Μία συμπεριφορά ενός σκύλου επαναλαμβάνεται όταν επιβραβεύεται. Επιβράβευση για έναν σκύλο, δεν είναι μόνον η λιχουδιά.

Διάφορες συμπεριφορές που εκδηλώνει, επηρεάζονται από τα συναισθήματα που νιώθει σε μια δεδομένη στιγμή.

Και «όλοι όσοι έχουμε σκύλο, και τον παρατηρούμε μέσα στην ημέρα, πολλές φορές αναρωτιόμαστε: «γιατί το κάνει αυτό, άραγε»;

Γιατί γαβγίζει όταν τρώμε; Γιατί κλαίει όταν θέλει να ανεβεί στον καναπέ; Γιατί ξύνει την πόρτα όταν θέλει να βγει; Και αλλά τέτοια, πολλά.

Οι σκύλοι, όπως όλοι οι οργανισμοί, ενεργούν ανάλογα με το ιστορικό ενίσχυσης που έχει προηγηθεί. Δηλαδή, ποιες συμπεριφορές έχουμε επιβραβεύσει. Και τι ακριβώς είναι επιβράβευση;

Επιβράβευση είναι οτιδήποτε αυξάνει την πιθανότητα να ξαναγίνει μια συμπεριφορά. Άρα, δεν είναι μόνον οι λιχουδιές. Ας δώσουμε ένα παράδειγμα: όταν γυρνάμε σπίτι μας και ο σκύλος πηδά πάνω μας για να μας χαιρετίσει, κι εμείς τον χαϊδεύουμε, εκείνη τη στιγμή επιβραβεύουμε το γεγονός ότι πήδησε πάνω μας. Έτσι, δεν πρέπει να απορούμε γιατί το κάνει όταν βλέπει ξένους, καθώς εμείς οι ίδιοι το έχουμε ενισχύσει, και ο σκύλος καταλαβαίνει ότι έτσι παίρνει την προσοχή που θέλει. Η ίδια λογική ισχύει για τα αρχικά ερωτήματα που τέθηκαν», εξηγεί ο θετικός εκπαιδευτής σκύλων, Σοφοκλής Μακρινός.
Μία συνηθισμένη συμπεριφορά του σκύλου είναι να «ζητιανεύει» λίγο από το φαγητό που τρώμε. Γιατί, όμως, το κάνει;

«Το συνηθισμένο πρόβλημα του φαγητού, όπου ο σκύλος μας γαβγίζει όταν τρώμε. Αυτό συμβαίνει γιατί κατά το παρελθόν ζητούσε να του δώσουμε λίγο από το πιάτο μας, κι εμείς, είτε γιατί δεν αντέχαμε το γάβγισμα, είτε γιατί τον λυπόμασταν, του δίναμε. Έτσι, αυτόματα ενισχύθηκε η συμπεριφορά αυτή, δηλαδή το να γαβγίζει ο σκύλος μας όποτε θέλει να φάει από το φαγητό μας.

Το μόνο που έχουμε να κάνουμε, πλέον, για να μη συνεχίσει να γαβγίζει, είναι να σταματήσουμε να του δίνουμε. Στην αρχή θα γαβγίζει, καθώς ξέρει ότι «λειτουργεί». Αλλά, μόλις δει ότι δεν έχει κανένα απολύτως νόημα, θα σταματήσει. Προφανώς, αυτό πρέπει να γίνει πολλές φορές, ώστε να καταλάβει πραγματικά ο σκύλος μας ότι δεν θα φάει με αυτόν τον τρόπο», τονίζει ο κ. Μακρινός.

Δεν είναι λίγοι οι κηδεμόνες σκύλων που πιστεύουν ότι ο αγαπημένος τους φίλος είναι εκδικητικός, καθώς κάποιες συμπεριφορές του αυτό δείχνουν. Είναι, όμως, έτσι;

«Τι γίνεται με τις συμπεριφορές, όπως, τον μάλωσα και έκανε τσίσα στο κρεβάτι μου, ή τον άφησα μόνο του στο σπίτι και έκανε ζημίες; Τα έκανε για να με εκδικηθεί; Τι σκέφτεται, τότε, ο σκύλος μας;

Οι σκύλοι, όπως λένε οι έρευνες, δεν σχετίζονται με εκδικητικές πράξεις. Στα δυο προηγούμενα παραδείγματα ο σκύλος μας έκανε τσίσα λόγω στρες -τον μαλώσαμε-, ή ζημιές, επειδή τον αφήσαμε μόνο του», διευκρινίζει ο κ. Μακρινός.

Έτσι, την επόμενη φορά που θα παρατηρήσουμε μια συμπεριφορά του σκύλου μας, και αναρωτηθούμε γιατί το κάνει, ο κ. Μακρινός επισημαίνει ότι, καλό είναι να ανακαλέσουμε τη μνήμη μας, για να δούμε αν την έχουμε επιβραβεύσει, άθελα μας, ή αν η συγκεκριμένη συμπεριφορά είναι αντίδραση σε μια κατάσταση που του προκαλεί φόβο, στρες, ή υπερβολική χαρά.

Ο θετικός εκπαιδευτής σκύλων, Σοφοκλής Μακρινός

Ο κύριος Σοφοκλής Μακρινός γεννήθηκε στην Αθήνα και το 2014 πέρασε μέσω Πανελλήνιων στο Τμήμα Μηχανικών Αντιρρύπανσης στην Κοζάνη. Εκεί υιοθετεί τον πρώτο του σκύλο, τον Σαμ, και χάρη σε αυτόν μπαίνει ενεργά στον χώρο του εθελοντισμού, συνειδητοποιώντας ότι η αγάπη του για τα ζώα είναι μεγαλύτερη από οτιδήποτε άλλο. Έτσι, αποφασίζει να αλλάξει επαγγελματικό προσανατολισμό και σπουδάζει θετικός εκπαιδευτής στη σχολή Dogfully της Εριέττας Καραμπέτσου, από την οποία και αποφοίτησε. Στη συνέχεια παρακολούθησε μαθήματα στη γνωσιακήλειτουργία του σκύλου στο Πανεπιστήμιο Duke (Dog Emotion and Cognition byDuke University), όπως και μαθήματα στη συμπεριφορά και ευζωία του συγχρόνου κατοικίδιου στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου (Animal Behavior and Welfare bythe University of Edinburgh). Τέλος, έχει παρακολουθήσει σεμινάριο παροχής πρώτων βοηθειών στον σκύλο.

Διαβάστε επίσης