Σφίγγουν οι ζέστες και αρκετοί είναι οι ιδιοκτήτες/κηδεμόνες κατοικίδιων ζώων που, βλέποντάς τα να υποφέρουν από την κάψα του καλοκαιριού, σκέφτονται να τα απαλλάξουν από την πλούσια γούνα τους.

Αλλά, είναι αυτή η σωστή απόφαση για να προσφέρουμε δροσιά στον αγαπημένο μας φίλο; Ή, μήπως, το ξύρισμα της γούνας κάνει κακό στο τρίχωμα και ελλοχεύει κινδύνους για την υγεία του σκύλου μας;

Ο επαγγελματίας pet-groomer, Βασίλης Πορτοκάλης, μας λύνει τις απορίες.

«Το καλοκαίρι έφθασε και οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν στα ύψη. Για να αντέξουμε τη ζέστη, πετάμε από πάνω μας τα βαριά ρούχα και αναζητούμε τη δροσιά σε ανάλαφρα ενδύματα, ώσπου να μείνουμε με το μαγιό. Μπορεί να ακούγεται λογικό να κάνουμε το ίδιο με τα αγαπημένα μας κατοικίδια. Δηλαδή, να ξυρίσουμε το βαρύ τρίχωμά τους. Ισχύει, όμως, κάτι τέτοιο; Θα ανακουφίσουμε το ζώο μας, ή θα το βάλουμε σε κίνδυνο;

Μάθετε, λοιπόν, ποια είναι τα δεδομένα που θα μας βοηθήσουν να πάρουμε τη σωστή απόφαση.

Το τρίχωμα των κατοικίδιων μας έχει σχεδιαστεί, από τη φύση, για τα κρατά ζεστά το χειμώνα και δροσερά το καλοκαίρι. Ξυρίζοντάς τα, τους στερούμε τη δυνατότητα να ρυθμίζουν φυσικά τη θερμοκρασία τους.

Όσον αφορά τις γάτες, μπορούν να ρυθμίζουν τη θερμοκρασία τους πολύ εύκολα και ουσιαστικά.

Γι’ αυτό δεν θα κερδίσουν κάτι από το ξύρισμα της γούνας τους. Επίσης, πρόκειται για ζώα που μπορούν να βρουν το πιο δροσερό μέρος, όποτε το θελήσουν.

Ας δούμε, όμως, πως λειτουργεί ένα σκυλί σε θερμοκρασίες ανώτερες από αυτές στις οποίες νιώθει άνετα.

Σε αντίθεση με το ανθρώπινο σώμα, τα σκυλιά δεν αποβάλλουν θερμοκρασία από το δέρμα τους. Οι δυο τρόποι με τους οποίους το καταφέρνουν αυτό, είναι από τις πατούσες τους και το ιδιαίτερο «λαχάνιασμα». Όλοι έχουμε δει τα σκυλιά μας να αναπνέουν με τον χαρακτηριστικό πολύ γρήγορο τρόπο, και αναρωτιόμαστε πού βρέθηκε αυτή η τεράστια γλώσσα!

Πολλές φυλές, όπως και τα περισσότερα ημίαιμα στη χώρα μας, έχουν διπλό τρίχωμα. Δηλαδή, ένα συνδυασμό μακριάς και σκληρής τρίχας με ένα πυκνό χνούδι από κάτω.

Αυτά τα σκυλιά, όταν ζεσταίνει ο καιρός, αρχίζουν να ρίχνουν το πυκνό χνούδι, το οποίο τα κρατούσε προστατευμένα από το κρύο και τη βροχή, αλλά κρατούν, πάντα, το μακρύ σκληρό τους τρίχωμα. Εάν επέμβουμε, ξυρίζοντας ένα διπλό τρίχωμα, πρέπει να γνωρίζουμε τα εξής:

1. Το τρίχωμα του σκύλου θα κάνει πολύ καιρό να επανέλθει. Πολύ πιθανό, να καταστραφεί η υφή του και να αντιμετωπίσουμε δερματικά προβλήματα, καθώς τα δυο διαφορετικά τριχώματα δεν μεγαλώνουν με τους ίδιους ρυθμούς.

2. Αυξάνεται ο κίνδυνος θερμοπληξίας, καψίματος από τον ήλιο και καρκίνου του δέρματος. Αυτό ισχύει και για τα σκυλιά που έχουν μονά τριχώματα.

Μπορούμε να κουρέψουμε τα σκυλάκια μας, αφήνοντάς τους τουλάχιστον δύο πόντους, και να τα  διατηρούμε πάντα βουρτσισμένα και περιποιημένα, έτσι ώστε να κυκλοφορεί ο αέρας μέσα από την τρίχα τους.

Φυσικά και υπάρχουν περιπτώσεις που θα πρέπει να σκεφτούμε και το ενδεχόμενο του τόσο κοντού κουρέματος, όπως: σε ηλικιωμένα ζώα, τα οποία δεν μπορούν να ανεχτούν τακτική περιποίηση, σε σκυλιά που από αμέλεια η δημιουργία κόμπων είναι μη διαχειρίσιμη, ή σε ζώα που υποφέρουν από hotspots ή άλλες παθήσεις στην τρίχα ή το δέρμα.

Ιδανικά θα πρέπει πάντα να συμβουλευόμαστε τον κτηνίατρο και τον groomer μας, καθώς κάθε περίπτωση έχει τις ιδιαιτερότητές της».