Αν μια γατούλα δεν πηγαίνει στην αμμολεκάνη της, αλλά δείχνει προτίμηση σε άλλα σημεία του σπιτιού για να κάνει την ανάγκη της, υπάρχουν λόγοι. Και, μάλιστα, όχι ένας ή δύο, αλλά έξι. Ωστόσο, αν αποκλείσουμε αυτές τις αιτίες και η ψιψίνα εξακολουθεί να μην επισκέπτεται την αμμολεκάνη της, τότε χρειάζεται την προσοχή μας.

Η Εύα Καψάλη, πρώην πιστοποιημένη εκτροφέας γατών Βεγγάλης και Burmese στην Ελλάδα, μας εξηγεί τις αιτίες:

1. Δεν είναι λίγες οι γάτες που δεν αισθάνονται άνετα με τις κλειστές αμμολεκάνες. Γι’ αυτό, καλό είναι να διαθέτουμε στη γατούλα μας ανοιχτή αμμολεκάνη. Στην περίπτωση που έχουμε αγοράσει κλειστή αμμολεκάνη, μπορούμε να αφαιρέσουμε το πορτάκι. Αυτό θα της δημιουργήσει, αμέσως, αίσθημα ασφάλειας. Θα νιώσει άνετα, και θα κάνει την ανάγκη της μέσα στην αμμολεκάνη.

2. Η αμμολεκάνη, καλό θα είναι να τοποθετείται σε ανοιχτά σημεία του σπιτιού, και όχι σε κλειστά, για να μη συνδυάσει η γάτα μας την ώρα της ανάγκης της με αίσθημα εγκλωβισμού. Δηλαδή, πρέπει να αποφεύγουμε να τοποθετούμε αμμολεκάνες σε μέρη όπως η ντουλάπα κ.ά.

3. Θα πρέπει να έχουμε κατά νου ότι την αμμολεκάνη οφείλουμε να την καθαρίζουμε τουλάχιστον μία φορά την ημέρα. Οι γάτες αποφεύγουν να επισκέπτονται μια λερωμένη αμμολεκάνη, πράγμα απόλυτα φυσιολογικό. Οπότε, πρέπει απαραίτητα να τηρούμε σωστούς κανόνες υγιεινής, ώστε να νιώθουν άνετα.

4. Το μήκος της αμμολεκάνης που έχουμε στο σπίτι μας, θα πρέπει να είναι, τουλάχιστον, μιάμιση φορά μεγαλύτερο από το μέγεθος της γάτας μας. Μια μικρή αμμολεκάνη προκαλεί απίστευτο αίσθημα ανασφάλειας σε μία γάτα.

5. Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι για κάθε γατούλα που έχουμε στο σπίτι μας, αντιστοιχούν δύο αμμολεκάνες. Άρα, οι αμμολεκάνες μας προσαρμόζονται βάσει του αριθμού των γατών που έχουμε στην οικία μας. Βέβαια, αυτό δεν είναι απόλυτο, καθώς εξαρτάται καθαρά και από τον χαρακτήρα κάθε γάτας.

Η κα Εύα Καψάλη, πρώην πιστοποιημένη εκτροφέας γατών Βεγγάλης και Burmese στην Ελλάδα

Πότε χρειάζεται η προσοχή μας

6. Όταν βλέπουμε τη γατούλα μας να εξακολουθεί να κάνει την ανάγκη της εκτός αμμολεκάνης, ενώ έχουμε εφαρμόσει όλες τις παραπάνω βασικές οδηγίες, καλό είναι να επισκεφτούμε τον κτηνίατρό μας.

Διότι αυτή η συμπεριφορά ενδέχεται να προκαλείται από κάποιο θέμα υγείας. Και ο κτηνίατρος είναι ο αρμόδιος για να μας κατευθύνει κατάλληλα.

Διαβάστε επίσης