους καλεσμένους του σπιτιού, έτσι ώστε ο σκύλος μας να γενικεύσει τους συσχετισμούς που έχει κάνει και με όποιον υποδέχεται στο σπίτι μας.

Καταλήγοντας, ο κ. Μακρινός λέει: « Το να πηδά ο σκύλος μας πάνω στον κόσμο, είναι σίγουρα μια ενοχλητική αλλά και επικίνδυνη συμπεριφορά.
Τώρα ξέρουμε ότι την επόμενη φορά που θα εκδηλώσει αυτή τη συμπεριφορά, το να φωνάζουμε στον σκύλο μας, ή να του λέμε επανειλημμένα να «Κάτσει», μόνο χειρότερα μπορεί να κάνει τα πράγματα».

Ο θετικός εκπαιδευτής σκύλων, Σοφοκλής Μακρινός

Ο κύριος Σοφοκλής Μακρινός γεννήθηκε στην Αθήνα και το 2014 πέρασε μέσω Πανελλήνιων στο Τμήμα Μηχανικών Αντιρρύπανσης στην Κοζάνη. Εκεί υιοθετεί τον πρώτο του σκύλο, τον Σαμ, και χάρη σε αυτόν μπαίνει ενεργά στον χώρο του εθελοντισμού, συνειδητοποιώντας ότι η αγάπη του για τα ζώα είναι μεγαλύτερη από οτιδήποτε άλλο. Έτσι, αποφασίζει να αλλάξει επαγγελματικό προσανατολισμό και σπουδάζει θετικός εκπαιδευτής στη σχολή Dogfully της Εριέττας Καραμπέτσου, από την οποία και αποφοίτησε.
Στη συνέχεια παρακολούθησε μαθήματα στη γνωσιακή λειτουργία του σκύλου στο Πανεπιστήμιο Duke (Dog Emotion and Cognition by Duke University), όπως και μαθήματα στη συμπεριφορά και ευζωία του συγχρόνου κατοικίδιου στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου (Animal Behavior and Welfare by the University ofEdinburgh). Τέλος, έχει παρακολουθήσει σεμινάριο παροχής πρώτων βοηθειών στον σκύλο.

Διαβάστε επίσης