Στο πευκοδάσος της Αίγινας υπάρχει η Φάρμα Βρούβα, όπου 150 σκύλοι, γάτες, γουρουνάκια, κοτούλες, άλογα, γαϊδουράκια, κατσικάκια, προβατάκια, κουνελάκια, μια αγελαδίτσα και ένα περιστεράκι, περνούν ζωή χαρισάμενη. Γιατί τίποτα δεν απειλεί τη ζωή τους, και οι εθελοντές φροντίζουν για την ευζωία τους.

Η Φάρμα Βρούβα είναι μια φάρμακαταφύγιο, τεσσάρων στρεμμάτων, όπου κατοικούν όλα αυτά τα κατοικίδια και οικόσιτα ζώα. Κάθε ένα από αυτά έχει τη δική του ιστορία: κακοποίηση, εγκατάλειψη, ή το πήγαιναν για σφαγή.

«Στόχος της φάρμας είναι να προστατεύσει και να προσφέρει στα ζώα καταφύγιο, αλλά και να ενημερώσει τον κόσμο για τη σημασία τους και να τους ευαισθητοποιήσει», αναφέρει η ιδρύτρια – εθελόντρια της Φάρμας Βρούβα, Αλεξία Παπαγιάννη, και επισημαίνει: «Είναι πλάσματα που δένονται με τους ανθρώπους, έχουν συναισθήματα, υψηλή νοημοσύνη, και αξίζουν τον σεβασμό μας».

Η Γκούτση είναι μια γουρουνίτσα τριών ετών. Ήταν μόλις τριών μηνών όταν πήδησε από το αγροτικό αυτοκίνητο, το οποίο τη μετέφερε στο σφαγείο μαζί με τα αδελφάκια της. Τη βλέπει μια κυρία που βρισκόταν με το ποδήλατό της πίσω από το αγροτικό, και χωρίς δεύτερη σκέψη την παίρνει σπίτι της. Επικοινωνεί με τη Φάρμα.

Τα γουρουνάκια, όπως λέει η κα Παπαγιάννη, είναι παιχνιδιάρικα, «δαιμόνια», χαδιάρικα, πανέξυπνα και όλο προσπαθούν να σε ξεγελάσουν.

Την αγελαδίτσα Ελπίδα, την πήραν υπό την προστασία τους οι εθελοντές της Βρούβας, όταν τους την έφερε η κυρία που την έσωσε από σφαγή. Τότε η Ελπίδα δεν είχε κλείσει έναν χρόνο ζωής.

Σήμερα είναι πέντε ετών, και η κα Παπαγιάννη επιθυμεί να διασώσουν ένα μοσχαράκι, για να μην είναι μόνη.

Η Ελπίδα

Τα άλογα, όπως λέει η κα Παπαγιάννη, έχουν μια ενέργεια αλλιώτικη. Στέκεσαι δίπλα τους και χαλαρώνεις. Έχουν σοφία, ηρεμία.

«Είναι καταπληκτικά πλάσματα τα ζώα. Και σπουδαίοι δάσκαλοι. Μας θυμίζουν πώς να είμαστε άνθρωποι. Μας θυμίζουν τη χαρά, την ευγνωμοσύνη, την αφοσίωση, την αποδοχή, την ταπεινότητα.

Να ζούμε στο τώρα. Είναι συγκινητικό να βλέπεις όλα αυτά τα ζώα, που έχουν περάσει τα πάνδεινα, να χαίρονται με ένα χάδι. Πόσο απολαμβάνουν τον ήλιο, τους χειμερινούς μήνες. Κάθε ζώο είναι ένα θαύμα. Ένα δώρο», τονίζει η κα Παπαγιάννη και προσθέτει: «|Όταν σεβόμαστε τα ζώα και τη φύση, υπάρχει ελπίδα, τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας να έχουν έναν πλανήτη για να ζήσουν.

Σήμερα, σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια, υπάρχει μια ευαισθητοποίηση του κόσμου ως προς τα οικόσιτα ζώα. Κυρίως, από τους νέους. Βλέπεις ότι τα φροντίζουν. Μάλιστα, αμαξάδες μας έχουν φέρει τα άλογα, επειδή βγήκαν στη «σύνταξη».

Επίσης, ο κόσμος ξέρει για το περιβαλλοντικό κόστος της κτηνοτροφίας και της κλιματικής αλλαγής. Γιατί καίγεται ο Αμαζόνιος. Θέλουμε να προσφέρουμε στα ζώα, τα οποία ζουν σε μια κοινωνία που μόνον παίρνει από τη φύση και τα ζώα, ακατάσχετα».

Η Φάρμα Βρούβα «γεννήθηκε» το 2011. Αρχικά, άρχισε να διασώζει σκύλους και γάτες. Στην πορεία, όμως, οι εθελοντές διαπίστωσαν ότι και τα οικόσιτα ζώα έχουν ανάγκη προστασίας, και έγιναν κι αυτά σκοπός της δράσης τους.

Η Φάρμα Βρούβα, λοιπόν, έχει αγκαλιάσει 150 κατοικίδια και οικόσιτα ζώα. Και τους προσφέρει γενναιόδωρα ό,τι έχουν ανάγκη: την ελευθερία τους, το φαγητό και το νερό τους. Την ψυχική και σωματική τους υγεία.

Τα ζώα είναι πολλά. Και τα έξοδα, ακόμα περισσότερα. Δυστυχώς, «δεν χωράνε αλλά ζώα, γιατί οικονομικά στηριζόμαστε στις δωρεές του κόσμου -τους είμαστε ευγνώμονες- και στα δικά μας εισοδήματα. Ευγνώμονες είμαστε και στην εταιρεία Teleunicom που μας προσφέρει τροφές για τα ζώα μας», επισημαίνει η κα Παπαγιάννη.

Η ιδρύτρια – εθελόντρια της Φάρμας Βρούβα, Αλεξία Παπαγιάννη

Όποιος επιθυμεί να στηρίξει το έργο των εθελοντών της Φάρμας Βρούβα, μπορεί να επισκεφτεί την ιστοσελίδα της, https://el.vrouvafarm.org/, ή τη σελίδα της στο fb: https://www.facebook.com/vrouvafarmsanctuary/.

Επίσης, να ξέρετε ότι μπορείτε να υιοθετήσετε εικονικά ένα οικόσιτο ζωάκι.

Διαβάστε επίσης