Είναι κρίμα, οι περισσότεροι αδέσποτοι ηλικιωμένοι σκύλοι να πεθαίνουν στους δρόμους, ή στα καταφύγια. Επειδή κανείς δεν έδειξε ενδιαφέρον να τους υιοθετήσει.

Δυστυχώς, οι σκύλοι προχωρημένης ηλικίας είναι… αόρατοι, σε αντίθεση με τα νεαρά σκυλάκια, που είναι «μαγνήτης» για όσους θέλουν να βάλουν στη ζωή τους ένα τετραποδάκι.

«Το 90% όσων σκέφτονται να υιοθετήσουν έναν σκύλο, επιθυμούν να υιοθετήσουν ένα κουτάβι. Είναι απόλυτα κατανοητό, γιατί στην κοινωνία που ζούμε, έτσι μας «δίδαξαν» και μας μεγάλωσαν. Αυτό μας κυριεύει το μυαλό, και μας αρέσει η ιδέα.
Τα στερεότυπα και τα κοινωνικά ταμπού είναι δύσκολο να εξαλειφθούν, καθώς είναι καλά ριζωμένα μέσα μας.
Ας δούμε, όμως, πώς μπορούμε να έχουμε τα ίδια δεδομένα και τα ίδια συναισθήματα, υιοθετώντας έναν ηλικιωμένο σκύλο», μας παρακινεί η θετική γνωσιακή εκπαιδεύτρια σκύλων και σύμβουλος συμπεριφοράς, Ασπασία Σκιαδαρέση.

Υιοθετώντας έναν σκύλο προχωρημένης ηλικίας

Είναι πολύ ωραίο, λέει η κα Σκιαδαρέση, να έχουμε ως ενθύμιο μια φωτογραφία του κουταβιού μας και να την κοιτάζουμε, ενώ τα χρόνια έχουν περάσει. Αλλά, είναι εξίσου ωραία και η φωτογραφία του σκύλου μας, που ενώ ήταν καταθλιπτικός, εξαθλιωμένος και φοβισμένος την πρώτη ημέρα που τον πήραμε, εξελίχθηκε σε έναν χαρούμενο σκύλο, όταν ένιωσε ασφάλεια στο καινούργιο του σπίτι. Στο δικό μας σπίτι. Αλήθεια, πόσο όμορφα θα νιώθατε, όταν θα συγκρίνατε το «πριν» με το «μετά»; Όταν, μάλιστα, θα είχατε συνεισφέρει σε αυτό;

Η πρώτη, τρυφερή ηλικία, όπως και οι κουταβίσιες τρέλες, είναι ό,τι καλύτερο, ομολογεί η κα Σκιαδαρέση, αλλά είναι εξίσου όμορφο να βλέπετε ένα «αγρίμι» να αλλάζει και να γίνεται ένας τρυφερός σκύλος. Να βλέπετε έναν ηλικιωμένο σκύλο να αποκτά, ξαφνικά, κουταβίσια συμπεριφορά. Γιατί ζει το όνειρό του, νιώθει ζεστασιά και ασφάλεια, που, ίσως, δεν είχε ξανανιώσει ποτέ.

«Είναι πολύ ωραίο να δένεσαι με το κουτάβι σου, μέρα με τη μέρα. Να «χτίζεις» εμπιστοσύνη. Αλλά δυνατό είναι και το συναίσθημα που νιώθεις, όταν βλέπεις τον ηλικιωμένο σκύλο που έσωσες, να σε κοιτά στα μάτια με τόση αγάπη και σεβασμό. Γιατί το ξέρει ότι τον έσωσες. Και θα σου έχει τυφλή εμπιστοσύνη. Θα δεθεί μαζί σου από την πρώτη, κιόλας, στιγμή που θα τον επιλέξεις. Για πάντα.
Το να «χτίσεις» τον χαρακτήρα του σκύλου σου, μόνον ωραίο είναι. Αναλογιστείτε, όμως, πόσο σημαντικό είναι, να παίρνεις έναν σκύλο και να του αλλάζεις όλον τον συναισθηματικό του κόσμο. Να είσαι εσύ εκείνος που θα του μάθει από την αρχή τη ζωή. Και, κυρίως, που θα τον κάνεις να ξεχάσει οτιδήποτε άσχημο έχει περάσει, που θα κάνεις τον φόβο του, χαρά», μας προβληματίζει η κα Σκιαδαρέση.

Ποιος δεν θέλει να βλέπει το κουτάβι του να αποκτά τη θέση του μέσα στο σπίτι; Ουδείς, λέει η κα Σκιαδαρέση, αλλά διαβεβαιώνει ότι ένας σκύλος που έχει ζήσει εκεί έξω, έχει την καλύτερη σειρά (βασικές ανάγκες).

Κατανοεί απόλυτα εκείνους που θέλουν να διδάξουν στο κουτάβι τα πρότυπα της ζωής τους, και να του δείξουν τον κόσμο. Υποστηρίζει ακράδαντα ότι το ίδιο μπορούμε να κάνουμε και στον ηλικιωμένο σκύλο. Θέλει κι εκείνος να μάθει, με την ίδια λαχτάρα, τον κόσμο σας. Και θα τον ρουφάει σαν σφουγγάρι, μέρα με τη μέρα.

«Είναι πολύ όμορφο να θέλετε να ξεκινήσετε από το «μηδέν» με το κουτάβι σας.
Να είστε σίγουροι ότι θα το κάνετε και με έναν ηλικιωμένο σκύλο. «Σβήνετε», καθημερινά, μαζί τις κακές αναμνήσεις, τις άσχημες στιγμές, τους εφιάλτες.
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι επιθυμείτε να ζήσετε όσο το δυνατόν περισσότερο μαζί με τον καλύτερο σας φίλο.
Είναι, όμως, μαγεία να ζεις την κάθε ημέρα σαν να είναι η τελευταία. Ο χρόνος, ούτως ή άλλως, περνάει γρήγορα. Ποτέ δεν είναι αρκετός», επισημαίνει η κα Σκιαδαρέση.

Η υιοθεσία ενός σκύλου είναι απόφαση ζωής. «Μην κάνετε το λάθος να πάρετε σκύλο παρορμητικά. Μην κάνετε τη λάθος επιλογή», επισημαίνει η κα Σκιαδαρέσει και προτείνει: «Μια καλή ιδέα, ίσως, είναι να μπορούσαμε πρώτα να γίνουμε ανάδοχοι σκυλογονείς.
Καθώς υπάρχει μεγάλη ανάγκη για φιλοξενίες αδέσποτων ζώων, θα μπορούσατε να υιοθετήσετε δοκιμαστικά έναν σκύλο, έτσι ώστε να δώσετε χρόνο στον εαυτό σας για να πάρει τη σωστή απόφαση, να κάνει την καλύτερη δυνατή επιλογή.
Με αυτόν τον τρόπο κάνετε μια ευγενική πράξη αγάπης και περνάτε από μια βαθύτερη προσωπική αναζήτηση, έτσι ώστε να διαπιστώσετε εάν πραγματικά είστε έτοιμος να υιοθετήσετε έναν σκύλο. Εάν είστε, τότε δεν θα σας νοιάζει η ηλικία».

Τέλος, η θετική γνωσιακή εκπαιδεύτρια σκύλων και σύμβουλος συμπεριφοράς, επισημαίνει: «Η απόφαση απόκτησης σκύλου δεν είναι απλή υπόθεση. Είναι σαν να κάνετε τατουάζ στο πρόσωπο.
Και να θυμάστε: η πιο δυνατή, συναισθηματικά, στιγμή με τον σκύλο σας είναι η στιγμή που θα «φύγει». Τότε θα τον κρατάτε και θα είστε δίπλα του. Η πιο δυνατή εικόνα που θα έχετε φυλαγμένη για πάντα μέσα σας, θα είναι το βλέμμα του. Το βλέμμα εκείνης της στιγμής. Της τελευταίας».

Η θετική γνωσιακή εκπαιδεύτρια σκύλων και σύμβουλος συμπεριφοράς, Ασπασία Σκιαδαρέση

̽ Η κυρία Ασπασία Σκιαδαρέση αποφοίτησε το 2019 από τη Σχολή StarDogs του κ. Γιάννη Αραχωβίτη και είναι θετική γνωσιακή εκπαιδεύτρια σκύλων και σύμβουλος συμπεριφοράς. Έχει παρακολουθήσει κύκλο μετεκπαίδευσης στη Σχολή Dogfully της κ. Εριέττας Καραμπέτσου. Έχει σπουδάσει Ψυχολογία στην Εφαρμοσμένη Ανάλυση Συμπεριφοράς, στο Πάντειο Πανεπιστήμιο (Ελληνική Κοινότητα Συμπεριφοράς). Μετεκπαιδεύεται συνεχώς στο αντικείμενό της και μαθαίνει τους σκυλογονείς να κατανοούν, να σέβονται και να χτίζουν το Μαζί με τα σκυλοπαιδιά τους. Ζει στην Πάτρα.

Διαβάστε επίσης