Οι γιορτές των Χριστουγέννων πλησιάζουν, και δεν είναι λίγα τα παιδιά που εκφράζουν την επιθυμία τους για ένα σκυλάκι, ως δώρο, στους γονείς τους.

«Πράγματι, πολλοί σκύλοι αγοράζονται, ή υιοθετούνται, προκειμένου να δοθούν ως δώρο γιορτών από γονείς στα παιδιά τους. Πόσοι, άλλωστε, δεν βρίσκουν χαριτωμένο ένα γιορτινό βίντεο που απαθανατίζει τη στιγμή που τα παιδιά της οικογένειας δέχονται ως δώρο ένα κατοικίδιο;», λέει η κα Εριέττα Καραμπέτσου, επαγγελματίας εκπαιδεύτρια σκύλων.

Ωστόσο, ο σκύλος δεν δωρίζεται. Είναι ένας ζωντανός οργανισμός με συναισθήματα και ανάγκες.

Τονίζει πως η ζωή με έναν σκύλο είναι δώρο από μόνη της, αλλά οι σκύλοι δεν θα έπρεπε να δωρίζονται.

Όπως επισημαίνει, οι σκύλοι είναι έμβια όντα, και δεν δίνονται, σε καμία περίπτωση, με κάρτα αλλαγής, όπως, για παράδειγμα, ένα βιβλίο. Αν το βιβλίο δεν αρέσει στον παραλήπτη, μπορεί να το αλλάξει, ή να το αφήσει στη βιβλιοθήκη του και να μην το διαβάσει ποτέ. Όταν πρόκειται για έναν σκύλο, όμως, τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά.

«Μπορεί τα παιδιά μιας οικογένειας να θέλουν να συμβιώσουν με έναν σκύλο, όμως οι σκύλοι δεν είναι παιχνίδια, και χρειάζονται κύριους φροντιστές για όλη τους τη ζωή. Σαφέστατα, ένα παιδί δεν είναι εφικτό να διαπαιδαγωγήσει, ούτε να φροντίσει, έναν σκύλο, όπως πρέπει.

Ένα παιδί, όπως γνωρίζουμε όλοι, δεν είναι σε θέση να καλύπτει καθημερινώς και αδιαλείπτως τις ανάγκες ενός σκύλου. Οι σκύλοι δεν είναι αντικείμενα, αλλά όταν ζήσουν σε μια οικογένεια, γίνονται μέλη αυτής. Η συμβίωση με έναν σκύλο είναι μία απόφαση ζωής και, ως εκ τούτου, χρειάζεται ώριμη σκέψη», υπογραμμίζει η επαγγελματίας εκπαιδεύτρια σκύλων και προσθέτει: «Αν, όντως, θέλουν να προχωρήσουν στη συμβίωση με έναν σκύλο, οι γονείς επιβάλλεται να σκεφτούν το κατά πόσο μπορούν να καλύπτουν όσα χρειάζεται το ζωάκι, κι όχι να το κάνουν για χατίρι των παιδιών τους».

Κλείνοντας, η κα. Καραμπέτσου αναφέρει πως το «θέλω να πάρω ένα σκύλο ως δώρο» στα παιδιά μου, απέχει από το «θα ήθελα να ζήσουμε ως οικογένεια με έναν σκύλο».

Η επαγγελματίας εκπαιδεύτρια σκύλων, Εριέττα Καραμπέτσου

H κυρία Εριέττα Καραμπέτσου είναι επαγγελματίας εκπαιδεύτρια σκύλων, σύμβουλος συμπεριφοράς, ψυχολογίας και ευζωίας σκύλων.
Ειδικεύεται στην προετοιμασία οικογενειών με σκύλους που περιμένουν το μωρό τους και στα θέματα που σχετίζονται με τον αποχωρισμό ως η μοναδική πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια CSAT (Certified Separation AnxietyTrainer by Malena De Martini Treating Separation Anxiety in DogsAcademy) στην Ελλάδα.
Είναι απόφοιτη της Ακαδημίας Εκπαιδευτών Victoria Stilwell Academy με θεωρητική και πρακτική εξάσκηση στο Wigan του Ηνωμένου Βασιλείου. Το 2017 εξέδωσε το πρώτο της βιβλίο με τίτλο «Η Τέχνη του να επικοινωνώ με το σκύλο μου», από τις Εκδόσεις Φυλάτος και στους επόμενους μήνες αναμένεται το νέο της βιβλίο με τίτλο «Μάθε τι σκέφτεται ο σκύλος σου».
Έχει πιστοποίηση πρώτων βοηθειών σε σκύλους από το British CollegeofCanineStudies και είναι μέλος του Doggone Safe ως πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια για ενημερώσεις Αποφυγής Δαγκώματος σε παιδιά και ενηλίκους (Dog BiteSafetyEducator). Παραδίδει δωρεάν μαθήματα για αδέσποτους σκύλους και διατελεί ως μέλος σε πενταμελείς επιτροπές δήμων για τη διαχείριση αδέσποτων.

Διαβάστε επίσης