Ορισμένοι σκύλοι, μόλις επιβιβαστούν στο αυτοκίνητο και σε όλη τη διάρκεια της διαδρομής, γαβγίζουν και σταματημό δεν έχουν! Και οι κηδεμόνες τους, βρίσκονται σε απόγνωση.

«Ο σκύλος με το αυτοκίνητο είναι, σίγουρα, μια σχέση περίεργη. Υπάρχουν σκύλοι που λατρεύουν το αυτοκίνητο, σκύλοι που το φοβούνται, ενώ κάποιοι άλλοι, μόλις μπουν μέσα, αρχίζουν να γαβγίζουν ασταμάτητα. Αυτή είναι μια συμπεριφορά που, εκτός από κουραστική, μπορεί να αποδειχθεί και επικίνδυνη για την ασφαλή οδήγηση», επισημαίνει ο θετικός εκπαιδευτής σκύλων, Σοφοκλής Μακρινός.

Σίγουρα, λοιπόν, αν ο σκύλος σας παρουσιάζει αυτή τη συμπεριφορά, θα αναρωτιέστε, όπως λέει ο κ. Μακρινός: γιατί μόλις μπαίνει στο αυτοκίνητο αρχίζει να γαβγίζει, ενώ γενικά σε άλλες περιστάσεις δεν εκφράζεται με το γάβγισμα;

«Πρέπει να έχουμε στο νου μας ότι ο σκύλος βρίσκεται σε τελείως διαφορετικές συνθήκες εκείνη τη στιγμή.
Για να καταλάβουμε το γιατί ένας σκύλος όταν γαβγίζει φαίνεται να μην έχει επαφή με τον κόσμο γύρω του, και είναι δύσκολο να σταματήσει, πρέπει να δούμε πώς λειτουργεί εκείνη τη στιγμή.
Όπως οι άνθρωποι, έτσι και οι σκύλοι έχουν συναισθηματικό και σκεπτόμενο εγκέφαλο. Η σημαντική διαφορά, όμως, είναι ότι, σε αντίθεση με εμάς, στους σκύλους δεν μπορούν να λειτουργούν ταυτόχρονα.
Γι’ αυτό ένας σκύλος, όταν γαβγίζει, δεν μπορεί να εκτελέσει ένα απλό σύνθημα, όπως, για παράδειγμα, το «Κάτσε», που σε μια ήρεμη κατάσταση θα πραγματοποιούσε χωρίς κανένα πρόβλημα», εξηγεί ο κ. Μακρινός.

Με την εκπαίδευση, όμως, όπως αναφέρει ο θετικός εκπαιδευτής, μπορούμε να καταφέρουμε να έχουμε έναν σκύλο, που θα μπορεί να κάνει αυτή την εναλλαγή -μεταξύ συναισθηματικoύ και σκεπτόμενου εγκέφαλου- πιο εύκολα.

«Για να έρθουμε, όμως, στο θέμα μας, ας δούμε τι γίνεται μόλις ο σκύλος μπει στο αυτοκίνητο. Είναι σε μια κατάσταση όπου υπάρχουν αμέτρητα οπτικά, οσφρητικά και ηχητικά ερεθίσματα, και βλέπει εικόνες που περνάνε γρήγορα. Έτσι, εξιτάρεται και αρχίζει να γαβγίζει, είτε από ενθουσιασμό είτε για χαιρετισμό. Πολλοί κηδεμόνες κάνουν το λάθος να του λένε «Ήρεμα», «Ησυχία» και άλλες, ανάλογες λέξεις. Αρχικά, να πούμε ότι για τον σκύλο είναι πολύ δύσκολο να κάνει μια σύνδεση τη δεδομένη στιγμή. Κι αν καταφέρει να την κάνει, θα είναι η εξής: « Όταν γαβγίζω, ακούω τη λέξη «Ήρεμα». Άρα, « Ήρεμα» σημαίνει «Γάβγισε»». Βέβαια, το πιο πιθανό είναι να μην κάνει τη σύνδεση, και απλά να ακούει κι εμάς να «γαβγίζουμε» μαζί του. Οπότε, θα του ανεβαίνει ακόμα πιο πολύ η ένταση», διευκρινίζει ο θετικός εκπαιδευτής σκύλων.

Πώς θα σταματήσουμε το γάβγισμα

Το «κλειδί», όπως ενημερώνει ο κ. Μακρινός, είναι να λέμε στον σκύλο πάντα τι να κάνει, και όχι τι να μην κάνει. «Για να γίνω πιο συγκεκριμένος, δεν έχει νόημα να του λες να μη γαβγίζει, αλλά να κάνει ένα σύνθημα, όπως, για παράδειγμα, το «Ξάπλα». Έτσι θα μπαίνει σε λειτουργία ο σκεπτόμενος εγκέφαλος.
Αυτό, βέβαια, για να γίνει, θα πρέπει ο σκύλος να έχει περάσει μια εκπαίδευση, ώστε να μπορεί να κάνει αυτή την εναλλαγή, μεταξύ συναισθηματικού και σκεπτόμενου εγκεφάλου.
Πολύ σημαντική λεπτομέρεια είναι η επιβράβευση, μόλις ο σκύλος ηρεμήσει, ώστε να καταλάβει ότι αυτή είναι η αποδεκτή συμπεριφορά», τονίζει ο θετικός εκπαιδευτής σκύλων και ανακεφαλαιώνει: «Σίγουρα, το γάβγισμα, και ειδικότερα μέσα στο αυτοκίνητο, είναι μια κατάσταση που μας προκαλεί κούραση και στρες. Όταν, όμως, γνωρίζουμε το γιατί ο σκύλος μας γαβγίζει, το ότι δεν έχει κάποιο νόημα να του λέμε τι να μην κάνει, και τη βοήθεια που μπορεί να προσφέρει η εκπαίδευση, η εναλλαγή από τον συναισθηματικό στον σκεπτόμενο εγκέφαλο θα γίνεται πιο εύκολη».

Ο θετικός εκπαιδευτής σκύλων, Σοφοκλής Μακρινός

̽ Ο κύριος Σοφοκλής Μακρινός γεννήθηκε στην Αθήνα και το 2014 πέρασε μέσω Πανελλήνιων στο Τμήμα Μηχανικών Αντιρρύπανσης στην Κοζάνη. Εκεί υιοθετεί τον πρώτο του σκύλο, τον Σαμ, και χάρη σε αυτόν μπαίνει ενεργά στον χώρο του εθελοντισμού, συνειδητοποιώντας ότι η αγάπη του για τα ζώα είναι μεγαλύτερη από οτιδήποτε άλλο. Έτσι, αποφασίζει να αλλάξει επαγγελματικό προσανατολισμό και σπουδάζει θετικός εκπαιδευτής στη σχολή Dogfully της Εριέττας Καραμπέτσου, από την οποία και αποφοίτησε.
Στη συνέχεια παρακολούθησε μαθήματα στη γνωσιακή λειτουργία του σκύλου στο Πανεπιστήμιο Duke (Dog Emotion and Cognition by Duke University), όπως και μαθήματα στη συμπεριφορά και ευζωία του συγχρόνου κατοικίδιου στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου (Animal Behavior and Welfare by the University of Edinburgh). Τέλος, έχει παρακολουθήσει σεμινάριο παροχής πρώτων βοηθειών στον σκύλο.

Διαβάστε επίσης