Ένα διακριτικό γνώρισμα του σκύλου είναι να γεμίζει «φιλιά» τον άνθρωπό του, όταν τον αντικρίζει.

Να γλείφει τον κηδεμόνα του σε οποιοδήποτε σημείο του σώματός του.

Γιατί εκδηλώνει αυτή τη συμπεριφορά; Είναι μόνο μια εκδήλωση αγάπης και τρυφερότητας;

«Ο σκύλος μας, από τον έντονο ενθουσιασμό του, προσπαθεί να γλείψει τα χέρια μας, τα πόδια, το πρόσωπο και όποιο άλλο σημείο του σώματός μας βρει εύκαιρο. Εύλογα θα αναρωτηθεί κανείς, γιατί το κάνει. Όσο παράξενη κι αν μας φαίνεται αυτή η συμπεριφορά, οι λόγοι που την προκαλούν είναι πολύ απλοί», λέει η θετική εκπαιδεύτρια σκύλων, Στέλλα Ρηγάκη.

Αναφέρει ότι, αρχικά, θα πρέπει να σκεφτούμε όλα αυτά τα προϊόντα σώματος που χρησιμοποιούμε.

Πολλά από αυτά έχουν πολύ θελκτική μυρωδιά, καθώς αναδίδουν αρώματα γλυκών ή φρούτων. Κι αυτό προκαλεί το σκυλάκι μας να τα δοκιμάσει.

Ακόμη και αν δεν αντιλαμβανόμαστε τη μυρωδιά τους, όπως λέει η κα Ρηγάκη, και θεωρούμε πως έχει εξασθενήσει πλέον, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το σκυλάκι μας έχει πολύ πιο αυξημένη την αίσθηση της όσφρησης, από ό,τι εμείς.

«Αυτό σημαίνει ότι οι σκύλοι, όχι μόνον έχουν την ικανότητα να μας μυρίζουν από μακριά, αλλά και μπορούν να ξεχωρίσουν κάθε μυρωδιά που μπορεί να συνθέτει το άρωμα μας.
Πέρα από αυτό, όμως, ας λάβουμε υπόψη μας ότι ο ιδρώτας μας έχει μία αλμυρή γεύση, η οποία μπορεί σε μερικούς σκύλους να αρέσει. Η πρώτη εξήγηση, λοιπόν, αν και κάπως αστεία, είναι ότι για τους σκύλους μας έχουμε… ωραία γεύση.
Η δεύτερη, όμως, προκύπτει από τον τρόπο που ο σκύλος μας έχει μάθει να επικοινωνεί. Τα κουταβάκια, από τις πρώτες ημέρες της ζωής τους, μαθαίνουν από τις μητέρες τους ότι το γλείψιμο είναι ένας τρόπος επικοινωνίας, για να δείξουν τη στοργικότητα, την αγάπη τους. Είναι ο τρόπος για να καθαρίζονται και να κλείνουν τις πληγές τους. Μεγαλώνοντας, μαθαίνουν να το χειρίζονται, είτε για να δείξουν την τρυφερότητά τους, είτε για να ηρεμήσουν μία τεταμένη κατάσταση. Έτσι, ως ενήλικες πια, στην προσπάθειά τους να επικοινωνήσουν μαζί μας επιστρατεύουν όσα έχουν μάθει από τις σκυλο-μαμάδες τους. Ποιος από εμάς, άλλωστε, δεν έχει βιώσει να τον γλείφει ο μικρός του φίλος όταν έχει μια πληγή, ή να του εκφράζει την ευγνωμοσύνη του με αυτόν τον τρόπο;», αναφέρει η κα Ρηγάκη.

Εφιστά την προσοχή μας, όμως, εάν προσέξουμε ότι ο σκύλος μας επιμένει να μας γλείφει σε συγκεκριμένο μέρος του σώματός μας. Μπορεί να έχει κάτι να μας «πει», να μας προειδοποιεί για κάτι. Σε αυτήν την περίπτωση, ίσως πρέπει να επισκεφτούμε τον γιατρό μας.

Τέλος, επισημαίνει ότι: «Όποια κι αν είναι τα κίνητρα του σκύλου μας κάθε φορά, καλό είναι να μην τον μαλώνουμε, εάν για εμάς είναι μία μη επιθυμητή συμπεριφορά. Γιατί, για το είδος του, είναι φυσιολογική. Μπορούμε να ζητήσουμε τη συμβουλή ενός θετικού εκπαιδευτή, έτσι ώστε να μη μας γλείφει και, παράλληλα, να βρεθεί ένας κοινός τρόπος επικοινωνίας».

Η θετική εκπαιδεύτρια σκύλων, Στέλλα Ρηγάκη

̽ Η κυρία Στέλλα Ρηγάκη είναι απόφοιτη της Σχολής StarDogs. Ασκεί το επάγγελμα της θετικής εκπαιδεύτριας, βοηθώντας τους κηδεμόνες να αναπτύξουν μία καλύτερη επικοινωνία με τους τριχωτούς τους φίλους. Μεγαλωμένη με ζώα, έμαθε από πολύ μικρή ηλικία ότι είναι ισότιμα μέλη της οικογένειας. Και αυτό προσπαθεί να μεταδώσει.

Διαβάστε επίσης

Δέκα λόγοι που ο σκύλος δεν πρέπει να ζει απομονωμένος