Τώρα που ο υδράργυρος σκαρφαλώνει σε υψηλές θερμοκρασίες και βλέπετε τον σκυλάκο σας να κρεμά τη γλώσσα του και να επιζητά την πιο δροσιστική γωνιά του σπιτιού, μπορείτε να του κάνετε μια… κρύα έκπληξη.

Φτιάξε του σκυλο-γρανίτες και σκυλο-παγωτά, που θα δροσίσουν τον ουρανίσκο του και παράλληλα θα συμβάλουν στη διατήρηση της καλής του υγείας.

Η κα Ελένη Παλαιολογοπούλου, σύμβουλος διατροφής σκύλου και γάτας, έχει τις συνταγές.

Τι καλύτερο από απλές, λαχταριστές, δροσιστικές κατεψυγμένες λιχουδιές, που θα κάνουν τον ουρανίσκο του μικρού σας φίλου να «χαμογελά»! Με πολύ απλά υλικά μπορούμε να φτιάξουμε και να του προσφέρουμε γεύσεις δροσιάς, που έχουν, όμως, και κάποια διατροφική αξία. Γιατί είναι σπιτικά, υγιεινά, χωρίς τεχνητά χρώματα ή αρώματα, χωρίς πρόσθετα και συντηρητικά, πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία.

Κατεψυγμένες σκυλο-γρανίτες από καρπούζι

Είναι η πιο εύκολη καλοκαιρινή συνταγή, αφού έχει μόνο ένα συστατικό. Το καρπούζι.

Πώς θα το φτιάξετε: Αδειάζετε σε ένα blender το εσωτερικό από ένα ολόκληρο καρπούζι, αφού αφαιρέσετε τη φλούδα και τα κουκούτσια, και πολτοποιείτε. Μπορείτε να πάρετε καρπούζι και χωρίς κουκούτσια. Ρίχνετε το πολτοποιημένο καρπούζι σε φορμάκια σιλικόνης και τα βάζετε στην κατάψυξη. Μάλιστα, υπάρχουν φορμάκια σιλικόνης σε σχήμα κόκκαλου ή σκυλο-πατούσας.

Το καρπούζι έχει πολλά οφέλη για τον σκύλο, καθώς έχει κάλιο, βιταμίνες Α, Β6 και C, και επιπλέον είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, που βοηθούν στο πεπτικό του. Επίσης, αποτελείται από 92% νερό, που το κάνει ιδιαίτερα ενυδατικό τρόφιμο για τους θερμούς μήνες. Μην το παρακάνετε, όμως, γιατί μπορεί να επηρεάσει περισσότερο από ό,τι θέλουμε το στομάχι και το πεπτικό του. Ξεκινήστε με μια μικρή λιχουδιά και παρακολουθήστε τον σκύλο σας.

Κατεψυγμένο παγωτό ξυλάκι με φρούτα του δάσους ή μήλο

Μπορείτε να πάρετε τις έτοιμες θήκες για παγωτό και να τις γεμίσετε με τα παρακάτω συστατικά

  • Παγωτό ξυλάκι με φρούτα του δάσους

Σε ένα blender βάζετε μία κούπα μύρτιλα και μία κούπα κράννα. Αυτά τα κατεψυγμένα φρούτα μπορείτε να τα βρείτε σε καταστήματα με βιολογικά.

Προσθέτετε μία κούπα πρόβειο ή κατσικίσιο γιαούρτι -όχι αγελαδινό, δεν είναι κατάλληλο για τον σκύλο μας- και δύο κουταλιές μέλι.

Αν γίνει πολύ πηχτό το μείγμα, αραιώνετε με λίγο νερό ή πρόβειο γάλα.

Το πολτοποιημένο μείγμα το βάζετε στις θήκες για παγωτό ξυλάκι, ή σε φορμάκια σιλικόνης σε σχήμα πατούσας.

  • Παγωτό ξυλάκι με μήλο

Σε ένα blender πολτοποιείτε δύο κούπες μήλο -χωρίς την φλούδα και τα κουκούτσια- με μία κούπα πρόβειο ή κατσικίσιο γιαούρτι και με δύο κουταλιές μέλι. Αν θέλετε, προσθέτετε λίγο νερό, ή λίγο πρόβειο γάλα.

Τα φρούτα του δάσους είναι υπερτρόφιμα πλούσια σε αντιοξειδωτικά συστατικά, που καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες. Τα μύρτιλα είναι πλούσια σε βιταμίνη C, φυτικές ίνες και φυτοχημικά, που φαίνεται ότι βελτιώνουν την υγεία του ανθρώπου και των ζώων. Τα κράνα (cranberries) είναι κι αυτά αντιοξειδωτικά, είναι πλούσια σε βιταμίνες C, A και Κ, που δυναμώνουν την καρδιά και υποστηρίζουν την υγεία των οστών. Επίσης είναι πολύ αποτελεσματικά στην πρόληψη λοιμώξεων του ουροποιητικού. Το μήλο περιέχει βιταμίνες Α, C, Ε, Κ, Β1, Β2, Β3, Β6, κάλιο, μαγγάνιο και χαλκό. Επιπλέον, είναι πλούσια πηγή σε πολυφαινόλες.

Το πρόβειο γιαούρτι είναι πολύ καλή πηγή ασβεστίου, πρωτεΐνης, βιταμίνης Β12, βιταμίνης Α, φυλλικού οξέος, μαγνησίου και σεληνίου. Το μέλι έχει αντιμικροβιακές, επουλωτικές, αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Και πάλι δώστε με μέτρο αυτές τις λιχουδιές και παρακολουθήστε τον σκύλο σας, γιατί μπορεί να έχει, για παράδειγμα, δυσανεξία σε κάποιο συστατικό, όπως η λακτόζη, κι έτσι να πρέπει να το αντικαταστήσετε με κάτι άλλο.

Προτιμήστε, όσο μπορείτε, φρέσκα και βιολογικά συστατικά, ώστε να είστε βέβαιοι για την ποιότητά τους και τα οφέλη τους.