Οι γάτες με την περίεργη, παιχνιδιάρικη, αλλά και σκανταλιάρικη διάθεση τους δεν μπορούν να αφήσουν ανεξερεύνητο το χριστουγεννιάτικο δέντρο. Τα κρεμαστά και λαμπερά στολίδια εξάπτουν τη γατίσια περιέργεια, ενώ μπορούν να φτάσουν στην κορυφή του δέντρου με ταχύτητα φωτός.

Άλλωστε, στις γάτες αρέσει να σκαρφαλώνουν στα δέντρα και να παρατηρούν από ψηλά, αλλά και να χαλαρώνουν στα κλαδιά τους.

Ωστόσο, στην περίπτωση που το χριστουγεννιάτικο δέντρο πέσει, υπάρχει κίνδυνος ατυχημάτων και τραυματισμών.

«Όσοι έχουμε γατούλες σπίτι μας, ξέρουμε πολύ καλά ότι τα φανταχτερά στολίδια και το χριστουγεννιάτικο δέντρο μπορεί να τους κινήσουν το ενδιαφέρον. Και να προβούν σε νέες σκανταλιές και πολλές ζημιές, με άσχημα αποτελέσματα και για τις ίδιες.

Σε ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο, μια γάτα μπορεί να ανέβει ως την κορυφή του σε μερικά δευτερόλεπτα.

Γι’ αυτόν τον λόγο είμαστε προσεκτικοί στον τρόπο που θα στολίσουμε τον χώρο, στον οποίο ζουν οι γάτες», επισημαίνει η κτηνίατρος, Άννα Μπαρδάνη.

Κύριο μέλημά μας, λοιπόν, είναι, όπως λέει η κτηνίατρος, να στερεώσουμε το χριστουγεννιάτικο δέντρο στο πάτωμα καλά, ή ακόμη και να το στηρίξουμε σε έναν τοίχο.

Σε πιο ακραίες περιπτώσεις μπορούμε να επιλέξουμε ένα μικρό δέντρο, το οποίο θα κρεμάσουμε ανάποδα από το ταβάνι, ώστε η γάτα να μην έχει πρόσβαση σε αυτό.

Φροντίζουμε να μην τοποθετούμε γυαλιστερά στολίδια, γιατί αυτά ελκύουν τη γάτα περισσότερο.

«Τα κρεμαστά στολίδια του δέντρου και τις χριστουγεννιάτικες μπάλες, τα στερεώνουμε καλά στα κλαδιά του και επιλέγουμε να τα τοποθετούμε όσο πιο εσωτερικά στο δέντρο γίνεται, κι όχι άκρη – άκρη.
Αφήνουμε χωρίς στολίδια τα χαμηλότερα κλαδιά, όπου η γάτα έχει εύκολη πρόσβαση από το πάτωμα.

Καλό είναι να επιλέγουμε μπάλες και στολίδια που δεν είναι εύθραυστα, ώστε να μη σπάσουν σε περίπτωση που η γάτα τα ρίξει κάτω, με κίνδυνο να τραυματιστεί.

Τα λαμπάκια τα στερεώνουμε, επίσης, καλά και επιλέγουμε τον μόνιμο φωτισμό, κι όχι εκείνον που τα κάνει να αναβοσβήνουν, για να μην προκαλούμε περισσότερο την περιέργεια της γάτας μας.

Είναι φρόνιμο, όταν απουσιάζουμε από το σπίτι, να τα βγάζουμε από την πρίζα. Τα καλώδια που φτάνουν στην πρίζα, μπορούμε να τα κρύψουμε σε κάποιον ειδικό σωλήνα, ή ακόμη και σε χειροποίητες κατασκευές, όπως σε χάρτινο ρολό από χαρτί κουζίνας.

Με αυτό τον τρόπο τα γατιά δεν θα τα βρίσκουν εύκαιρα για να τα μασουλάνε και να τα χαλάσουν, ή ακόμη και να πάθουν ηλεκτροπληξία», συμβουλεύει η κα Μπαρδάνη.

Κοντά στο δέντρο, όπως λέει η κτηνίατρος, δεν τοποθετούμε έπιπλα που βοηθούν τη γάτα να τα χρησιμοποιήσει και να πηδήξει πιο εύκολα πάνω στα κλαδιά του δέντρου.

Επίσης, πρέπει να έχουμε κατά νου ότι οι βελόνες από τα αληθινά έλατα μπορεί να είναι ψεκασμένες με κάποια φάρμακα για να διατηρούνται, και αυτά να είναι τοξικά για τη γάτα μας, αν τα καταπιεί. Οπότε, δεν αφήνουμε τις γάτες να μασάνε τις βελόνες, σύμφωνα με την κα Μπαρδάνη.

Το ιδανικότερο θα ήταν, το δέντρο να τοποθετηθεί σε ένα χώρο του σπιτιού, στον οποίο η γάτα δεν θα έχει πρόσβαση, τουλάχιστον τις ώρες που απουσιάζουμε, ή κοιμόμαστε.

Τις γιρλάντες και τα φανταχτερά στολίδια, τα στερεώνουμε όσο καλύτερα γίνεται για να μην κρέμονται και γίνονται ελκυστικά παιχνίδια για τη γατούλα μας.

Κλείνοντας, η κτηνίατρος λέει: «Ό,τι και να κάνουμε, η γάτα είναι ένα αιλουροειδές με μεγάλη περιέργεια. Θα πρέπει να είμαστε αρκετά προσεκτικοί, ειδικά τα πρώτα 24ωρα που θα στολίσουμε, για να δούμε την αντίδρασή της στη χριστουγεννιάτικη διακόσμηση».

Διαβάστε επίσης